Ziua Logo
  Nr. 2577 de luni, 2 decembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Calamitatea Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (III)
APAPS prefera demolatorii
-- SC Aversa SA risca sa fie cumparata de niste libanezi asociati intr-o firma cu obiect de activitate declarat "intermedieri in comertul cu produse diverse" * Firma Jafco Holding Romania SA a achizitionat si alte societati scoase la privatizare, fara a realiza investitiile la care s-a angajat * Printr-o inginerie, Jaffal a pus mana pe SC Chimopar SA Bucuresti de la care a scos cati bani s-a putut * Initial, pachetul majoritar fusese cumparat de alti libanezi constituiti in SC Smartcom Impex SRL, o firma fantoma * Cu toate ca a constatat ca libanezii nu si-au respectat contractul, ministrul privatizarii a inchis ochii si a inghitit scuza ca acestia au fost pacaliti de conationalii lor * Prietenia la toarta dintre ministrul Musetescu si Jaffal Imad Mahmoud pare inexplicabila * Seful APAPS l-a protejat pe Jaffal de presa sustinand ca nu-i important faptul ca nu s-a respectat planul de investitii atata vreme cat nu s-au efectuat concedieri
In numerele trecute ale Ziua am aratat cine sunt doi dintre participantii la licitatia pentru detinerea controlului asupra SC Aversa SA. Astazi urmeaza cel de-al treilea, care are la activ si alte inginerii financiare, desfasurate sub obladuirea APAPS. Faptul ca ministru privatizarii, Ovidiu Musetescu, inchide ochii si ii accepta pe acesti asa-zisi investitori la masa tratativelor este un mare secret pentru noi. Asta fiindca "Errare humanum est, perseverare diabolicum".
Jaffal ii e simpatic lui Musetescu
Cea de-a treia societate comerciala acceptata de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului sa concureze la licitatia pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni (66,2747%) al SC Aversa SA Bucuresti este SC Jafco Holding Romania SA. Firma infiintata in 1999 ce apartine, in proportie de 93,4881%, libanezului nascut in Guineea, pe nume Jaffal Imad Mahmoud. Urmatorul actionar - conform datelor mentionate la Registrul Comertului, in aprilie 2002 - este de aceeasi nationalitate, se numeste Nasser Eddine Talal Ali si detine 5,5398% din actiuni. Urmeaza alti doi arabi (ultimul avand cetatenie franceza): Issam Mustapha El Baba, cu 0,7715% si Nassar Maher Anis cu 0,0002% si, in fine, romanca Elena Carmen Rautu (30 de ani) din Bucuresti, cu 0,0004%, care a intrat in aceasta asociere cu suma de 200.000 lei.
Obiectul de activitate declarat al societatii: "Intermedieri cu produse diverse". Deci, nici aceasta firma n-ar nici in clin nici in maneca cu productia de pompe. In schimb, patronul Jaffal ii e foarte simpatic ministrului Ovidiu Musetescu, dupa cum vom demonstra in cele ce urmeaza. In cazul in care conducerea APAPS nu stie cu cine are de-a face si cui vrea sa vanda SC Aversa SA, ii vom explica noi cine sunt acesti libanezi verosi.
Jafco a mai pus pe butuci o fabrica
Predecesorul lui Ovidiu Musetescu a scos la licitatie, in anul 1999, pachetul majoritar de actiuni (58,7%) al SC Chimopar SA Bucuresti. SC Smartcom Impex SRL, care a iesit castigatoare, s-a dovedit ulterior a fi o firma fantoma, cu sediul intr-un apartament de bloc din Soseaua Pantelimon. Aceasta avea un disponibil in contul bancar, la ultima inregistrare (adica la 30.01.2002), de doar 3.518.600 lei. Pachetul majoritar de actiuni al Chimopar a fost vandut pe un pret derizoriu, in ciuda suprafetei pe care o ocupa fabrica - 37 ha - si a halelor de productie in care lucreaza peste 1000 de salariati. In schimb, SC Smartcom Impex SRL s-a angajat sa investeasca 9,3 milioane dolari, stiind bine ca nu va respecta un asemenea angajament.
Am incercat sa-i contactam pe patronii de atunci, insa la adresa mentionata la Registrul Comertului nu figureaza nici o societate comerciala. Iar vecinii nu-si amintesc sa fi existat vreuna. In concluzie, datele inscrise la Registrul Comertului sunt false, insa comisia de privatizare de atunci n-a fost curioasa sa verifice acest aspect. Oare de ce?
Dar sa vedem cine sunt actionarii acestei firme istete, dar suspecte:
- Mohamed Ali Ismail Mansouri, cu 90% din actiuni, cetatean libanez;
- Hassan Ismail Mansouri, cu 10% din actiuni, tot cetatean libanez.
Pe ce s-a dus profitul Chimopar
La scurt timp dupa instrainarea controlului Chimopar SA, Jafco Holding Romania intra in joc, fiindca Smartcom Impex SRL si asa nu avea toti banii pentru cumpararea actiunilor. Astfel, Jafco SA preia pachetul majoritar de actiuni, desi aceasta tranzactie nu se putea face, atat timp cat cei doi Ismail Mansouri nu realizasera investitiile angajate si nici nu platisera toate actiunile licitate. In mod normal, pentru o asemenea abatere, contractul de vanzare-cumparare dintre Smartcom si actualul APAPS putea fi oricand reziliat, in paguba investitorului neserios. Dar se pare ca pe libanezi tare i-a iubit cineva la APAPS, de a inchis ochii. Asadar, afacerea s-a incheiat, ca de la arab la arab, ambele parti - Smartcom Impex SRL si Jafco Holding Romania SA - iesind in castig. Nu si APAPS, Chimopar sau angajatii acesteia din urma.
