Ziua Logo
  Nr. 2545 de vineri, 25 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Teroare la teatru
-- Un comando cecen a luat ostatici, miercuri seara, peste 700 de oameni, dintre care cel putin 60 de cetateni straini, intr-o sala de spectacol din Moscova * Teroristii sunt condusi de de Movsar Baraiev, nepotul unui lider militar ucis anul trecut * Rebelii au minat cladirea * Ei acorda Rusiei sapte zile pentru a incepe retragerea din Cecenia * In caz contrar, ameninta ca vor ucide toti ostaticii * Separatistii, aproximativ 50 printre care se afla si femei, sunt pregatiti sa recurga la atentate sinucigase * Putin a refuzat sa negocieze cu teroristii * El ii acuza pe separatisti de legaturi cu Al-Queda * "Obiectivul serviciilor noastre de securitate si al serviciilor speciale (Divizia Alfa a FSB) este de a pregati eliberarea ostaticilor, garantand in acelasi timp maximum de securitate", a mai precizat Putin * Ieri seara, in apropierea teatrului s-au auzit doua explozii * Atacatorii afirma ca au ucis un politist rus * O femeie a fost impuscata in holul cladirii * Potrivit unor martori din interior, rebelii au prins incarcaturi explozive pe cativa prizonieri * Pentru fiecare rebel ucis vor fi executati zece ostatici * SUA sunt alaturi de Rusia si ofera ajutor
Un grup de rebeli ceceni inarmati au luat ostatici, miercuri seara, la Moscova, cateva sute de persoane care se aflau intr-o sala de teatru. Teroristii au cerut incetarea razboiului din Cecenia, informeaza Mediafax. Operatiunea a fost revendicata de o grupare cecena condusa de Movsar Baraiev, nepotul unui lider militar Arbi Baraiev, ucis anul trecut.
Potrivit sursei citate, Movsar Baraiev conduce un comando din care fac parte si "vaduve ale unor luptatori ceceni" si care a minat sala. Numarul exact al ostaticilor nu a fost stabilit, estimarile fiind de 500 pana la 1000 de persoane. Miercuri seara, producatorul spectacolului "Nord-Ost", care se desfasura in momentul producerii incidentului, Aleksandr Tikalo, a precizat ca in sala ar putea intra cel putin 1000 de persoane, in timp ce ostaticii au afirmat ca sunt in numar de peste 1000. In schimb, serviciile secrete ruse, FSB, care conduc operatiunea de eliberare a ostaticilor, au apreciat ca numarul acestora ar fi de circa 700 de persoane.
De asemenea, nici numarul ostaticilor eliberati nu se stie cu exactitate. In cursul noptii, politia a precizat ca ar fi fost eliberate 33 de persoane, in timp ce deputatii rusi, care fac parte din celula de criza, au afirmat ca este vorba de 150 - copii, non-rusi si cetateni straini.
Pe viata si pe moarte
Potrivit site-ului www.kvkaz.org, care il citeaza pe liderul comandoului cecen, autorii luarii de ostatici sunt angajati pe viata si pe moarte in misiunea de la Moscova. "Luptatorii ceceni au ajuns la Moscova pentru a muri, nu pentru a trai", afirma Baraiev. Comandoul a acordat sapte zile autoritatilor ruse pentru incetarea ostilitatilor din Cecenia si pentru retragerea trupelor, in caz contrar amenintand ca teatrul va fi aruncat in aer. De asemenea, teroristii afirma ca au ucis un politist care se apropia de intrarea in teatru, in jurul orei locale 06.00 (05.00 ora Romaniei). Ulterior, surse oficiale au precizat ca rebelii ceceni au impuscat o femeie din randul ostaticilor. Serviciile speciale FSB (Divizia Alfa) au declarat ca nu pot confirma sau infirma aceasta informatie. Totusi, potrivit presei ruse este vorba de un incident petrecut in holul cladirii, la scurt timp dupa intrarea rebelilor in cladire.
