Ziua Logo
  Nr. 2531 de miercuri, 9 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
In anul jubiliar Caragiale, cel mai mare teatru din tara implineste un veac si jumatate de existenta
Am intrat in Saptamana Teatrului National
-- Momentul va fi marcat de numeroase spectacole noi, evenimente mondene, publicarea unui album bibliofil, a unei "istorii" a institutiei si a unui almanah aniversar
Infiintat de domnitorul Barbu Stirbey in 1852, pe Podul Mogosoaia (actuala Cale a Victoriei), Teatrul cel Mare din Bucuresti, care a capatat denumirea de Teatrul National o data cu Razboiul de Independenta, implineste anul acesta 150 de ani de functionare.
Manifestarile prilejuite de acest eveniment au inceput ieri, la Muzeul Teatrului National, printr-o sesiune jubiliara "Teatrul National 150", patronata de Academia Romana, si se vor incheia pe 30 decembrie, cu un spectacol aniversar conceput si interpretat de Dan Puric si trupa sa si cu un Bal al Teatrului National, in cadrul caruia se vor acorda noi titluri de Societari de onoare si Societari ai TNB si vor fi inmanate diplome si medalii aniversare.
Sapte premiere in sapte zile
Momentul aniversar urmeaza sa fie sarbatorit si printr-o serie impresionanta de premiere: in Saptamana Teatrului National, intre 9 si 18 octombrie, vor avea loc sapte premiere, incepand cu cea din aceasta seara, "O noapte furtunoasa", de I.L. Caragiale, in regia lui Felix Alexa, care debuteaza astfel pe scena TNB, si avandu-i in distributie pe Mircea Rusu, Irina Movila, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Orodel Olaru, Dan Puric, Mihai Calin si Rodica Ionescu. Urmatorul spectacol, cel de maine, va fi o premiera absoluta - "Legenda ultimului imparat", de Valentin Nicolau, in regia lui Alice Barb, si ea la prima montare la Teatrul National, cu Claudiu Bleont in rolul Majestatii Sale si George Ivascu ca Mascariciul, secundati de Mircea Albulescu, Ion Lucian, Constantin Dinulescu, Rodica Popescu-Bitanescu, Ilinca Goia, Carmen Ionescu si Mihai Persa. Scenografia acestui spectacol ii apartine lui Catalin I. Arbore, care-a mai lucrat cu Alice Barb la una dintre cele mai apreciate montari ale stagiunii trecute, "Cartofi prajiti cu orice" de Arnold Wesker, la Teatrul Odeon.
A treia premiera a Saptamanii Teatrului National va fi un spectacol-lectura, "Celalalt Cioran", o adaptare dupa "Caietele" lui Emil Cioran, a caror traducere a fost evenimentul editorial al anului 2000. Selectia textelor si montajul ii apartin lui George Banu, iar regia e semnata de Radu Penciulescu, intors pe scena romaneasca la invitatia expresa a TNB. Rolul lui Cioran e interpretat de Ovidiu Iuliu Moldovan, si el marcandu-si astfel intoarcerea in prim-planul vietii teatrale. De altfel, "Celalalt Cioran" este spectacolul care a deschis Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, un fel de avanpremiera inaintea primelor reprezentatii oficiale de la Bucuresti.
Pe 12 si 15 octombrie vor avea loc premierele cu "Trei surori" de A.P.Cehov, in regia lui Iuri Krasovki, de la Facultatea de Arta Teatrala din Sankt Petersburg, in doua distributii - Armand Calota, Cecilia Barbora, Eugenia Maci (alternand cu Amalia Ciolan), Ilinca Goia (sau Lamia Beligan), Medeea Marinescu (sau Maria Popistasu), Vlad Ivanov, Mircea Rusu. Spectacolul a avut o serie de reprezentatii in vara, in avanpremiera, iar directorul TNB, Dinu Sararu, crede ca montarea lui Krasovski va fi un succes comparabil cu "Take, Ianke si Cadar".
Si "Revizorul" lui Gogol, in versiunea scenica a altui regizor din Sankt Peterburg, Serghei Cerkasski, va avea o premiera dubla, pe 13 si 16 octombrie, cu distributii alternative - Dan Puric, Eugen Cristea sau Alexandru Georgescu, Florina Cercel in alternanta cu Maia Morgenstern, Irina Movila sau Ileana Olteanu, Marius Rizea, George Ivascu. Luni, 17 octombrie, va fi premiera piesei sarbului Dusan Kovacevic, "Taramul celalalt", in traducerea Marianei Stefanescu, avandu-i in distributie pe Virgil Ogasanu, Mircea Andreescu, Valentin Uritescu, Eugen Cristea, Mircea Rusu, Rodica Popescu-Bitanescu. Regia spectacolului ii apartine lui Horea Popescu, care-si sarbatoreste astfel cele 5 decenii de activitate teatrala. Ultima dintre premierele Saptamanii Teatrului National va fi "D-ale carnavalului", de I.L. Caragiale, in regia lui Gelu Colceag, in rolurile principale jucand Cecilia Barbora (ca Didina Mazu, in alternanta cu Tania Popa), Natalia Calin si Corina Danila ca Mita, Marcelo Cobzariu si Gavril Patru ca Nae Girimea, alaturi de Marius Florea Vizante, Marius Rizea, Silviu Biris, Alexandru Georgescu.
Trupe londoneze si rusesti, luna viitoare in turneu pe prima scena
Pana la sfarsitul anului, alte patru spectacole vor fi prezentate in premiera: "Ispita" lui Vaclav Havel, regia Mihai Manolescu, "Crima pentru pamant", dupa romanul omonim al lui Dinu Sararu, regia Grigore Gonta, "Dialoguri sibilinice" de Andrew Bowell, regia Michel Fagadau, si "O scrisoare pierduta" de Grigore Gonta. In luna noiembrie va avea loc o Saptamana a Teatrelor Nationale, la care vor participa teatrele nationale din Cluj, Craiova si Iasi, iar la inceputul lui decembrie vor sustine spectacole in turneu Royal National Theatre din Londra si Teatrul Academic de Arta "Maxim Gorki" din Moscova. Aniversarea TNB va fi marcata si de publicarea unui album bibliofil, "Zidirea Teatrului cel Mare", cu documente si imagini ale inceputului, a unei "Istorii a Teatrului National" si a "Almanahului aniversar al Teatrului National 2002".
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Gabriel Garcia Marquez isi publica memoriile    
  Expozitie Augustin Costinescu la Galateca    
  "Lavanda si usturoi" din Bucurestiul de altadata    
  Video-dans la Movements on the Edge    
  Freestylers la Festivalul TM02BASE    
  "Puck"-ul clujean dublu premiat la Festivalul de Marionete    
  Retrospectiva EVZ 2001 Foto la TNB    
  De azi intr-o saptamana va fi redeschisa Biblioteca din Alexandria    
 Top afisari / comentarii 
 Bivolaru a furnizat poze porno pentru reviste straine (80 afisari)
 Primarul din Lunguletu, batut sub nasul Politiei (80 afisari)
 OMV si SOS-Satele Copiilor: "Oameni care realizeaza cat mai mult pentru oameni" - Romania (25 afisari)
 Am intrat in Saptamana Teatrului National (14 afisari)
 "Lavanda si usturoi" din Bucurestiul de altadata (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01066 sec.