Ziua Logo
  Nr. 2558 de sambata, 9 noiembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cantec de lebada "disident" al lui Jiang Zemin, dupa 13 ani de conducere a Chinei
Comunistii chinezi ii cheama pe capitalisti in partid
-- Mare Congres cincinal in cadrul Partidului Comunist Chinez * Beijingul indulceste tonul catre Taiwan
Prima zi a celui de-al XVI-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), reuniune care a debutat, ieri, la Beijing, a fost marcata de initiativa comunistilor de a-i invita in partid pe oamenii de afaceri chinezi, alaturi de toate categoriile de antreprenori capitalisti chinezi. "Partidul nostru trebuie sa ramana puternic de-a lungul timpului", a declamat, ieri, presedintele Chinei si inca secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), Jiang Zemin, ca explicatie pentru initiativa comunistilor de a-i accepta in partid pe capitalistii chinezi. E timpul sa primim in partid elementele pozitive ale acestei paturi sociale. "Trebuie sa mergem inainte, altfel vom decadea", a explicat Jiang. "Inovatia" si "necesitatea de a tine pasul cu lumea" au fost doua dintre principalele idei ale presedintelui chinez, directii pe care se va construi politica Beijingului pentru urmatorii cinci ani, pana la urmatorul Congres, comenteaza Reuters. Cu toate acestea, Partidul Comunist nu ii va abandona pe tarani si pe muncitori, pe care comunistii considera ca ii reprezinta din anul 1949, a continuat Jiang. Pana in prezent, partidul isi deschidea portile doar muncitorilor si taranilor.
Armata ramane in pumnul comunistilor
"Partidul trebuie sa mentina conducerea absoluta asupra Armatei", a afirmat Jiang Ze-min, ca ultim ordin inainte de renuntarea la functia de secretar general al PCC, aminteste Rompres. De asemenea, Jiang a apreciat ca "trebuie urmarita calea chineza in materie de formare de trupe de elita". "Trebuie sa ne asiguram ca fortele armate vor fi pentru totdeauna fidele Partidului, socialismului, patriei si poporului", a incheiat Jiang Zemin.
Presedintele chinez a chemat, in discursul sau, la o rezolvare diplomatica a diferendului sino-taiwanez, utilizand un limbaj mai moderat decat cel obisnuit, cu toate ca a inclus Taiwanul in sintagma "principiul unei singure Chine", relateaza cotidianul britanic The Guardian.
Jiang pastreaza controlul
In cadrul lucrarilor Congresului PCC, care se desfasoara, timp de sapte zile, in Palatul Poporului din Beijing, este asteptata renuntarea la functia din partid si din stat a septuagenarului Jiang Zemin, inca secretar general al formatiunii. Favorit pentru numirea in functia de secretar general si presedinte al statului este actualul vicepresedinte, Hu Jintao, de 59 de ani. Cu toate ca Jiang Zemin va renunta la functiile detinute, el va pastra controlul Partidului, deoarece candidatii favoriti sunt apropiatii sai. De asemenea, potrivit RADOR, Jiang intentioneaza sa-si pastreze si influentul post de sef al Armatei.
George COMAN 
A r h i v a
  ONU a adoptat rezolutia SUA impotriva Irakului    
  Doua capitole provizorii incheiate cu UE    
  Romania, gazda Summitului Consiliului Europei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Jocuri de categorie XXX pe computer (45 afisari)
 Pompieri de elita (25 afisari)
 O PREMIERA ABSOLUTA (19 afisari)
 Strategia americana in Irak: invazie sub acoperirea inspectiilor (14 afisari)
 Gica Hagi si Robby Baggio s-au felicitat la Parma (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00587 sec.