Ieri dupa-amiaza, teroristii au separat copiii de adulti si au amenintat ca vor confisca toate telefoanele mobile. Potrivit unei surse din interior, urma ca adultii sa fie pastrati la parter, iar copiii sa fie dusi la balconul teatrului, iar ostaticilor li s-a interzis sa mai iasa din sala pentru a merge la toaleta. Cinci responsabili ai Comitetului International al Crucii Rosii au fost primiti in cladire si au dus medicamente persoanelor sechestrate.
Doua explozii, ce pareau a fi produse de grenade, au fost auzite, in zona teatrului, cu putin inainte de ora locala 18.30 (17.30 ora Romaniei).
Renumita Divizie "Alfa" se ocupa de incident
Agresorii, in jur de cincizeci - printre care si femei - inarmati cu arme automate si avand asupra lor explozivi, au sosit cu mai multe vehicule, in jurul orei 21.00, in incinta cladirii Salii Palatului. Initial, spectatorii au crezut ca aparitia persoanelor inarmate, care trageau focuri de arma in aer, facea parte din scenariul comediei muzicale "Nord-Ost". Insa, in scurt timp, si-au dat seama ca sunt ostatici. Cu toatea acestea, li s-a permis sa-si sune rudele si familiile pe telefoanele celulare, pentru a le informa care este situatia.
Comandoul cecen a minat mai multe puncte ale cladirii si ameninta ca teatrul va fi aruncat in aer, in cazul unei tentative de interventie din partea fortelor de ordine. Mai multi ostatici, contactati telefonic, au precizat ca agresorii poarta centuri cu explozibili si ameninta ca vor executa zece ostatici daca vreunul dintre ei va fi ucis sau ranit de politie.
Autoritatile ruse au mobilizat toate efectivele de politie din Moscova, iar trupele de interventie antiterorista Alfa, din cadrul FSB (serviciile secrete ruse) s-au instalat in dispozitiv in jurul cladirii teatrului. Au fost puse sub supraveghere sporita obiectivele importante din capitala, iar canalul de televiziune NTV a prezentat imagini cu efective blindate deplasandu-se pe strazile Moscovei. O cladire a unei scoli din apropiere a fost transformata in centru de asistenta psihologica pentru rudele ostaticilor, venite la fata locului pentru a se interesa despre apropiatii lor.
Straini originiari din 18 tari
Agentiile de presa ruse au anuntat ca cinci ostatici, printre care un cetatean strain, au fost eliberati de rebelii ceceni. Printre cei eliberati se afla trei copii si o femeie. Potrivit unei surse din cadrul celulei de criza, printre persoanele care au fost luate ostatice se afla peste 60 de cetateni straini. "In teatru se afla aproximativ 65 de straini originari din 18 tari", a declarat primarul Moscovei, Iuri Lujkov, citat de Interfax. Trei germani, doi americani, trei azeri, trei britanici, un bulgar, doi olandezi si cel putin 15 ucraineni se afla printre ostatici, potrivit autoritatilor din tarile respective. De asemenea, un martor si medicul Maria Skolnikova, aflata in interiorul teatrului, au declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei, ca 62 de straini, provenind din Olanda, Bulgaria, Canada, Australia, Letonia, Republica Moldova, Iugoslavia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Turkmenistan, Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Elvetia, Ucraina se numara printre persoanele retinute de comandoul cecen. Potrivit posturilor de televiziune de la Moscova, atacatorii ar fi promis ca ii vor elibera pe toti ostaticii straini.
In ceea ce priveste cetatenii moldoveni, informatia a fost confirmata si de postul de televiziune ORT. In acelasi timp, premierul Vasile Tarlev a anuntat ca nu-si contramandeaza vizita la Moscova, programata pentru ieri, in pofida starii de urgenta cu care se confrunta autoritatile din Rusia. Potrivit serviciului de presa al Guvernului, delegatia oficiala condusa de seful Executivului de la Chisinau a plecat, in dimineata zilei de ieri, catre Moscova.
