Ziua Logo
  Nr. 2593 de vineri, 20 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Dantelaritul etalat la MNAR
La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va fi vernisata astazi, la orele 13.00, expozitia "Arta dantelei", organizata de sectia de Arte Decorative, permitand trecerea in revista a marilor centre de dantelarie si a celor mai importante tehnici, aflam de la curatorul Adriana Adam.
Desi nu se cunoaste cu certitudine cand si unde a aparut aceasta arta, Italia este considerata locul ei de nastere. Concurenta dintre manufacturile italiene si cele din Flandra sau Franta, a determinat evolutia tehnica si stilistica a dantelariei. Expozitia pune in valoare o parte mai putin cunoscuta a patrimoniului muzeului, colectia de dantele cuprinzand piese provenite din muzeele Toma Stelian si Kalinderu, din colectia regala si din achizitii, reprezentative pentru productia celor trei zone. Exista mai multe tehnici de realizare a dantelei, dar piesele recunoscute ca valoare sunt metodele ce folosesc acul sau ciocanelele.
Din categoria dantelei cu acul fac parte garnitura de guler si mansete, precum si marele guler circular lucrat in punct venetian. Dantela cu ciocanele, a carei origine este disputata intre Italia si Flandra, cunoaste o mare dezvoltare in Franta lui Ludovic al XIV-lea, cand se dezvolta manufacturile de lux. Expozitia, gazduita in Corpul Stirbei, poate fi vizitata pana in februarie 2003. Reamintim ca tot pana in februarie 2003, in Corpul Central, este deschisa o alta interesanta expozitie, dedicata "Stilurilor in mobilierul european". (L.D.)
A r h i v a
  Ignatul sau ziua in care se taie porcul    
  Sugestii de la Corint pentru Mos Craciun    
  Made in Cogealac    
  Radio 21 isi sarbatoreste ziua de nastere in Carcomobil    
 Top afisari / comentarii 
 SOROCAM continua sa se mentina in topul celor mai apreciate societati din Romania (149 afisari)
 "Videoteca pentru toti" aduce in librarii 20 dintre cele mai bune pelicule autohtone (50 afisari)
 Un recurs in anulare de doua milioane de dolari (22 afisari)
 Dreptate de carton (16 afisari)
 Made in Cogealac (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00646 sec.