Ziua Logo
  Nr. 2593 de vineri, 20 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
13 ani de la Revolutie - intre drepturi si coruptie
-- Nicolaescu, aplaudat
Parlamentarii s-au adunat ieri in sedinta festiva, pentru a aniversa 13 ani de la Revolutia din decembrie 1989, toti liderii politici tinand sa aduca un omagiu tuturor acelora care s-au jertfit in 22 decembrie 1989. PSD, prin vocea senatorului Doru Ioan Taracila a subliniat ca o data cu aniversarea a 13 ani de la Revolutie, trebuie subliniate si cele doua evenimente importante pentru Romania care au avut loc in luna decembrie - invitatia de aderare la NATO si summitul UE de la Copenhaga. Senatorul PSD a subliniat aspectele negative care s-au inregistrat in cei 13 ani, cum ar fi problema coruptiei, explicand ca acest fenomen "nu are culoare politica", iar pentru eliminarea lui trebuie sa se depaseasca multe dificultati.
Tema coruptiei a fost dezbatuta si de senatorul PD, Petre Roman, care a aratat ca Romania se afla la o rascruce de drumuri in ceea ce priveste "atacarea" coruptiei.
Un discurs aplaudat indelung de cei prezenti in Parlament a fost cel al pesedistului Sergiu Nicolaescu, care a solicitat respectarea legislatiei referitoare la cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989. "Imi doresc ca toti revolutionarii sa faca parte dintr-o singura organizatie puternica, din care sa nu lipseasca nici unul dintre cei care au participat la acele evenimente", a mai spus Nicolaescu in discursul sau.
Peremistul Mihai Lupoi a sustinut ca dupa 13 ani de la Revolutie "situatia pare scapata de sub control". "Unde sunt idealurile nobile ale revolutionarilor si ale celor sacrificati", s-a intrebat Lupoi, aratand ca revolutionarii ramasi in viata nu au "dreptul moral de a obtine nici un fel de privilegii".
Adevarul despre ceea ce s-a intamplat in 1989, in legatura cu cei peste 1000 de morti, va ramane, din pacate, o enigma cufundata in ceata, a sustinut deputatul UDMR Laszlo Borbely. El a apreciat ca drepturile castigate in decembrie 1989 nasc si obligatii, dar acestea din urma au fost intelese mai greu, la inceput.
"Intre democratie si comunism nu poate fi pus semnul egalitatii"
Foarte multe dintre obiectivele Revolutiei au ramas la stadiul de intentii, iar comemorarea se constituie, de cele mai multe ori, in prilej de certuri, contestari reciproce si spectacol jalnic ce jigneste fie prin festivismul gaunos, fie prin ipocrizie, a declarat, deputatul PNL Viorel Coifan. "In acest context, doresc sa exprim protestul acelora pentru care intre democratie si comunism nu poate fi pus semnul egalitatii. Acelora pentru care Parlamentul bicameral al Romaniei, desfiintat in 1946, nu este totuna cu Marea Adunare Nationala, caricatura jalnica a ceea ce ar fi trebuit sa fie o adunare reprezentativa. Alaturarea portretelor presedintilor de Camere democratic alesi, cu acelea ale unora ce au tradat interese profunde ale poporului roman, in frunte cu tortionarul Alexandru Draghici, este o jignire adusa memoriei celor ce au luptat contra comunismului", a mai spus Coifan.
Presedintele vrea drepturi decente pentru revolutionari
Iliescu a discutat, dupa finalizarea sedintei comune, cu reprezentantii revolutionarilor, care i-au prezentat nemultumirile lor. Participantii la discutii au convenit sa se intalneasca in luna ianuarie, la "nivel inalt", pentru a aborda aspectele legate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSpR) si de modificarea Legii 42, cat si a altor probleme specifice, a precizat revolutionarul Codrin Stefanescu, care este si deputat. Singurul comentariu facut de presedintele Ion Iliescu, dupa aceasta intalnire, a fost ca legea vizata de revolutionari, trebuie "sa fie decenta si sa nu poata fi criticata de nimeni".
Roxana ANDRONIC 
A r h i v a
  PNL a scris "Cartea neagra a guvernarii PSD"    
  Comemorarea Revolutiei din decembrie incinge spiritele la Timisoara    
  Regele petrece Craciunul la Savarsin    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SOROCAM continua sa se mentina in topul celor mai apreciate societati din Romania (149 afisari)
 "Videoteca pentru toti" aduce in librarii 20 dintre cele mai bune pelicule autohtone (50 afisari)
 Un recurs in anulare de doua milioane de dolari (22 afisari)
 Dreptate de carton (16 afisari)
 Made in Cogealac (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00927 sec.