Ziua Logo
  Nr. 2515 de vineri, 20 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Operatiunea "Contoare pentru Bucuresti"
-- PSD incearca in continuare blocarea contorizarii Bucurestilor * Pentru a-si satisface clientela politica, partidul de guvernamant voia contoare la preturi duble * Basescu isi vede de treaba * Fiindca a fost descalificata, firma Contor Zenner contesta licitatia * Primaria da replica * Reprezentantii Kamstrup-Danemarca sunt inmarmuriti de jocul politic din spatele licitatiei * Ei arata cu degetul spre Biroul Roman de Metrologie Legala * O aprobare de importanta majora a fost acordata peste noapte * Ministrul Industriei, Dan Ioan Popescu, dezinformeaza populatia
Licitatia pentru contorizarea Capitalei nu s-a tinut sub obladuirea partidului de guvernamant, motiv pentru care PSD, prin reprezentantii sai, a blocat finantarea proiectului primarului general al Capitalei. Din toata aceasta poveste, tot bucurestenii au de pierdut, riscand sa mai plateasca mult timp ceea ce nu consuma. Una dintre firmele participante, Contor Zenner Romania, contesta corectitudinea licitatiei. Castigatoarea daneza face dezvaluiri senzationale, care pun sub semnul indoielii onestitatea Biroului Roman de Metrologie Legala. Ministerul Industriei si Resurselor continua sa se incurce in propriile declaratii, recurgand la afirmatii fara acoperire. Una peste alta, bucurestenii au nevoie de contoare pentru apa calda si energie termica, nu de tertipuri politicianiste.
Contorizarea blocata dintr-un pocnet de degete
Primaria Municipiului Bucuresti a finalizat licitatia privind achizitionarea de contoare pentru apa calda si energie termica. Castigatoarea, firma daneza Kamstrup, a fost facuta cunoscuta finantatorului proiectului - Banca Europeana de Investitii - care si-a dat acordul, conform uzantelor. Altfel spus, licitatia s-a desfasurat sub controlul BEI. Din acest moment, lucrurile ar fi trebuit sa fie clare, insa pe malurile Dambovitei, orice se poate complica atunci cand te astepti mai putin.
Mai era nevoie doar de cateva semnaturi, pentru a incepe derularea programului. Acestea au fost obtinute de la factorii de decizie insa, a doua zi, aceiasi factori si-au retras iscaliturile. Este vorba despre directorii RADET si RATB, care au fost chemati la ordin de catre PSD si obligati sa-si retracteze propriile angajamente. In concluzie, programul privind unele lucrari de abilitare a Bucurestiului, inclusiv contorizarea a 8000 de scari de bloc, a fost blocata. Cu toate acestea, Traian Basescu a emis prima comanda de contoare, fiind convins ca, in cele din urma, interesul populatiei va prima in fata celui de partid. Altminteri, populatia risca sa plateasca in continuare pierderile inregistrate de RADET pe retea.
Contoarele mai scumpe au fost preferate
De la bun inceput, ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, impreuna cu consilierii municipali ai PSD au pus bete in roate contorizarii Capitalei. Asta din dorinta de a contracara finantarea externa venita din partea BEI si obtinuta de primarul general. Ei aveau cu totul alte planuri si anume cumpararea de contoare de la unele firme romanesti, care ar fi costat mai mult decat dublu, in comparatie cu preturile obtinute de Basescu. Si aici nu este vorba despre o mie sau doua de euro, ci despre zeci de milioane platite din buzunarul contribuabililor. Supararea consilierilor locali pe primarul general a plecat de la faptul ca acesta n-a inteles sa negocieze cu ei subiectul contorizarii. Traian Basescu a preferat o licitatie internationala dura si desemnarea unui singur castigator, reducand oferta participantilor la minimum din cat se putea obtine ca pret.
Contestarea licitatiei
Una dintre pretendentele la castigarea licitatiei - Contor Zenner, care a participat cu contoare Siemens - a depus doua contestatii, declarandu-se nemultumita de corectitudinea Comisiei de Evaluare. Oferta ei pentru achizitionarea celor 26.788 de contoare a fost cu 1.368.171 de euro mai mica decat cea a castigatoarei licitatiei. In ceea ce priveste obligatiile tehnice insa nu a indeplinit in totalitate conditiile minimale si eliminatorii impuse prin caietul de sarcini. Totusi, exista si unele argumente, care ar putea fi in favoarea Contor Zenner, din care citam: "La o analiza atenta a caracteristicilor tehnice ale aparatelor firmelor care au participat la aceasta licitatie se poate observa usor faptul ca, practic, cu exceptia firmei Kamstrup, e putin probabil ca vreuna dintre firmele participante sa fi putut oferi aparate cu o conformitate de 100%, fapt ce s-a reflectat si in intrebarile puse cu ocazia achizitionarii caietului de sarcini. Rezultatul dedus nu numai de firma noastra a fost ca insusi caietul de sarcini a fost astfel intocmit, ca indiferent de pretul ofertei, prin punctaje sa poata castiga firma care indeplineste 100% criteriile tehnice."
