Ziua Logo
  Nr. 2517 de luni, 23 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Sedinta CRU al UDMR a scos la iveala nemultumirile din Uniune
Marko Bela a fost atacat dur de reformisti
-- Unii membri ai UDMR se gandesc la crearea unui alt partid
Lucrarile Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR (CRU) au inceput sambata cu prezentarea raportului politic al presedintelui Uniunii, Marko Bela. Printre realizarile UDMR din ultimele luni Marko Bela a nominalizat infiintarea unui liceu maghiar la Sighetu Marmatiei, transformarea liceului "Bolyai Farcas" din Targu-Mures intr-unul cu predare in limba maghiara, precum si inceperea oficiala a predarii limbii maghiare in regiunea ceangailor. La capitolul "nerealizari" presedintele Uniunii a mentionat scaderea, cu aproape 500.000, a numarului maghiarilor din Transilvania, de la doua milioane la un milion si jumatate. "Tinerii maghiari trebuie atrasi economic, social si cultural pentru a ramane in Romania", a spus Marko Bela. El s-a mai referit la elaborarea unui statut al minoritatilor si la finalizarea modificarii Constitutiei. "Modificarea definitiei de stat national, recunoasterea comunitatilor minoritatilor ca element constitutiv al statului (...) toate acestea si altele constituie un pachet care trebuie tratat in intregime", a remarcat liderul UDMR.
In discursul sau, Marko Bela i-a condamnat pe acei membri ai UDMR care "nu vad decat jumatatea goala a paharului". El a subliniat necesitatea unitatii UDMR, afirmand ca "sticla nu ar trebui sparta in toiul dezbaterilor noastre despre faptul ca ea este plina sau goala".
Blocul Reformist sustine posibilitatea ca UDMR sa lupte, din afara Puterii, pentru drepturile maghiarilor
Discursul presedintelui Uniunii, Marko Bela, in care acesta i-a criticat pe "pesimistii din UDMR" si pe cei care neaga realizarile actualei conduceri, a fost atacat dur de reprezentantii Blocului Reformist. Presedintele fractiunii, Toro Tibor, a spus ca prin discursul sau Marko Bela incearca sa creeze conflicte in UDMR si nu face altceva decat sa ascunda clivajul existent. "Presedintele incearca sa mascheze adevarul. Esenta este ca avem doua cai de urmat: sa acceptam statutul de minoritari sau sa avem un viitor autonom. La aceasta ora adeptii uneia dintre optiuni au in mana pozitii de decizie in cadrul UDMR. In acelasi timp, imaginea viitorului bazat pe autonomie este cea credibila. Noi trebuie sa cautam instrumente pentru acest lucru, iar comunitatea noastra trebuie sa opteze".
Membri Blocului Reformist au sustinut posibilitatea ca UDMR sa lupte, din afara Puterii, pentru drepturile maghiarilor, dar si ca sprijinul acordat de Uniune politicii externe a Romaniei ar trebui conditionat de solutionarea dezideratelor maghiarilor. "Noi ar trebui sa sprijinim integrarea euro-atlantica, dar numai daca obtinem autonomie, iar pentru asta principala parghie ar trebui sa fie politica externa", a spus vicepresedintele Blocului Reformist, Borbely Zsolt.
O noua tentativa de sciziune a UDMR
Semnatarul unui articol dintr-o publicatie ce s-a impartit la sedinta CRU propune infiintarea unui alt partid maghiar. Publicatia apartine platformei Constructiei Nationale din cadrul UDMR si propune, printr-un articol semnat de Vincze Eva, infiintarea unui nou partid de centru-dreapta care sa functioneze independent de Uniune. Semnatarul articolului acuza UDMR ca se deplaseaza spre stanga si de nereprezentarea intereselor maghiarilor. In pofida opiniilor semnatarului articolului, presedintele platformei Constructiei Nationale, Karol Vekov, a declarat ca, deocamdata, nu este momentul pentru asemenea sciziune. Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a manifestat convingerea ca aceasta tentativa de sciziune a Uniunii va esua, asemenea celor anterioare. (Mediafax)
A r h i v a
  Fostul sef al statului a conferentiat la Tunis    
  Taranistii au protestat impotriva coruptiei si saraciei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Criza Tarom (191 afisari)
 SUA isi afirma dreptul de super-putere militara (48 afisari)
 Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei (28 afisari)
 CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL (25 afisari)
 Eugen Oprina expune "Fotosensibil" la TIAV (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01227 sec.