Ziua Logo
  Nr. 2517 de luni, 23 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Corespondenta din Germania, de la Cristian Stefanescu
Suspans pana la capat in cursa pentru Berlin
-- Social-democratii si conservatorii isi disputa locurile in Bundestag
Peste 60 de milioane de alegatori erau asteptati, ieri, la urne pentru a desemna componenta viitorului Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului federal al Germaniei. Conform majoritatii observatorilor, acestea au fost cele mai aprig disputate alegeri din istoria post-belica a Germaniei, in primul rand datorita numarului mare al celor pentru care determinarea unor "favoriti" politici a fost o misiune prea dificila. Electoratul traditional al stangii, de exemplu, era indecis nu atat in privinta candidatului ideal, Gerhard Schröder, liderul social-democratilor, cat in privinta formatiunii politice. Partidul Social-Democrat, pe de o parte, a fost macinat, in ultima perioada, de o serie de scandaluri (demisia ministrului Apararii Rudolph Scharping, acuzat de deturnare de fonduri, iminenta demisie a ministrului Justitiei, Hertha Daubler-Gmelin, cea care, joia trecuta, il compara pe presedintele american George W. Bush, cu Adolf Hitler - doar doua exemple). Miscarea Ecologista, partenera de guvernare a social-democratilor, a exasperat germanii prin taxele si impozitele "ecologice" introduse la carburanti si tigari, provocand veritabile explozii ale preturilor.
De partea cealalta, coalitia conservatoare, compusa din Uniunea Crestin-Democrata si Uniunea Crestin-Sociala, are o imagine net superioara candidatului propriu la functia de cancelar, premierul landului Bavaria Edmund Stoiber.
Optimism, emotii si Oktoberfest
Centrele de votare s-au deschis la ora opt si au asteptat alegatorii pana la 18:00, moment in care principalele institutii de sondare a opiniei publice aveau deja pregatite primele estimari cu privire la prezenta la urne. In urma cu patru ani, 82,2% dintre germanii cu drept electoral au votat, prognozele vorbind despre o depasire a acestui procentaj, chiar daca rata pentru primele ore ale zilei alegerilor s-a dovedit cu patru procente mai redusa decat acum patru ani. Cancelarul in exercitiu a votat la Hanovra, impreuna cu sotia sa, Doris, recunoscand ca este emotionat - dar nu mai mult decat de obicei. Intrebat despre subiectele de actualitate, cum ar fi intentia colegei sale de partid si Cabinet, Daubler-Gmelin de a demisiona din toate functiile detinute, Schröder a refuzat orice alte comentarii. Stoiber, la randul sau, a votat in localitatea natala, Wolfratshausen, declarandu-se convins ca va castiga runda electorala, dupa care s-a grabit sa participe la deschiderea celebrului Oktoberfest, Festivalul Berii de la München. Pentru prima oara in istoria electorala a Germaniei, la Köln s-a votat fara buletine de vot, intregul mecanism desfasurandu-se computerizat.
A r h i v a
  Meciar, castigatorul invins    
  Bush a primit planurile de actiune anti-Saddam    
  Tzahalul ameninta cu dinamitarea sediului lui Arafat    
  Pascu promite SUA sprijinul Romaniei impotriva Irakului    
  Sfarsit de saptamana insangerat in Kasmirul indian    
  Consiliul Europei si Parlamentul European, in sesiune comuna    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Criza Tarom (191 afisari)
 SUA isi afirma dreptul de super-putere militara (48 afisari)
 Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei (28 afisari)
 CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL (25 afisari)
 Eugen Oprina expune "Fotosensibil" la TIAV (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01512 sec.