Ziua Logo
  Nr. 2527 de vineri, 4 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA monitorizeaza programul de protectie sociala al Guvernului
Operatiunea "Cornul si laptele"
-- Firma deputatului PSD Alexandru Lapusan imparte cornurile in Cluj
Operatiunea "Cornul si laptele", declarata ca cea mai coerenta masura de protectie sociala pentru soimii patriei, a demarat in tromba odata cu inceperea anului scolar. ZIUA si-a propus sa monitorizeze aceasta initiativa de anvergura a Guvernului, plecand de la declaratiile premierului in legatura cu eficienta si transparenta acestui proiect. Dupa cum au putut remarca lesne reporterii nostri, programul a produs mai degraba probleme, decat a rezolvat situatia sociala, uneori mizera, a scolarilor patriei. Pe de alta parte, proiectul aduce beneficii proprietarilor firmelor de productie si distributie, in marea lor majoritate apropiati, daca nu chiar din interiorul, PSD. Rezultatul: licitatii electronice cu cantec, probleme de distributie, depozitare, ambalare, gramaj, termene de garantie depasite etc. Laptele si cornul s-au transformat in biscuiti, branza topita, cascaval, eugenii, in functie de solutiile gasite de autoritatile locale. Practic, cate bordeie atatea variante de a transforma cei sapte mii si ceva de lei ai guvernului in pachetel pentru pauza mare. Pe scurt, programul Guvernului a pus pe jar profesori, parinti, autoritati, afaceristi. Nu in ultimul rand, micutii pierd mai mult timp impartindu-si biscuitii sau stropindu-se cu lapte in recreatie, decat pe maidan.
In judetul Cluj, firmele care si-au adjudecat contractele pentru aprovizionarea cu cornuri si lapte a scolilor intampina greutati in respectarea clauzelor contractuale. Daca in cazul ,,megaproducatorului" autohton de produse lactate - Napolact - cauzele sunt mai degraba externe si in acelasi timp generale, Sompan - firma de produse de panificatie care ar trebui sa livreze cornul, nu are nici pe departe capacitatea de transport necesar. Nu intamplator, unul dintre actionarii firmei Sompan, castigatoarea licitatiei, este deputatul PSD Alexandru Lapusan. Dincolo de toate acestea, licitatia pentru desemnarea celor doi castigatori nu a fost lipsita de ,,spectaculos", presa locala relatand pe larg despre unele nereguli inregistrate chiar pe parcursul desfasurarii on-line. Astfel, ceilalti participanti la licitatie s-au confruntat cu un blocaj la accesarea site-ului www. e-licitatii.ro cu o jumatate de ora inaintea inchiderii licitatiei si s-au trezit ca au pierdut la 1 leu diferenta.
In Alba si cateii se bucura de laptele Guvernului
La Scoala Generala Teius (Alba) laptele a fost inlocuit, treptat, cu branza topita. Decizia apartine conducerii institutiei care a observat ca, netinut la frigider, laptele "si-a schimbat gustul", chiar daca pe cutie apare un termen de valabilitate care bate peste trei luni. De altfel, pana sa ajunga in burtica micutilor, popularul aliment parcurge o cale lunga, de cateva sute de kilometrii fiind adus tocmai de la Topoloveni (Arges) de firma Alma Rom Engineering SRL, castigatoare a licitatiei. Cornurile vin din brutariile SC Alba Pam din Alba Iulia, municipiu situat la 18 kilometri de Teius. Adina Vantu, invatatoarea micutilor de la clasa I-a ne-a spus ca elevii sai se bucura cand primesc alimentele. "Chiar daca nu le mananca, le duc acasa fratiorilor mai mici", ne-a relatat, luni, doamna Vantu. Intr-adevar, premiantul clasei a IV-a, Alexandru Secheres, care are un fratior mai mic, "cursant" la gradinita din localitate, duce laptele acasa pentru Adrian, care, la randul sau, il ofera cu generozitate dobermanului familiei, Emi.
