Ziua Logo
  Nr. 2593 de vineri, 20 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Strategia de privatizare a Petrom va fi aprobata la inceputul anului viitor
Guvernul va aproba strategia de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom la inceputul anului viitor, dupa ce acest document va fi finalizat de consultantul pentru privatizare, au declarat ieri surse guvernamentale, informeaza Mediafax. Conform Memorandumului suplimentar de politici economice si financiare incheiat intre autoritatile romane si Fondul Monetar Intenational si ratificat de Guvern in luna septembrie, aprobarea strategiei de privatizare pentru SNP Petrom trebuia sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a confirmat ca Executivul nu a discutat, in sedinta de miercuri, strategia de privatizare a companiei, in conditiile in care aceasta a fost ultima intrunire a Cabinetului din anul in curs. Consultantul, format din bancile Credit Suisse First Boston si ING Bank, va intocmi o analiza din punct de vedere comercial, tehnic, financiar si de mediu si sa intocmeasca un raport privind valoarea de piata a societatii. (I.T.)
Cotele forfetare de cheltuieli pentru drepturile de autor se majoreaza la 40%
In ultima sedinta de Guvern au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit, a declarat Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al Executivului. Conform normelor, cotele forfetare de cheltuieli prevazute pentru drepturile de autor se vor majora de la 25% la 40%, in timp ce cotele stabilite pentru arta monumentala vor creste de la 40% la 50%. Cotele forfetare de cheltuieli reprezinta cheltuieli deductibile in cote procentuale. Procentul respectiv se aplica venitului brut. Normele mai stabilesc obligatia angajatorilor de a efectua impunerea anuala pentru salariatii care au realizat, in anul fiscal, numai venituri din salarii, extinderea stopajului la sursa pentru impozitele datorate de expertii contabili si tehnici, cuprinderea in categoria veniturilor mobiliare a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract. De asemenea, persoanele care practica agricultura in sere, ciupercarii, solarii sau pepiniere vor putea opta pentru impunerea veniturilor in sistem real. In cazul in care se opteaza pentru acest sistem, venitul net se va determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile, celor in cauza revenindu-le obligatia de a avea evidenta contabila in partida simpla (nu presupune depunerea bilantului contabil - n.r.). Potrivit lui Lucaci, aceste norme au fost elaborate prin consultarea organismelor bancare, a celor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a unitatilor fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. (Ioana TIGANESCU)
Zilele Panasonic la Altex
Magazinul Altex de la Bucuresti Mall gazduieste pana pe 24 decembrie "Zilele Panasonic", se arata intr-un comunicat de presa. Astfel, cumparatorii acestor produse vor beneficia pana in Ajunul Craciunului de o reducere de 5% la televizoarele Tau cu ecran plat, televizoare cu plasma, sisteme home-cinema, DVD-uri, camere video si foto digitale etc. Pe tot parcursul promotiei vor avea loc evenimente speciale organizate de catre cei doi parteneri, un adevarat spectacol pentru cei prezenti in magazine indiferent de varsta. Altex a fost infiintata in 1992 cu capital integral privat. In anul 2001, cifra de afaceri a companiei a fost de 24 de milioane de dolari, la un capital social de 2,25 milioane de dolari. (A.M.V.)
Coca-Cola Romania are site pe Internet
Coca Cola Romania a lansat recent site-ul "www.coca-cola.ro" destinat, in primul rand adolescentilor, se arata intr-un comunicat de presa. Site-ul este alcatuit din doua sectiuni si contine un chat vizual. Prima sectiune cuprinde informatii de interes general precum "istoria Coca-Cola", "procesul de fabricatie", "Coca-Cola in lume", "Coca-Cola in Romania". Cea de-a doua sectiune dedicata exclusiv distractiei on-line cuprinde jocuri, concursuri, descarcarea de screen-savere, radio on-line si chat-ul vizual, primul de acest fel din Romania. In formula de chat de pe site-ul Coca-Cola ferestrele de text sunt insotite de o grafica speciala care permite "vizualizarea" partenerilor de discutie. (A.M.V.)