Comisia de Evaluare raspunde
Oferta Contor Zenner a fost considerata "substantial necorespunzatoare, din urmatoarele motive:" si urmeaza o lista in cinci puncte cu obiectiile tehnice ale comisiei formata din patru specialisti ai RADET si patru ai PMB. De asemenea, se mai precizeaza: "Va semnalam faptul ca firma Contor Zenner a avut obligatia de a clarifica integral si nu partial" unele problemele mentionate de Comisia de Evaluare si ca au existat "mai multe oferte care au indeplinit conditiile tehnice impuse, insa au realizat un punctaj inferior". In plus, Kamstrup-Danemarca a oferit o garantie de fabricatie de cinci ani, fata de doi cat s-a solicitat in caietul de sarcini.
Un act aditional care bate la ochi
Afland din presa romana despre contestarea licitatiei, Kamstrup-Danemarca s-a declarat neplacut surprinsa, furnizand informatii suplimentare. In dorinta de a elucida o anumita confuzie, danezii au precizat ca oferta Zenner de contoare Siemens mai ieftine nu este si mai buna din punct de vedere tehnic. Aceste aparate ultrasonice sunt de tipul compact, ceea ce inseamna ca, la orice defectiune cat de mica, aparatul trebuie demontat, cu toate anexele lui si dus la reparat. Lucru care implica, fara indoiala, costuri de intretinere substantial mai mari. In privinta distantei dintre debitmetru si integrator (adica intre aparatul de masura propriu-zis si cel care afisaza consumul), aprobarea de model pentru Siemens prevede o distanta de maximum 5 metri. Dintr-o miscare de condei, Biroul Roman de Metrologie Legala a majorat aceasta distanta de la 5 la 50 de metri, Contor Zenner reusind astfel sa participe la licitatie. Ori, un asemenea act aditional nu se poate elibera peste noapte, fara probele si expertizele aferente si la un contor a carui sensibilitate a fost stabilita initial pentru maximum 5 metri.
Neadevaruri ministeriale
Inca in urma cu cateva luni, ministrul Industriei Dan Ioan Popescu, se lauda ca procesul de contorizare a blocurilor de locuinte, sustinut de MIR, a si inceput, cu mult inaintea programului BEI, "Infrastructura pentru Bucuresti". Lucru total neadevarat, dupa cum s-a putut demonstra in timp. Si-atunci, se pune intrebarea de ce a facut asemenea declaratii?
Ceva mai tarziu a lansat in presa o noua dezinformare la fel de condamnabila. Chipurile, Ministerul Industriei se va implica in contorizarea scarilor de bloc, "cu predilectie in zone cu o populatie cu venituri modeste si care nu sunt cuprinse in programul de finantare de la BEI". La fel de neadevarat ca si prima afirmatie, atat timp cat Capitala a fost impartita in 11 zone, urmand ca montarea propriu-zisa sa inceapa concomitent peste tot. Iar acest lucru se va intampla dupa alte serii de licitatii privind valvele (robinetele) pentru conducte si montarea contoarelor atat de mult disputate.
Dan COSTE 
A r h i v a
  Revansa lui Lele    
  "Romania, un nou cap de pod american", analizat de "Le Monde"    
  Exilarea lui Saddam poate opri razboiul impotriva Irakului    
  Ministrul Stanoiu tine alocutiuni "inapoi in viitor"    
  Nababul din Valea Jiului    
  CNA nu se razgandeste in privinta OTV    
  Urmatoarea runda OTV-CNA, pe 9 octombrie    
  Procurorii incep cercetarile in cazul CNA versus Vadim    
  Un nou dosar penal pe numele lui Dinulescu    
  Ofiter de la Crima Organizata trimis in judecata    
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Contoare pentru Bucuresti" (29 afisari)
 Coty relanseaza gama de cosmetice Adidas (29 afisari)
 "Sculptori romani contemporani" la galeria Apollo (29 afisari)
 Nababul din Valea Jiului (17 afisari)
 OMV a preluat 25% din actiunile Rompetrol (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01204 sec.