Ziua Logo
  Nr. 2582 de sambata, 7 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Cinci povesti de dragoste", "Exact in acelasi timp"
Pentru ziua de joi au fost programate in sectiunea oficiala a Festivalului National de Teatru doua spectacole semnate de doi regizori celebri la doua teatre nationale -"No. Cinci povesti de dragoste", de Yukio Mishima, montat de Alexander Hausvater la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, si "Exact in acelasi timp", de Gellu Naum, in regia lui Mihai Maniutiu, de la Teatrul National din Cluj, seara incheindu-se cu "Teatrul de la Miezul Noptii" - "Monoloagele vaginului" de Eve Ensler, in traducerea si versiunea scenica a Alinei Nelega, de la Teatrul Ariel din Targu Mures.
Spectacolul lui Hausvater porneste de la traditia teatrului japonez No, pe care-l resemantizeaza in maniera proprie, intr-o succesiune de povesti de iubire neimplinita (scrise de Yukio Mishima, autor care s-a sinucis ritualic la terminarea celei mai bune carti ale sale), intr-un crescendo dramatic, in care cuplurile se schimba succesiv ramanand totusi aceleasi. Aproape intreaga trupa a Nationalului iesean contribuie la acest spectacol pentru care decorurile sunt semnate de Axenti Marfa, iar costumele, de Alina Dinca Puscasu.
"Exact in acelasi timp" e o piesa surprinzatoare prin aceea ca suprarealistii in general si Gellu Naum in mod declarat nu erau iubitori de teatru, pe care-l suspectau de artificialitate, ceea ce nu inseamna totusi ca n-au scris texte dramatice. Piesa montata de Mihai Maniutiu, scrisa in 1945 si modificata mai tarziu, este la prima reprezentare scenica - una extrem de convingatoare, in care umorul (negru) copleseste dramaticul, cu o participare actoriceasca excelenta: in roluri duble, Marian Ralea (Cecile/ Rafael) si Elena Ivanca (Robert/ Luiza), Ovidiu Crisan intr-un rol triplu (Domnul distins/ Rudolf/ Valetul), Miriam Cuibus in "Femeia nebuna", Eva Crisan in "Fetita cu cercul", Maria Munteanu in "Guvernanta" si Dan Chiorean, Emanuel Petran si Adrian Cucu in rolurile celor trei hamali. Coregrafia ii apartine Vavei Stefanescu, iar costumele sunt semnate Cristian Rusu, care a colaborat cu regizorul Mihai Maniutiu in realizarea decorurilor. La reprezentatia cu "Exact in acelasi timp" de la Odeon era prezenta in sala si Lygia Naum, care-a fost profund impresionata de spectacol. (I.P.)
A r h i v a
  Colinde si cantece de Craciun la Ateneu    
  "Gustul mierii" se poate incerca la Sala Rapsodia    
  A sasea editie a targului de arta, intre "Infern si Paradis"    
  "Multumesc!", Stefan Cazimir    
  Carti si premiera cu "Vanzatorul de pasari" la Teatrul de Opereta    
  Moda si frumusete la Bucuresti 1TV    
  "Galaxia Iubirii" - Capela Sixtina a culturii romanesti    
  Trioul "La Strada" lanseaza "Colinde"    
  Reteaua nationala Radio Contact este in continua crestere    
  "Scriitorii romani de pretutindeni" s-au reunit in expozitia de carte de la Paris    
 Top afisari / comentarii 
 Radar meteo de ultima generatie la Medgidia (112 afisari)
 Carali este cheia filierei RADET-SRI (57 afisari)
 AVAB si APAPS Constanta au facut afaceri cu Gheorghe Cristea (47 afisari)
 Broasca-drog (42 afisari)
 Organizatiile teroriste palestiniene (32 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01599 sec.