Putin si-a anulat vizitele in strainatate
Presedintele rus Vladimir Putin si-a anulat vizita in Mexic, unde urma sa participe, la sfarsitul saptamanii, la Forumul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), a anuntat, ieri, purtatorul sau de cuvant, Alexei Gromov. Totusi, premierul Mihail Kasianov se va deplasa la acest summit, unde presedintele Putin urma sa se intalneasca cu George W. Bush. Kremlinul anuntase deja ca presedintele rus si-a anulat doua vizite in Germania si in Portugalia.
Operatiunea de luare de ostatici, de la Moscova, a fost "planuita in centre teroriste din strainatate", a declarat presedintele rus. "Este cea mai importanta operatiune de luare de ostatici, nu numai din Rusia, ci din lume", a mai precizat Putin. "Nu exista nici o indoiala ca aceiasi criminali care au terorizat, timp de multi ani, Cecenia, cer acum incetarea operatiunilor de razboi", a subliniat el.
"Obiectivul serviciilor noastre de securitate si al serviciilor speciale este de a pregati eliberarea ostaticilor, garantand in acelasi timp maximum de securitate", a mai precizat seful statului. Putin a refuzat orice dialog cu separatistii ceceni, pe care i-a acuzat ca ar avea legaturi cu organizatiile teroriste internationale, cum ar fi Al-Queda.
SUA condamna lovitura cecena
Statele Unite au condamnat luarea de ostatici de la Moscova de catre comandoul cecen, afirmand ca nu exista nici o cauza care sa justifice o asemenea actiune. Guvernul american si poporul american sunt alaturi de poporul rus in acest moment dificil. Nu exista nici o cauza sau aspiratie nationala care sa justifice luarea de ostatici nevinovati. Condamnam terorismul sub orice forma", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean McCormack, intr-un comunicat. Suntem gata sa furnizam orice ajutor necesar", a adaugat el.
De asemenea, Romania isi exprima solidaritatea cu autoritatile Federatiei Ruse, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci.
El a afirmat ca aceasta actiune, ca si orice alta forma de act terorist, nu este justificata de nici o cauza, oricare ar fi aceasta. "Guvernul Romaniei condamna terorismul in toate manifestarile sale si oriunde acesta se exercita, exprimandu-si speranta ca autoritatile federale ruse vor reusi sa restabileasca cat mai curand ordinea costitutionala la Moscova si sa evite pierderile de vieti omenesti in randul populatiei civile nevinovate", a spus Lucaci. (M.A.B.)
Fotografii EPA 
A r h i v a
  ZIUA - Inamicul public nr. 1    
  ZIUA - Inamicul public nr. 1    
  Alti doi suspecti arestati    
  "Briliantele" de miliarde ale BIR    
  Nastase a ordonat verificarea tuturor consilierilor guvernamentali    
  Maria Navala si Cristina Negru pe mana PNA    
  Iliescu nu s-a intalnit cu presedintele BIR    
  Firma lui Pavalache a incercat sa obtina un comision exagerat la lichidarea unui abator din Galati    
  PNL ii cere lui Iliescu sa vorbeasca mai clar despre Mihailescu    
  Oamenii de cultura considera derizorie Legea Pruteanu    
  Treptow, trimis in judecata    
  Romania ramane raiul pedofililor si dereglatilor    
  Martori inculpati in dosarul pedofilului francez    
  Proiect legislativ pentru infiintarea Avocatului Copilului    
 Top afisari / comentarii 
 ZIUA - Inamicul public nr. 1 (34 afisari)
 Tagrimpex Bucuresti si-a vandut actiunile din cadrul Tagrimpex Romcif SA Fieni grupului HeidelbergCement (20 afisari)
 Teroare la teatru (15 afisari)
 ZIUA - Inamicul public nr. 1 (15 afisari)
 "Ultimul imparat" deschide stagiunea la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01403 sec.