Ziua Logo
  Nr. 2545 de vineri, 25 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Djindjici il ataca sub centura pe Kostunita
Premierul Serbiei, Zoran Djindjici, l-a invinuit pe presedintele iugoslav, Vojislav Kostunita, ca ar fi responsabil pentru incalcarea, de catre Belgrad, a embargoului asupra armelor destinate Irakului, relateaza Mediafax. Djindjici a apreciat ca aceasta afacere cu arme, in care este implicata intreprinderea Jugoimport, demonstreaza ca in Iugoslavia nu se aplica legea controlului civil al armelor, de care trebuie sa se ocupe presedintele Iugo-slaviei. Presedintele Kostunita conduce, in calitatea de sef al statului, Consiliul Suprem al Apararii (CSD), cea mai inalta instanta militara, din care fac parte si presedintii Serbiei si Muntenegrului.
Kostunita si Djindjici sunt rivali pe plan politic si aceasta rivalitate a stat la baza destramarii coalitiei DOS care l-a inlocuit de la putere, in octombrie 2000, pe Slobodan Milosevici. Declaratiile premierului sarb vin pe fondul competitiei pentru presedintia Serbiei in care s-a inscris presedintele Kostunita. Contracandidatul sau, Miroljub Labus, fost vicepremier, se bucura de sprijinul Occidentului si al Statelor Unite.
Incalcarea embargoului impus Irakului poate duce la deteriorarea credibilitatii Serbiei, ingreunand astfel aderarea acestei tari la institutiile europene, a mai sustinut Djindjici.
Statele Unite au acuzat saptamanile trecute doua intreprinderi, Jugoimport din Belgrad si Orao din Bijlejina, ca au furnizat Bagdadului echipamente si expertiza in domeniul aviatiei militare. Guvernul federal iugoslav i-a demis, marti seara, pe directorul general al Jugoimport, Jovan Cekovici, si pe adjunctul ministrului Apararii, generalul Ivan Djokici, si a ordonat deschiderea unei anchete de proportii privind exporturile de arme ale tarii. (D.E.)
A r h i v a
  Extinderea spre Est, incurcata in cifre    
  China isi tempereaza criticile privind atacarea Irakului    
  Romania, cale a SUA spre "marele Orient Mijlociu"    
  Olanda a votat pentru largirea UE    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 ZIUA - Inamicul public nr. 1 (34 afisari)
 Tagrimpex Bucuresti si-a vandut actiunile din cadrul Tagrimpex Romcif SA Fieni grupului HeidelbergCement (20 afisari)
 Teroare la teatru (15 afisari)
 ZIUA - Inamicul public nr. 1 (15 afisari)
 "Ultimul imparat" deschide stagiunea la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00648 sec.