Ziua Logo
  Nr. 2517 de luni, 23 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PNA functioneaza in mare secret
Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei
-- Multi magistrati nu indeplinesc criteriile de vechime impuse de lege, dar au primit dispense de la Ministerul Justitiei * Totusi, 30% din posturi sunt neocupate * Nici macar paza acestor procurori nu este asigurata * Numele magistratilor, parlamentarilor si importantilor oameni de afaceri cercetati sunt ascunse opinei publice sub motivul "secretului anchetei" * Sediile PNA sunt improvizate si nu au adrese cunoscute de public * Nu exista birouri de presa si persoane de contact * Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a chiulit de la intalnirea programata cu presa
Arma secreta a Justitiei in lupta pentru starpirea coruptiei - Parchetul National Anticoruptie, e inca departe de a functiona ca o institutie capabila sa instaureze legea in tara. Prima iesire la rampa a procurorului general al PNA, Ioan Amarie, preconizata sa aiba loc in fata reprezentantilor presei, ieri dimineata, la Seminarul de la Eforie Sud, organizat de Ministerul Justitiei si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, a eseuat lamentabil. Desi ziaristii se asteptau ca acesta sa iasa la rampa si sa explice opiniei publice care este adevarul in cazul accidentului rutier personal, comis in urma cu cativa ani in Dorohoi si soldat cu moartea unei femei, Ioan Amarie a dat bir cu fugitii, fara nici un fel de scuze sau explicatii, trimitand-o in locul sau pe Adina Petrescu, procuror de legatura al PNA. Trimisul lui Amarie a dat asigurari ca PNA si-a inceput in forta activitatea, preluand de la Sectia Anticoruptie a Parchetului CSJ cele mai importante dosare de coruptie, in special pe cele in care cuantumul prejudiciilor depaseste suma de 100.000 de euro. Printre dosare se afla si cele ale unor magistrati, parlamentari si importanti oameni de afaceri, tacerea asupra identitatii acestora fiind pastrata sub motivatia "secretul anchetei". Adina Petrescu a explicat ca in teritoriu, cele 16 sectii ale PNA, organizate pe structura Curtilor de Apel, au inceput activitatea cu procurori proaspat angajati, precum si cu politisti preluati de la Directia de cercetari penale a IGP. Potrivit vorbitorului, in PNA s-au ocupat deja 70% din cele 75 de posturi de procurori prevazute in legea de organizare. Regulamentul de functionare al PNA nu a aparut inca, dar el ar fi fost redactat si asteapta sa fie aprobat de Ioan Amarie. S-a facut si o propunere pentru desemnarea viitorului adjunct al lui Ioan Amarie, in persoana lui Tomita Craciun, actual procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati.
Deficientele treneaza
Desi au trecut trei saptamani de la data cand PNA s-a infiintat prin lege, activitatea acestuia schioapata vizibil. Circa 30% din posturile prevazute in organigrama nu au fost completate, iar pe cele ocupate au fost numiti multi procurori tineri, fara vechimea necesara ceruta de lege, carora insa li s-au acordat dispense de vechime de catre Procurorul General al Romaniei, pentru a putea indeplini acest criteriu. Adina Petrescu nu a dorit sa faca publice numele procurorilor numiti la PNA, explicand ca nu are abilitatea sa o faca. Un alt neajuns este ca adresele, telefoanele si persoanele de contact ale PNA si sectiilor sale teritoriale nu au fost facute cunoscute publicului larg, pentru ca cetatenii sa stie cu precizie unde sa-si adreseze sesizarile. De asemenea, nu exista organizate birouri de presa, ziaristii fiind indrumati sa ceara relatii despre activitatea PNA tocmai de la Biroul de presa al Parchetului CSJ. Sediul central al PNA, care va functiona in fostul sediul al Sucursalei Lipscani a BANCOREX, nu este nici el gata, sperantele cele mai optimiste pentru renovarea si darea lui in folosinta fiind estimate pentru luna decembrie a.c. Pana atunci, "cartierul general" al PNA se afla in cateva camere de la etajul V al Parchetului CSJ. Salariul unui procuror PNA nu este deloc tentant pentru profesionistii dreptului penal. Cu tot sporul de ancheta de 30%, suma lunara ajunge pe la 16 milioane lei. In alta ordine de idei, desi munca lor prezinta un grad sporit de risc, procurorii PNA nu au prevazuta paza pentru securitatea lor si a familiilor lor.
Razvan SAVALIUC 
A r h i v a
  Criza Tarom    
  Victima profesorului pedofil    
  Ambasada SUA nu stie nimic dspre cazul Treptow    
  Catalin Harnagea: SIE nu a avut legaturi cu Treptow    
  2000 de pedofili in atentia politiei britanice    
  Au reaparut "Scrisorile nigeriene"    
  50 de kilograme de heroina in bara unui VW    
  Cucos si fiul sau l-au omorat pe vecinul care le otravise pasarile    
  Aradean implicat intr-un accident mortal in Ungaria    
  Ars de viu in propriul TIR    
  Scafandrului Apostu i-au explodat plamanii    
  Referent al Administratiei Finantelor Publice Slanic, arestat    
  Motor de locomotiva furat de la "Remat"    
  Icoane vechi confiscate la Salonta    
  Boschetar gasit mort langa Piata Colentina    
  Ana Lugojana isi ducea fiica la cersit in Franta    
  O batrana si-a omorat ginerele cu securea    
  Incendiu la Arpechim Pitesti    
  Motorina contra ordine de plata false    
  Mutilata de o asistenta si violata de unchi    
  "Alianta Anticoruptie" va denunta penal toate infractiunile acoperite de autoritati    
  Presiuni pentru votarea taxei pe cablu dedicata Fondului Cinematografic    
  Romania are "economie peste potential" la capitolul investitii directe    
  Peripetiile unui Papillon dambovitean    
  SUA isi afirma dreptul de super-putere militara    
 Top afisari / comentarii 
 Criza Tarom (191 afisari)
 SUA isi afirma dreptul de super-putere militara (48 afisari)
 Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei (28 afisari)
 CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL (25 afisari)
 Eugen Oprina expune "Fotosensibil" la TIAV (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01146 sec.