Cornuri uscate in sateledin Hunedoara
Elevii hunedoreni din mediul urban si-au primit suplimentul de hrana promis de Guvern inca din prima zi de scoala, in timp ce copiii de la sate au mai avut de asteptat o saptamana pana la sosirea primului transport. In satele indepartate de la munte, laptele degresat nu a facut mare valva insa cornurile au fost asteptate cu entuziasm. Dezamagirea copiilor de la tara sta in faptul ca livrarea se face saptamanal si cornurile isi pierd prospetimea. Coordonatorii programului se gandesc acum sa inlocuiasca acest produs cu un altul mai putin perisabil. Probabil biscuiti cu cacao sau napolitane. Din punct de vedere oficial misiunea a fost declarata indeplinita. Dificultatile furnizorului de produse lactate stau in portionatul feliilor de cascavalul conform "dozei" sponsorizate de Guvern. Laptarul spune ca nu are masina de divizat pentru gramajul respectiv.
In Maramures se fura cu gramul
In judetul Maramures lactatele sunt furnizate de firma baimareana "Eurolat", iar in zona Sighetu Marmatiei, de societatea "La Dorna" din Vatra Dornei. Produsele de panificatie sunt oferite de producatorii locali, impartiti pe zone. Lapte se da in pahare ambalate doar pe raza oraselor si celor doua municipii din judet. In zona rurala, scolarii primesc branza telemea sau branza topita. In cele doua saptamani de cand a inceput scoala, au fost probleme in zonele rurale in ceea ce priveste ratia de lactate. Din cauza traseelor dificile, care nu pot fi parcurse zilnic in timp util, furnizorii de lactate au optat pentru urmatoarea schema: branza topita sau telemeaua sunt date in pachete de 150 de grame pentru o saptamana, respectiv pentru cele cinci zile de scoala. "Echivalentul in branza a 100 de ml de lapte este de 30 de grame. Elevul primeste pachetul o singura data pe saptamana, iar parintele il portioneaza. Directorii de scoli au facut verificari si au fost gasite pachete de branza mai mici de 150 de grame, unele 130, dar si de 160 de grame.
Cornurile ajung greu la elevii din satele bihorene
In Bihor, dupa o brambureala cvasigenerala, legata de lipsa de informatii a firmelor castigatoare a licitatiei privind amplasarea unitatilor scolare in care trebuiesc distribuite produsele oferite cadou de Guvernul PSD din banii publici, lucrurile au inceput sa se indrepte. Conform purtatorului de cuvant al Consiliului Judetean Bihor, Traian Abrudan, cele mai multe deficiente au fost semnalate in legatura cu activitatea firmei DER PAN SRL Galati, castigatoarea licitatiei pentru distribuirea produselor oferite de Executiv in circa 10 judete. "Daca in zonele Oradea, Alesd si Salonta nu ne-au fost semnalate probleme cu distribuirea cornurilor si a laptelui, mai multi directori de scoli ne-au sesizat in legatura cu faptul ca nu au primit branza topita si cornurile saptamani la rand. Acest fapt s-a datorat insuficientei parcului de masini al SC DER PAN, care si-a completat necesarul de vehicule abia pe 24 septembrie.
Elevii din Beclean si Nasaud aduc cani de-acasa pentru lapte
Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, a informat presa ca elevii din Bistrita au primit pungi dotate cu pai din care au putut consuma laptele in conditii igienice adecvate. Nu acelasi lucru se poate spune despre elevii care invata in scolile din zona oraselor Nasaud si Beclean. Acestia au fost nevoiti sa isi aduca de-acasa cani din care sa bea laptele, deoarece firmele care au castigat licitatiile pentru distributia cornului si laptelui nu au bani sa cumpere pahare de unica folosinta si nici nu dispun de instalatii prin care sa monteze pai si furnizeaza laptele in pungi.
Pentru a usura munca de desfacere a acestora, invatatoarele au mai primit o misiune in plus: sa se inarmeze cu foarfeci si sa taie pe rand pungile cu lapte.
