Ziua Logo
  Nr. 2500 de marti, 3 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Comentarii contradictorii pe agentiile internationale
Reuters considera ca extinderea "robusta" a NATO ar putea fi dezastruoasa
Agentia Reuters, preluata de Rompres, lanseaza un comentariu cam sumbru privind viitorul planificatei extinderi "robuste" a NATO, in cadrul summitului de la Praga. "Sa ne imaginam ca libertatea si securitatea ar fi raspandite pe intregul continent european, de la Atlantic la Mediterana si de la Marea Baltica la Marea Neagra. Este o viziune optimista in aceasta perioada post-11 septembrie 2001, expusa de presedintele SUA, George W.Bush, inaintea summitului NATO de la Praga din luna noiembrie, cand cel mai probabil sapte tari, candva ascunse in spatele Cortinei de Fier, vor fi invitate sa se alature echipei ce a castigat Razboiul Rece", comenteaza Reuters. Dar "extinderea robusta", care acum pare a fi inevitabila, ar putea fi dezastruoasa pentru NATO, reducandu-i capacitatea militara, amenintandu-i coeziunea si alimentand discutiile despre importanta organizatiei, se afirma in comentariul Reuters.
"Nici una dintre tarile candidate nu indeplineste nici un criteriu militar stabilit pentru a deveni membru al Aliantei", considera Sean Kay, specialist in cadrul Universitatii Wesley din statul Ohio, in opinia caruia "capacitatea diminuata a NATO de a adopta decizii eficiente bazate pe consens va face ca pactul sa devina chiar mai putin atractiv pentru conducerea Statelor Unite".
Guillaume Parmentier, de la Institutul pentru Relatii Internationale din Paris, opineaza ca in cazul in care SUA nu mai considera NATO ca fiind institutia optiunii pentru angajament politic si militar in Europa, Alianta risca sa devina "in principal un forum pentru dezbateri si o sursa de analize interesante si utile". (D.E.)
A r h i v a
  Basarabia vrea sa intre in NATO    
  Presa germana constata ca Bucurestii joaca, inainte de Praga, cartea americana    
 Top afisari / comentarii 
 Romania este codasa la venitul pe cap de locuitor (85 afisari)
 Nastase impotriva Baronului Suprem (51 afisari)
 Domokos a incendiat usa locuintei fostei lui iubite (33 afisari)
 Terorism, insecuritate, infractionalitate, trafic de droguri si arme (28 afisari)
 Minele se inchid cu bani grei (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00679 sec.