Ziua Logo
  Nr. 2582 de sambata, 7 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Carali este cheia filierei RADET-SRI
-- Directia de Securitate Interna a aflat despre complici in urma ascultarii cu mandat a telefonului lt-colonelului Valentin Gabriel Carali * Impreuna cu Gheorghe Dabela, directorul general al RADET, Carali si Fatu au pus la cale un plan prin care reprezentantii firmei germane sa fie influentati in vederea acordarii unor sume de bani drept comision pentru ca RADET sa plateasca la timp prestarile de servicii ale firmei germane * In schema apare si directorul Ion Fatu, din cadrul Ministerului Industriilor * Banii erau dusi la Dabela de cate Carali
Lt. col. Valentin Gabriel Carali avea in obiectiv si societatea RADET. In toamna anului 2001, Directia de Securitate Interna a SRI, fosta Diviziune Protectie, a intrat in posesia unor informatii privind unele contacte ale lt.col. Carali cu cetateni straini, fara ca acesta sa raporteze nimic institutiei. Nici una din aceste intalniri nu a avut drept consecinta rapoarte informative, asa cum ar fi fost firesc daca acele contacte se faceau in interes de serviciu. In anturajul de la RADET, Carali l-a cunoscut pe Marian Fatu, patronul firmei MAR FLOR PROD IMPEX SRL, care facea parte din fauna oamenilor de afaceri care roiau in jurul RADET pentru obtinerea unor contracte avantajoase. Prin intermediul lui Fatu, Carali a intrat in contact cu firma germana care tocmai ce oferise un contract pentru livrare de teava flexibila.
Impreuna cu Gheorghe Dabela, directorul general al RADET, Carali si Fatu au pus la cale un plan prin care reprezentantii firmei germane sa fie influentati in vederea acordarii unor sume de bani drept comision pentru ca RADET sa plateasca la timp prestarile de servicii ale firmei germane. Impreuna cu directorul Ion Fatu, din cadrul Ministerului Industriilor, lt.col. Valentin Carali, afaceristul Marian Fatu si Gheorghe Dabela creasera un sistem prin care transele de plata catre firma germana erau uneori intarziate in mod voit. Carali le recomanda nemtilor sa plateasca diverse sume pentru ca el sa intervina pentru deblocarea transelor de la RADET.
Timofte a dat unda verde
Din momentul in care SRI a avut date precise despre implicarea lt.col. Carali in aceasta filiera prin care zeci de mii de euro erau obtinuti ilegal de la firma germana, directorul SRI Radu Timofte i-a ordonat generalului Ionel Bidireci, seful Directiei de Securitate Interna sa stranga toate dovezile necesare pentru a-l deferi parchetului Militar pe Carali. Lovitura lui Bidireci a fost naprasnica. In cateva luni, cu toate aprobarile de rigoare, SRI a documentat activitatea infractionala a angajatului sau. Fara sa aiba nici o intentie in a incrimina si alte persoane, SRI a depistat de fapt o intreaga increngatura mafiota, ce ducea spre Gheorghe Dabela, directorul general al RADET. In urma operatiunilor specifice unei astfel de unitati, din care fac parte supravegherea operativa si interceptarea cu mandat a convorbirilor telefonice, SRI a documentat o activitate infractionala fara precedent in istoria serviciului.
160.000 de euro
SRI, prin Directia de Securitate Interna, a depistat toata filiera mafiota, care pe scurt poate fi descrisa astfel: Carali le spunea reprezentantilor firmei germane ca intervine pentru deblocarea conturilor, Ion Fatu si Dabela faceau plata cu mici intarzieri, iar nemtii faceau periodic varsaminte in contul omului de afaceri Marian Fatu, complicele lui Carali.
Timp de peste un an si jumatate, in contul lui Marian Fatu, deschis la Banca Comerciala Romana au fost varsati peste 160.000 de euro.
Imediat dupa intrarea in transe a banilor, Fatu stabilea telefonic sau prin intalnire directa cu ofiterul SRI cum se impart banii. De cele mai multe ori, cel care a dus direct banii lui Dabela era chiar lt.col. Carali.
La 29 august 2002, Parchetul Militar a fost sesizat, care a declansat toata procedura de urmarire si de instrumentare a cazului, cu amplele sale ramificatii. SRI isi facuse datoria de a documenta activitatea infractionala a propriului sau angajat, urma ca procurorii sa dovedeasca sesizarile Sri referitoare la celelalte persoane. In trei luni, procurorii Parchetului National Anticoruptie, unde fusese transferat dosarul, au dovedit toate informatiile provenite de la SRI.
In ancheta de la PNA figureaza si numele altor directori din RADET: Dan Georgescu, director tehnic, Liana Uzunov, director de investitii si altii.
Cetatenii germani Rudy Donath si Knut Gerdes sunt si ei luati in vizor pentru dare de mita, dar cel mai probabil cazul lor va fi preluat de autoritatile germane.
Radu TUDOR 
A r h i v a
  Firma germana care a dat mita nu recunoaste    
  Contoarele otravite    
  50.000 de dolari si bijuterii acasa la Dabela    
  Terorist kurd expulzat din Romania    
  Justitia la cheremul SRI    
  PNA lucreaza cu procurori angajati cu luna    
  Comisar al Garzii Financiare corupt condamnat cu suspendare    
 Top afisari / comentarii 
 Radar meteo de ultima generatie la Medgidia (112 afisari)
 Carali este cheia filierei RADET-SRI (57 afisari)
 AVAB si APAPS Constanta au facut afaceri cu Gheorghe Cristea (47 afisari)
 Broasca-drog (42 afisari)
 Organizatiile teroriste palestiniene (32 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01053 sec.