Ziua Logo
  Nr. 2527 de vineri, 4 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Refuzul americanilor de a plati "atentii" politice declanseaza un scandal
Bistritenii au ramas fara apa calda
-- Doua regii locale acuza lipsa de bani, dupa ce au refuzat sa comunice firmei platitoare numarul de cont
Societatea de termoficare PRODITERM Bistrita a recurs acum cateva saptamani la un gest original in societatea romaneasca, cesionand creantele unei societati americane - Yorkshire Financial. Ulterior, afacerea Yorkshire a fost preluata de un grup financiar, tot american, MERTEX Business Ltd. Noii manageri ai afacerii se plang insa ca au fost "suntati" politic pentru "vina" de a nu fi dorit sa participe cu mici "atentii" acordate factorilor responsabili.
Lucrurile s-au precipitat atat de mult, incat directorul regiei bistritene, Mircea Puni, a fost fortat sa isi dea demisia. Gestul sau a deschis larg baierile unui scandal al carui prim efect cetatenii orasului l-au simtit pe propria piele: apa calda a fost oprita din nou.
Titus Tonea, noul responsabil al PRODITERM SA Bistrita, a realizat imediat "misiunea" pentru care fusese inscaunat, initiind unele actiuni menite sa rezilieze contractul cu societatea americana MERTEX Business Ltd, cea care a preluat creantele firmei furnizoare a agentului termic.
Primele masuri ale noului director si, bineinteles, ale noii conduceri, sunt discutabile de la o posta. Cum altfel ar putea justifica noua conducere a PRODITERM Bistrita informatia furnizata redactorilor ZIUA de surse avizate care ne-au declarat, sub anonimat, ca AQUABIS refuzase sambata sa faca cunoscut reprezentantilor MERTEX Business Ltd numarul de cont in valuta al companiei? Si de ce s-a ignorat o plata externa facuta de firma americana (circa 75.000 USD), "aburindu-se" presa cum ca americanii nu si-ar fi onorat obligatiile impuse de contract?
Iata numai cateva dintre incertitudinile care pateaza in prezent imaginea societatilor PRODITERM si AQUABIS in acest scandal in care directorii responsabili se dau "loviti" si arunca, nejustificat, pisica in curtea MERTEX Business Ltd.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al companiei americane, Andrei Popescu, a tinut sa precizeze: "S-a trimis chiar si CEC-ului o adresa prin care s-a solicitat imobilizarea sumelor, dar o dispozitie de blocare a contului nu poate fi ordonata fara a avea in sustinere o hotarare judecatoreasca. Este vorba, asadar, de inca o ilegalitate. In fapt, MERTEX Business Ltd a solicitat deja bancii cu care lucreaza sa retraga plata facuta PRODITERM, ca fiind nefondata. Vom actiona in judecata si CEC-ul pentru masurile ilegale dispuse vizavi de blocarea executorilor".
Andrei Popescu a lasat sa se inteleaga ca nici PRODITERM-ul nu va scapa de procese, societatea bistriteana fiind pasibila de despagubiri imense, generate de nerespectarea clauzelor contractuale angajate cu MERTEX Business Ltd: "In afara de asta, vom sesiza organele de ancheta si echipa Corpului de Control al primului ministru, Adrian Nastase, in privinta gravelor abateri de la cadrul legal: inregistrarea contabila a unor sume ireale si faptul ca PRODITERM a ignorat prevederea legislatiei care o obliga ca, in termen de 30 de zile, sa inregistreze la organele financiare competente 15 la suta din valoarea contractului, mai ales ca acesta era incheiat cu o societate nerezidenta", a mai spus purtatorul de cuvant al MERTEX Business Ltd.
Liviu ALEXA ZIUA de Ardeal 
A r h i v a
  Afacerea somerilor    
  5000 de imobile au fost retrocedate    
  Zece milioane de romani sunt vulnerabili la gripa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai bun banc din lume (74 afisari)
 Laptele si cornul "curg" cel mai bine in Bucuresti (55 afisari)
 Treptow nu a fost vazut la inmormantarea lui Ilie Ceausescu (35 afisari)
 Treptow e cazat la scoala de spioni a SIE (34 afisari)
 Operatiunea "Cornul si laptele" (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01913 sec.