Ziua Logo
  Nr. 2522 de sambata, 28 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri epe scurt
-- Negocieri dificile pentru un nou Cabinet slovac
Presedintele slovac, Rudolf Schuster, i-a cerut oficial, ieri, premierului in exercitiu, Mikulas Dzurinda, sa formeze un nou Guvern, in urma victoriei in alegerile legislative a fortelor proeuropene, relateaza Mediafax. Mikulas Dzurinda, liderul unei coalitii formate din patru partide crestin-democrate si liberale, controleaza 78 dintre cele 150 de mandate. Cele patru partide de dreapta care vor forma coalitia de guvernamant - Uniunea Democratica si Crestina Slovaca (SDKU) a lui Dzurinda, Partidul de coalitie ungar (SMK), Miscarea crestin-democrata (KHD) si formatiunea liberala ANO a magnatului presei locale Pavol Rusko - au obtinut impreuna 42,51 la suta din voturi. Premierul dispune de 30 de zile pentru a forma Guvernul si a declarat ca este putin probabil ca negocierile sa se incheie mai repede. El a precizat ca este pe punctul de a incheia un acord de coalitie. (D.E.)
Polonia vrea sa organizeze Expozitia Mondiala din 2010
Orasul polonez Wroclaw, al doilea ca pondere economica din tara dupa Varsovia, candideaza pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2010, a anuntat ieri ambasadorul Poloniei la Bucuresti, E.S. Michal Klinger. In cazul in care aceasta candidatura va fi acceptata, acesta ar fi primul oras din Europa Centrala si de Est care ar organiza o asemenea manifestare, a subliniat ambasadorul. Mesajul evenimentului este "Cultura-Stiinta-Media", cu accent pe mesajul umanist la inceputul secolului XXI. "Este o oportunitate pentru a celebra diversitatea aducand laolalta ceea ce este universal", se subliniaza in una din brosurile de prezentare a ofertei orasului. Gazda Expozitiei Mondiale va fi desemnata in decembrie, la Paris, de catre Adunarea Generala a Comitetului International de Organizare a Expozitiei. Celelalte tari candidate sunt Rusia (Moscova), Coreea de Sud (Seul), China (Changhai) si Mexic. (A.D.)
Americanii parasesc Coasta de Fildes
"Departamentul de Stat solicita cetatenilor americani prezenti in Coasta de Fildes sa paraseasca tara", recomanda un comunicat dat publicitatii joi de Administratia americana si publicat prin intermediul Ambasadei SUA din Adibjan (Coasta de Fildes). "Aeroporturile vor ramane deschise, iar americanii ar trebui sa profite de acest lucru pentru a parasi tara inainte de a ramane blocati in regiune", informeaza documentul, preluat de Mediafax. Primii cetateni straini care au ales sa se retraga din Coasta de Fildes au fost rezidentii francezi, care au inceput sa plece din orasul Bouake tot joi, dupa ce regiunile Bouake si Korhogo au fost declarate de autoritati "zone de razboi". De o saptamana, Coasta de Fildes este scena unei revolte militare soldata cu zeci de morti. Maine, in Coasta de Fildes urma sa aiba loc summitul extraordinar al Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO) consacrat crizei din Coasta de Fildes. (G.C.)
Gusa condamna extremismul de tip Vadim sau Tökes
Secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, condamna extremismul de tip Vadim sau Laszlo Tökes, argumentand ca responsabilitatea pentru o parte din voturile atrase de PRM revine si partidelor de dreapta care nu reusesc sa acapareze o zona semnificativa a electoratului. In cadrul unei emisiuni televizate, difuzata joi, Gusa a aratat ca nu crede sa existe un pericol real ca PRM sa ajunga la guvernare in 2004 sau C.V. Tudor sa fie ales presedinte al Romaniei. El a explicat ca extremismul in Romania are idei putine, fixe, si mizeaza pe capacitatea de a fi simpatice. Referindu-se la Tökes, Gusa l-a caracterizat "extremist, care isi permite sa vorbeasca impotriva poporului roman si uneori impotriva formatiunii din care face parte". (M.T.)
A r h i v a
  Milosevici atribuie Frantei responsabilitatea masacrului de la Srebrenita    
  Campania electorala, interzisa in Kosovo    
  Bush: "Saddam a incercat sa-mi ucida tatal!"    
  Irakul prefera confruntari urbane cu americanii    
  Evacuarea armamentului rusesc din Transnistria se reia din octombrie    
  Iranul abia asteapta sa scape de liderul de la Bagdad    
  Basescu a prezentat pensionarilor oferta PD    
  Bisericile germane ajuta capela ortodoxa romana din Berlin    
 Top afisari / comentarii 
 Templul Ursitelor de la Sinca Veche (191 afisari)
 Jurnalisti condamnati penal (130 afisari)
 Eleve violate si batute ca sa dea in scris ca au fost de acord (126 afisari)
 Moussaoui a primit dosare secrete ale FBI in inchisoare (14 afisari)
 "Caruselul mortii" a fost confiscat (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00813 sec.