Ziua Logo
  Nr. 2517 de luni, 23 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Peste 4000 de oameni s-au strans in Piata Revolutiei
Taranistii au protestat impotriva coruptiei si saraciei
-- Victor Ciorbea a fost primit de secretarul general al Guvernului
PNTCD a reusit sa mobilizeze, sambata, la mitingul impotriva coruptiei si saraciei, peste 4.000 de persoane. Fruntasii taranisti au demarat, la acest eveniment, si campania de strangere de semnaturi pentru sustinerea initiativei legislative a PNTCD privind controlul averii demnitarilor si functionarilor publici. "Spune-le ca nu mai poti", era inscriptionat pe pancartele si tricourile protestatarilor, care au scandat: "Jos comunismul!", "Jos Iliescu!", "Hotii!" si "PSD, coruptie!". Mitingul, care a durat o ora si jumatate, a fost deschis de trupa lui Doctor Barby, fost ambasador in Tunisia, si a lui Cristian Paturca. Dupa discursul presedintelui Victor Ciorbea, participantii la miting, in frunte cu liderii taranisti, s-au deplasat in mars spre sediul Guvernului. La Palatul Victoria, Victor Ciorbea s-a intalnit cu secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, caruia i-a remis un memoriu privind necesitatea legii controlului averilor demnitarilor si functionarilor publici. Secretarul general al Guvernului a precizat, dupa discutia cu presedintele taranist, ca va realiza o nota de prezentare asupra textului legislativ propus, Guvernul urmand sa analizeze "cu toata atentia" acest text, in sedinta de miercuri, pentru a lua o decizie. Protestul PNTCD si textul initiativei legislative vor fi depuse, astazi, la Senat, Camera Deputatilor, Presedintie si Guvern.
La miting au fost prezenti Nicolae Ionescu Galbeni, Alexandru Badea, Barbu Pitigoi, alaturi de Remus Opris, Serban Bubenek, Tanase Barde, Teodor Morariu, Claudiu Cristea, Mihai Dorin, Tudor Dunca. Printre vorbitori s-au numarat scriitorul Alexandru Stefanescu, presedintele FER Alexandru Ionescu si Maria Teodoru, presedintele Asociatiei proprietarilor deposedati abuziv de catre stat.
Programul guvernamental antisaracie - "un program de carton"
Presedintele PNTCD a apreciat, in discursul sau, de la miting, ca programul guvernamental impotriva saraciei este "un program de carton, un document doar pe hartie care, nu intamplator, a fost aprobat recent de Guvern". El a criticat starea de saraciei generalizata, a carei principala cauza este coruptia institutionalizata. Ciorbea a sustinut ca sumele de zece ori mai mari primite de Romania pentru investitii, in comparatie cu cele acordate Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, au intrat "in buzunarele baronilor locali si a structurilor mafiote locale ale puterii". El a precizat ca rata saraciei a crescut in ultimii zece-doisprezece ani, ajungand de la 7% la 42%.
Guvernul ar putea prelua amendamente din proiectul PNTCD privind controlul averii demnitarilor
Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului, a afirmat ca din initiativa legislativa a PNTCD se pot prelua unele amendamente, dar a aratat ca decizia apartine Guvernului, de vreme ce, in paralel, la Comisia juridica din Senat se afla in dezbatere un proiect de lege similar, care a fost propus de Guvern. Intrebat Mihailescu a explicat, referindu-se la proceduri asemanatoare, aflate in vigoare in alte state, ca - la nivel european - exista mai multe modele, dar ca nici unul nu a fost imbratisat in mod deosebit de catre Executiv, intrucat se urmareste "o varianta cat mai aproape de moda si metoda europeana". Avand in vedere experienta acumulata pana acum, Mihailescu a aratat ca "orice extravaganta nu a facut, in final, decat rau" si ca va trebui elaborat un model care "sa se adapteze extrem de precis cerintelor europene, altfel, cadem in desuetudine cu tot felul de balcanisme si e mai bun un model agreat de Comisia Europeana".
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Marko Bela a fost atacat dur de reformisti    
  Fostul sef al statului a conferentiat la Tunis    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Criza Tarom (191 afisari)
 SUA isi afirma dreptul de super-putere militara (48 afisari)
 Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei (28 afisari)
 CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL (25 afisari)
 Eugen Oprina expune "Fotosensibil" la TIAV (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01629 sec.