Ziua Logo
  Nr. 2560 de marti, 12 noiembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sindicatele educa proletarii de mici
-- Experimental, incepand cu anul scolar 2002-2003, elevii din ciclul gimnazial vor avea un manual de educatie civica
Patru confederatii sindicale - CNS "Cartel Alfa", CSDR, Blocul National Sindical (BNS) si CNSLR Fratia - au demarat actiuni de constientizare a lucratorilor asupra drepturilor pe care le au inscrise in conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si ratificate de tara noastra. Stabilirea de catre fiecare dintre cele patru confederatii sindicale nationale din Romania a strategiilor pentru declansarea campaniei amintite reprezinta demararea celei de-a doua etape a proiectului intitulat "Promovarea principiilor si drepturilor fundamentale ale salariatilor si intarirea miscarii sindicale in Romania". Proiectul a fost propus de OIM organizatiilor sindicale reprezentative din Romania si este finantat de guvernul german. Demarat in septembrie 2001, proiectul este conceput sa se desfasoare pe o perioada de 3 ani, timp in care, echipe de experti ale celor patru confederatii analizeaza masura in care in Romania se respecta principiile OIM si isi formeaza o strategie comuna pentru a exercita presiuni asupra Guvernului, in ideea ca actele normative care incalca conventiile OIM sa fie de urgenta modificate si puse de acord cu prevederile internationale.
Pe baza protocolului de colaborare dintre partenerii sociali si Ministerul Educatiei si Cercetarii, se va elabora o noua programa -"national - educatie civica - parteneriat si dialog social", care va fi obligatorie pentru anul scolar, dupa ce va fi testata, in anul 2002-2003. Expertii celor patru confederatii sindicale au elaborat, deja, un manual de educatie civica (suport de curs) destinat elevilor din ciclul gimnazial, care va fi, de asemenea, experimentat incepand cu anul scolar 2002-2003. (C.P.)
Guvernul a modificat Codul Muncii de capul lui
Pe de alta parte, Confederatiile ameninta cu reluarea protestelor, sustinand ca proiectul noului Cod al Muncii a fost modificat de Guvern fara consultarea partenerilor sociali si ca s-a ajuns astfel la o forma contrara celor convenite cu sindicatele. "Dupa concediul de vara, Guvernul a decis unilateral sa modifice proiectul Codului Muncii, schimband esential prevederile actului normativ. Au fost modificate substantial 18 articole, noul Cod al Muncii fiind in totala contradictie cu cele stabilite prin negociere si asumate de Guvern prin semnarea acelui act cu partenerii sociali", declara Dumitru Costin, liderul BNS. La randul sau, Bogdan Hossu, liderul "Cartelului Alfa", catalogheaza noua forma a proiectului drept "un act normativ despotic, care instaureaza un capitalism salbatic".
Potrivit liderilor sindicali, in forma modificata de Guvern, Codul Muncii permite patronilor sa incheie contracte temporare de munca - contrar politicii declarate a Ministerului Muncii - si nu include reglementari privind cazurile in care incetarea contractului individual de munca intervine in cazul condamnarii penale a angajatului si a nulitatii convenite de comun acord intre parti. (C.P.)
A r h i v a
  Zonele libere si cele defavorizate ar putea avea acelasi statut    
  Muncitorii romani neplatiti inca de firmele din Israel isi vor primi salariile restante    
  PSD propune un referendum pentru banii Bucurestilor    
  Institutul Social Roman isi reia activitatea dupa jumatate de secol de la desfiintare    
  Doctori, banii inapoi!    
  Romanii se pregatesc de sabotaj nuclear    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cromozomul Matusalem (202 afisari)
 Gazul utilizat la Teatrul Dubrovka a fost ales de Putin (30 afisari)
 Depozit de anvelope de cinci milioane de euro la Timisoara (28 afisari)
 Demonstratie pentru TVR1 la Chisinau (23 afisari)
 "Capriciile" lui Paganini, in premiera la Ateneu (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00849 sec.