Ziua Logo
  Nr. 2515 de vineri, 20 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Inflatie de subiecte pe agenda liberala
PNL a pus tunurile pe guvernanti
-- Eugen Nicolaescu corecteaza abuzurile privind vanzarea sediilor partidelor
Liberalii au atacat ieri Guvernul pe teme dintre cele mai diverse: nationalizarea cooperatiei, programul social al Executivului, Ordonanta privind serviciile de energie termica, vanzarea catre partide a sediilor, Legea privind conflictul de interese, mutarea Guvernului. Criticile liberalilor au fost lansate atat de la tribuna Camerei Deputatilor, cat si in cadrul unei conferinte de presa.
Deputatul Eugen Nicolaescu a cerut Guvernului sa preia si sa promoveze, printr-o Ordonanta de Urgenta, initiativa legislativa liberala care "corecteaza viciile proiectului de lege initiat de PSD, referitor la vanzarea catre partidele politice a sediilor pe care le detin". Nicolaescu a aratat ca proiectul de lege initiat de PSD, aflat in faza de finalizare a procesului legislativ, "incalca brutal drepturile proprietarilor si permite abuzul in vanzarea imobilelor in care isi au sediul partidele politice". El a spus ca initiativa legislativa liberala corecteaza aceste abuzuri, propunand sa fie exceptate de la vanzare sediile partidelor politice revendicate in justitie sau administrativ, urmand ca partidele sa primeasca alte sedii nerevendicate.
Napoleon Pop critica programul social al Guvernului
Colegul sau, deputatul PNL Napoleon Pop, a desfiintat programul social al Guvernului. El a spus ca "acesta reflecta abordarea centralista a Executivului, prin interventia masiva a autoritatilor publice in functionarea unor servicii sau ca antidot la aplicarea fluida a legislatiei in vigoare". Pop afirma ca "programul social poate fi privit ca un program de finantare a unei campanii electorale continue a puterii".
Marin Anton ataca ordonanta privind serviciile publice de energie
La rand a urmat liberalul Marin Anton care a afirmat ca "Ordonanta de Guvern privind organizarea si functionarea serviciilor publice de energie termica abunda in precizari contradictorii si vagi si incurajeaza atitudinea discretionara a regiilor de stat in raport cu cetatenii". Reprezentantul liberal a criticat "interventia abuziva a Guvernului in casele oamenilor, interzicandu-le sa devina independenti din punct de vedere energetic".
Puiu Hasotti spune ca Parlamentul nu e agent imobiliar
Puiu Hasotti, deputat PNL, a protestat si el fata de "distrugerea patrimoniului national pentru interese economice ale PSD". Hasotti sustine ca "necropola tumulara a cetatii Histria a fost distrusa in beneficiul societatii Dutyfree, care are ca actionari granguri pesedisti, pe locul monumentelor istorice fiind ridicate citeva constructii, fara autorizatia Comisiei judetene pentru monumente". Deputatul liberal afirma ca ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, a sesizat formal Parchetul in acest caz, insa de un an si jumatate nu s-a intamplat nimic.
Hasotti a protestat si fata de solicitarea Guvernului adresata Parlamentului de a-i gasi un sediu corespunzator. El a cerut Executivului sa inainteze o nota privind cheltuielile facute pentru amenajarea actualului sediu - Palatul Victoria. Vicepresedintele Camerei Deputatilor a spus ca Parlamentul nu este "agentia imobiliara a Guvernului". "Aceasta propunere a Guvernului are un substrat smecheresc. Guvernul a cheltuit timp de un an si jumatate, din bugetul statului, zeci de miliarde de lei pentru amenajarea Palatului Victoria. Bugetul a fost incarcat, timp de un an si jumatate, cu zeci de miliarde de lei, cheltuite pentru marmura, pentru catifea rosie pentru fundurile guvernantilor", a adaugat Hasotti.
Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al Executivului, le-a reamintit liberalilor ca decizia de mutare a sediului Guvernului din Palatul Victoria a pornit de la expertiza realizata chiar de PNL in precedenta guvernare. "Daca liberalii nu vor sa fie agentie imobiliara, le aduc aminte ca au fost si ei in acest sediu si nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru aceasta cladire, mai mult, au facut si un raport care sta la baza acestei decizii a Guvernului de mutare, expertiza prin care se spunea ca trebuie gasita de urgenta o solutie", a subliniat Lucaci.
Mona Musca cere acces real la informatiile publice
Mona Musca a vorbit despre faptul ca "Guvernul dovedeste o lipsa de interes fata de aplicarea Legii privind accesul liber la informatiile publice". "Protestez fata de lipsa de interes a lui Octav Cozmanca, a lui Vasile Dancu si a Guvernului, in general, fata de aplicarea acestei legi. Este inadmisibil", a spus Musca. Deputatul PNL a aratat ca "lumea nu stie ce drepturi are si nu apeleaza la acesta lege. Aceste birouri reprezinta o noua veriga intre cetatean si institutiile publice, incomodeaza aplicarea acestei legi si sunt birouri de propaganda ale actualului Guvern", a adaugat Mona Musca.
PNL propune un proiect privind conflictul de interese
Andrei Chiliman a anuntat ca PNL a inregistrat la Camera un proiect de lege privind conflictul de interese in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. "Proiectul vizeaza toate categoriile de persoane care sunt platite din banul public, precum si cele care folosesc sau au legatura cu administrarea banilor publici. Este menit sa descurajeze realmente posibilele fapte de coruptie ale demnitarilor si functionarilor aflati in serviciul public si constituie o modalitate eficienta de lupta impotriva coruptiei, de combatere a folosirii abuzive a functiilor publice", a declarat Chiliman.
Bogdana PAUN Ioana TIGANESCU 
A r h i v a
  Iliescu s-a intalnit cu romanii din Ucraina    
  SRI va presta servicii contra cost    
  Stiri pe scurt    
  Legea declararii averilor, amanata in Senat    
  Asaltul final pentru Berlin    
  Colosii UE si NATO se lupta cu nationalistul Meciar    
  Nou val de atentate in Israel    
  Georgia va riposta in cazul unor incursiuni militare ruse    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Contoare pentru Bucuresti" (29 afisari)
 Coty relanseaza gama de cosmetice Adidas (29 afisari)
 "Sculptori romani contemporani" la galeria Apollo (29 afisari)
 Nababul din Valea Jiului (17 afisari)
 OMV a preluat 25% din actiunile Rompetrol (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01041 sec.