Din clipa in care Jaffal si colaboratorii sai au pus mana pe Chimopar din Dudesti, au inceput sa o mulga, uitand subit ca au de realizat o infuzie de capital de 9,3 milioane dolari. In schimb, cheltuielile intreprinderii de chimicale au crescut intr-un ritm alarmant, ajungand la peste 45.000 de dolari pe luna - cheltuieli neperformante. Mai exact, banii s-au dus pe fel de fel de consultante de care nimeni n-avea nevoie, masini scumpe, calatorii cu avionul in strainatate la business, cazare la cele mai scumpe hoteluri etc.
Compasiune la inalt nivel
In momentul in care Jaffco a inceput sa se planga de faptul ca nu poate realiza investitia promisa de Smartcom SRL, in valoare de 9,3 milioane dolari (pana la sfarsitul anului 2001), ministrul Musetescu a manifestat fata de libanezi o compasiune de neinteles. Jaffal Imad Mahmoud a sustinut, nici mai mult nici mai putin, ca la preluarea contractului Chimopar SA, a fost pacalit. Vezi Doamne, n-ar fi stiut ca fabrica are oarece datorii si de aceea nu-si poate realiza investitiile. Iar ministrul privatizarii a inghitit galusca intr-o clipita. De parca acest fiu al Islamului ar fi cumparat o oaie din obor, fara sa se uite la dinti, ca sa vada cat este de batrana. Nu ditamai fabrica, ale carei documente puteau fi bine consultate cu mult inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Si unei asemenea firme dubioase are de gand APAPS-ul sa-i vanda SC Aversa SA in acest moment.
Marinimoasa scutire de penalitati
La 21 mai 2002, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, insotit de alte oficialitati ale institutiei pe care o conduce, a efectuat o vizita de lucru la SC Chimopar SA. Cu acea ocazie, domnia sa a sustinut ca bietii libanezi au fost pacaliti de fostul Fond al Proprietatii de Stat si ca de aceea nu pot realiza investitiile la care s-au angajat. Totusi, ministrul a recunoscut ca situatia Chimopar nu s-a imbunatatit spectaculos, insa profitul a fost reinvestit. Normal, ca sa nu se plateasca impozite. Dar Musetescu nu vrea si nici n-are caderea de a observa pe ce cheltuie libanezii banii de-a lungul unui an calendaristic. De aceea ne-am obosit noi sa-i aducem la cunostinta, ca sa stie cine e unul dintre cei care vor sa inhate si Aversa, dupa SC Victoria (38,82% din actiuni) si SC Chimopar, ambele din Bucuresti. Se preconizeaza o scutire de penalitatile datorate nerespectarii planului de investitii acordata de ministrul Musetescu si o reasezare a "contractului pe o proiectie pe care proprietarul, in mod realist, o poate aplica in societate". Mai mult, Musetescu i-a mai dat partenerului sau de afaceri si apa la moara, declarand presei ca nu este foarte importanta perioada de realizare a investitiilor, ci faptul ca se pastreaza forta de munca in societate. Ce mai conteaza ca, in acest ritm, se va alege praful de ea.
Dan COSTE 
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Razboi in UDMR    
  Australia ameninta cu "atacuri preventive"    
  SUA se tem de noi atentate in Africa Orientala    
  Efectul Grenoble asupra judecatoarelor    
  Ziua Romaniei - coroane si fasole    
  Parada militara si lansare de carte la Botosani    
  Baloane tricolore cu sigla PSD    
  Depuneri de coroane si la Pitesti    
  Galatenii au sarbatorit cu mici, vin fiert si turta dulce    
  Ilfovenii au petrecut pe stadionul din comuna 1 Decembrie    
  In jurul lui Andrei Muresanu la Bistrita    
  Fraude la crosul copiilor organizat la Constanta    
  Cateva mii de olteni au stat in ploaie si frig    
  Receptie cu sarmale si fasole batuta la Paris    
  Basarabenii au fluturat la Chisinau drapele NATO    
  Premierul a sarbatorit Ziua Nationala la Cluj si Budapesta    
  Ploaie de decoratii la Cotroceni    
  Sute de bucuresteni au dardait la parada militara de la Arcul de Triumf    
  1000 de politisti in uniforme noi    
  Alexandre Dumas a intrat in Pantheon    
  Bush vrea sa aloce 2,9 miliarde de dolari pentru un vaccin anti-SIDA    
  Trei irakieni au rulat ilegal 500 de miliade de lei    
 Top afisari / comentarii 
 APAPS prefera demolatorii (324 afisari)
 Marin MINCU (50 afisari)
 Teoria alegerii rationale - anticipatele, revizuirea Constitutiei (47 afisari)
 Adrian Berinde, "Captiv in inutil" pe disc si in carte (41 afisari)
 Editura ZIUA a lansat o noua colectie (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01847 sec.