Benzina nu se va scumpi de Sarbatori
Societatile Petrom si Competrol nu vor scumpi carburantii in perioada Sarbatorilor de iarna, a declarat ieri ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu. Aceasta a adaugat insa ca, la prima sedinta de Guvern din 2003, Ministrul Industriei si Resurselor va propune un pachet de masuri menit sa duca la disciplinarea comerciantilor si consumatorilor de combustibil. "Dorim ca viitorul pret al carburantilor sa includa doar trei componente, respectiv accize, TVA si o componenta legata de rafinare - costul de obtinere al carburantilor. In 2003 dorim o disciplinare a platitorilor de taxe si accize, deoarece exista carburanti care scapa circuitului economic legal si intra intr-un circuit ocolitor", a spus ministrul. Potrivit planurilor MIR, comerciantii, indiferent de forma de proprietate, vor fi obligati la transparenta referitor la felul carburantilor vanduti, calitatea acestora etc. In prezent, pretul carburantilor include pe langa componentele mentionate mai sus si taxa de drum, din colectarea careia se formeaza fondurile destinate reabilitarii si intretinerii drumurilor nationale. De la inceputul anului curent, pretul benzinei la pompe a crescut in medie cu 73%, majorarea fiind generata in special din cauza introducerii cotei de TVA la inceputul lunii iunie si reactualizarii monedei nationale in raport cu valuta, dupa cum a spus ministrul. (G.M.)
Bradul de Craciun va fi impodobit astazi in Piata Constitutiei
Primaria Sectorului 1, in colaborare cu Ministerul Industriei si Resurselor organizeaza astazi in Piata Constitutiei, spectacolul "Bradul de Craciun". Incepand cu ora 17.00, colindatori si trupe de muzica de succes ii vor astepta in jurul bradului pe bucurestenii dornici sa simta caldura Sarbatorilor de iarna, intr-un spectacol de lumini si sunet. (M.S.)
Bursa din Sibiu a aniversat opt ani de existenta
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu, prima bursa la termen din Romania, a implinit recent opt ani de la infiintare, se arata intr-un comunicat de presa. "Datorita actionarilor si unui colectiv tanar si daruit, in cei 8 ani ne-am transformat intr-o institutie solida, recunoscuta pe plan intern si international. Realizam tranzactii la fel ca in cele mai mari burse ale lumii, pe valute, actiuni, rata dobanzii si, mai recent, pe grau. Cred ca cifrele vorbesc de la sine: de la implementarea tranzactiilor la termen, in iulie 1997, au fost tranzactionate peste 1,1 milioane de contracte, valoarea lor ridicandu-se la 10.000 de miliarde de lei. In cursul acestui an numarul contractelor tranzactionate a urcat cu 52% fata de anul trecut", a declarat presedintele Bursei, Teodor Ancuta. Specialistii Bursei privesc viitorul cu optimism datorita adoptarii regulamentelor privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate. Aceasta va duce, in opinia specialistilor Bursei, "la o crestere fara precedent a numarului de contracte tranzactionate, intrucat si numarul participantilor la piata se va largi considerabil prin intrarea bancilor si societatilor de servicii de investitii financiare (fostele SVM-uri) pe piata futures si options. (A.M.V.)
Marco a cumparat Alprom cu 14 milioane de dolari
Consortiul format din Marco Aquisitions (Anglia), Marco International (SUA) si Conef Bucuresti, actionarul majoritar de la Alro, a cumparat ieri pachetul majoritar de actiuni (69,9%) detinut de stat la producatorul de aluminiu Alprom Slatina. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 13,9 milioane de dolari si include pretul pachetului de actiuni, investitiile asumate si capitalul de lucru. Alprom Slatina are un capital social de 170 de miliarde de lei iar in primele noua luni din acest an a inregistrat un profit de 19,5 miliarde de lei. Prin contractul semnat ieri, investitorul s-a angajat sa nu schimbe obiectul principal de activitate a societatii pana la data realizarii investitiilor si sa pastreze numarul de posturi pentru personalul angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata. In situatia nerespectarii obligatiei privind protectia sociala vanzatorul va desfiinta contractul de privatizare fara nici o notificare sau formalitate prealabila. (A.G.C.)
A r h i v a
  Basescu: "Dan Ioan Popescu este cel mai incapabil ministru al Industriilor"    
  CFR pune in circulatie automotoarele Siemens    
  Primaria Sectorului 2 a inaugurat plata impozitelor on-line    
  Microcredite pentru membrii Blocului National Sindical    
  Sindicatele premiaza copiii olimpici    
  Campania de promovare a adus mai multi turisti in Romania    
  Primele privatizari in energie ar putea avea loc in martie 2003    
  Prefectul Capitalei le-a acordat titlul de "Cetatean de Onoare" maestrilor teatrului romanesc    
  Banc Post va functiona pe 27 si 30 decembrie    
  Teleormanul este primul judet care a finalizat obiectivele privind protectia copilului    
  Preparatele de la Tiro Prod sunt si gustoase si sigure    
 Top afisari / comentarii 
 SOROCAM continua sa se mentina in topul celor mai apreciate societati din Romania (149 afisari)
 "Videoteca pentru toti" aduce in librarii 20 dintre cele mai bune pelicule autohtone (50 afisari)
 Un recurs in anulare de doua milioane de dolari (22 afisari)
 Dreptate de carton (16 afisari)
 Made in Cogealac (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00953 sec.