In Mures distribuie lapte o firma din Galati
In Mures, cei doi furnizori Derpan Galati si SC Scil Mures au incheiat un parteneriat pentru a livra impreuna produsele de care beneficiaza peste 28.000 de elevi, astfel fiind reduse costurile de transport. Intr-o prima faza, in scolile, in special, din mediul rural s-a optat pentru aprovizionarea cu branza topita sau lapte pasteurizat, iar in loc de cornuri au fost distribuiti biscuiti. Aceste solutii de compromis au fost acceptate deoarece problema depozitarii in conditii igienice a produselor este departe de a se solutiona. Un mic procent din cele 438 de scoli beneficiare au dotarile necesare si corespunzatoare prevederilor legislatiei sanitar-veterinare. In unele scoli, produsele sunt tinute in conditii improprii, existand pericolul imbolnavirii copiilor.
Dezastru la Iasi
Inceputul noului an scolar a reprezentat un adevarat esec in ceea ce priveste distribuirea laptelui si a cornului la cei peste 40.000 de elevi din scolile judetului Iasi. Dezorganizare, dezinteres, nesincronizare, lipsa totala de respect fata de micuti, haos. Asa a aratat prima zi de distribuire a produselor lactate si de panificatie la Iasi. Directorii celor 473 de unitati scolare din municipiul si judetul Iasi nu au avut in vedere crearea conditiilor optime necesare distribuirii cornului si laptelui. Cadrele didactice au ignorat, probabil, ordinele si atentionarile primite de la inspectorul scolar general, prof. Mihai Dumitriu. Nepasarea directorilor a facut ca ori frigiderele, ori spatiile in care sa fie depozitate laptele si cornurile elevilor sa lipseasca. La debutul anului scolar, doar cinci scoli din municipiu si una din judet erau pregatite pentru acest proiect.
Biscuiti de cinci sute de lei bucata in Constanta
In Constanta, la scoala generala de la Vadu, invatatorul Marin Gheorghe spune ca scolarilor li se dau cate o bucata de branza topita si cate opt biscuiti "Junior", bucata de branza fiind apreciata la valoarea de 3361 de lei bucata, iar cei opt biscuiti amarati 3629 de lei, deci la aproape cinci sute de lei bucata. Pentru a se putea incadra in actul normativ in cauza, deci la greutatea minima de 80 de grame, furnizorul de produse de panificatie a fabricat biscuitii "Junior", care se distribuie numai elevilor care se afla in aceasta situatie.
In Arad parintii pun si ei umarul la proiect
In comuna aradeana Mailat elevii nu au primit lapte nici macar o data de la scoala. Cei 42 de copii care invata la scoala generala din localitate au fost serviti cu biscuiti cu zahar, pentru ca si cornurile au fost aduse doar de doua ori. Frigiderul in care sunt tinute produsele a fost primit din Germania, ca ajutor umanitar. Nici la Zimand nu se distibuie lapte. Elevii mananca corn cu unt; distribuirea produsului este facuta fie de directoarea scolii, fie de femeia de serviciu. Situatia cea mai pitoreasca s-a inregistrat la Zerind, unde comitetul de parinti al scolii a facut cheta pentru cumpararea unui frigider folosit, dar in stare de functionare. Tot parintii au dat o mana de ajutor la amenajarea unei sali de mese. Exista o singura, dar mare problema: la scoala din localitate nu se stie exact cand trebuie sa soseasca transportul de unt si biscuiti.
