Ziua Logo
  Nr. 2527 de vineri, 4 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Executivul aduce completari Legii somajului
Afacerea somerilor
-- Doua categorii de subventii
In sedinta de miercuri, Executivul a aprobat o serie de masuri cuprinse in Programul Social in perioada 2002-2003, care vizeaza stimularea ocuparii fortei de munca si plata unor drepturi acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Actul stabileste modificarea cuantumului lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale. Modificarea se realizeaza pe baza stabilirii a doua categorii de subventii in functie de perioada anului in care se face angajarea. Astfel, in perioada 1 aprilie-31 octombrie, cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor, este de 70% din salariul minim brut pe tara. Pentru perioada 1 noiembrie-31 martie, cuantumul subventiei este un salariu de baza minim brut pe tara la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
Credite cu dobanda redusa
O alta reglementare vizeaza acordarea, in anul calendaristic urmator, de credite din bugetul asigurarilor, cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR. Creditele se acorda in judetele care inregistreaza anual o rata medie a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national. Masura se va aplica incepand cu trimestrul al IV al anului 2002. Se extinde acordarea indemnizatiei de somaj tuturor persoanelor carora li s-a stabilit acest drept conform articolului 72 din Legea 76/2002, inclusiv persoanelor care se angajeaza in luna in care li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj. De asemenea, se extinde acordarea dreptului la indemnizatia de somaj si pentru militarii angajati pe baza de contract, carora le inceteaza contractul de munca la expirarea duratei pentru care a fost angajat.
Reglementari pentru militarii angajati cu contract
De asemenea, Guvernul a adoptat o Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca aprobate prin HG 174/2002. Modificarile vizeaza explicitarea motivelor neimputabile militarilor angajati al caror contract a incetat la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat. Astfel, prin desfacerea contractului de munca din motive neimputabile militarilor angajati pe baza de contract se intelege incetarea contractului pentru motive medicale, pe baza hotararilor comisiei de expertiza medico-militara, din care rezulta ca persoana angajata este inapta sau apta limitat pentru servicii militare ori are alte afectiuni organice neprevazute in baremul medical si din cauza carora nu poate indeplini indatoririle stabilite; incetarea contractului pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apararii Nationale, ca urmare a modificarii statelor militare de organizare-reorganizare a armatei, ori repartizarii in functia in care militarul angajat este incadrat, a unui absolvent al unei institutii militare de invatamant sau prin mutarea unui maistru militar sau subofiter din alta unitate; incetarea contractului ca urmare a obtinerii calificativelor satisfacator sau nesatisfacator la testele psihologice sustinute pe timpul derularii contractului. (C.P.)
A r h i v a
  Bistritenii au ramas fara apa calda    
  5000 de imobile au fost retrocedate    
  Zece milioane de romani sunt vulnerabili la gripa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai bun banc din lume (74 afisari)
 Laptele si cornul "curg" cel mai bine in Bucuresti (55 afisari)
 Treptow nu a fost vazut la inmormantarea lui Ilie Ceausescu (35 afisari)
 Treptow e cazat la scoala de spioni a SIE (34 afisari)
 Operatiunea "Cornul si laptele" (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.