In Caras, corn si lapte in varianta biscuiti si iaurt
Actiunea "corn si lapte" in Caras-Severin se deruleaza intr-o varianta aproximativa, in sensul ca, in loc de corn si lapte, elevii primesc in pauza de masa biscuiti vrac sau la pachet, iaurt si branza topita. Firmele castigatoare ale licitatiei electronice profita de acest lucru si asigura aprovizionarea scolilor cel mult de doua ori pe saptamana, invocand lipsa frigiderelor din unitatile de invatamant. In general, scolile din mediul urban primesc cornul guvernamental. Nu acelasi lucru se intampla in reteaua de invatamant din mediul rural, acolo unde biscuitii sunt la mare cinste, chiar daca acestia sunt adusi o data pe saptamana. In unele zone ale judetului, in special in Clisura Dunarii si in localitatile din jurul Oravitei, aprovizionarea cu produse lactate se desfasoara cu sincope. De exemplu, la Berzeasca, in doua saptamani, elevii au primit iaurt doar in doua randuri. Situatie asemanatoare la Garnic, unde iaurtul a fost primit o singura data, saptamana trecuta, cantitatea expediata urmand sa acopere trei zile din saptamana. Vinovata in aceasta situatie se face firma Fresh Milk Timisoara, care, din cate se pare, nu dispune de mijloacele de transport pentru produsele lactate.
Tot pachetelul de acasa e baza la Timisoara
Actiunea "lapte si corn" din Timisoara a incitat mai mult spiritele intre politicieni, decat in randul parintilor sau invatatorilor, si asta din cauza numeroaselor adrese trimise de institutiile judetene catre Primaria municipiului. Astfel, Primariei i s-au solicitat date legate inclusiv de starea de sanatate a elevilor si de necesarul de agregate frigorifice la scolile din Timisoara, desi, asa cum declara viceprimarul Adrian Orza, asta nu e treaba institutiei municipale. Pe de alta parte, inca dinainte de finalizarea licitatiei, presedintele CJT, Dan Ioan sipos, a declarat ca edilii judeteni au urmarit ca firmele care se vor ocupa de aceasta actiune sa poata fi capabile sa doteze scolile unde sunt probleme cu agregate frigorifice. Daca firma Bega Pam, furnizoarea cornurilor, este cunoscuta pe piata panificatiei, firma Simultan, care se ocupa de distributia de lapte, era cunoscuta pana acum mai mult pentru cascavalul pe care il produce. In majoritatea scolilor din Timisoara, tinand cont si de posibilitatile financiare ale parintilor, elevii din clasele I-IV primesc inca pachetel de acasa.
Smaranda SALAJAN, ZIUA de Ardeal Ovidiu BANCHES Marcel BOT ZIUA de Ardeal Nicolae TEREMTUS ZIUA de Ardeal Florin CUC ZIUA de Ardeal Cristiana SABAU ZIUA de Ardeal Bogdan BRYLYNSKI ZIUA de Ardeal Magda OLTEANU ZIUA de Iasi Emilian ANDREI ZIUA de Constanta Adina COSA ZIUA de Vest Radu SAVU ZIUA de Vest Maria PETRESCU ZIUA de Vest 
A r h i v a
  Harcea-parcea    
  Laptele si cornul "curg" cel mai bine in Bucuresti    
  PSD a umplut tara de potlogari    
  Ucigasi identificati dupa 18 luni de cercetari    
  Escrocheriile lui Veniamin Teodorescu au fost probate    
  Viceprimarul bataus din Livezile de Alba    
  Fratricid la Bacau    
  Prins la o saptamana dupa ce a fugit de la locul accidentului    
  Vaeni contra Enoiu    
  Treptow e cazat la scoala de spioni a SIE    
  Treptow nu a fost vazut la inmormantarea lui Ilie Ceausescu    
  Sotia primarului de Satu Mare este actionar in firma de salubritate a orasului    
  Patriarhul Teoctist ii face o vizita Papei    
  Salariile magistratilor vor fi marite    
  40 de tigani romani expulzati din Elvetia    
  Traficanti romani de persoane arestati in Spania    
  Cititi si va cruciti!    
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai bun banc din lume (74 afisari)
 Laptele si cornul "curg" cel mai bine in Bucuresti (55 afisari)
 Treptow nu a fost vazut la inmormantarea lui Ilie Ceausescu (35 afisari)
 Treptow e cazat la scoala de spioni a SIE (34 afisari)
 Operatiunea "Cornul si laptele" (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01696 sec.