Ziua Logo
  Nr. 2500 de marti, 3 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Germania, de la Cristian STEFANESCU
Presa germana constata ca Bucurestii joaca, inainte de Praga, cartea americana
-- Romania a dat Statelor Unite "semnalul unei bune comportari"
Disensiunile diplomatice euro-americane si efectul acestora asupra politicii externe a candidatilor la integrarea in Alianta Nord-Atlantica fac subiectul unei analize publicate, in aceasta dimineata, de ziarul cu simpatii ecologiste Tageszeitung, care apare la Berlin. De data asta nu mai sunt trecute pe sub lupa performantele aspirantilor, ci modul in care acestia au reactionat la acordurile bilaterale propuse de Statele Unite in privinta relatiei cetatenilor americani cu noua Curte Penala Internationala. "Romanii", aminteste cotidianul berlinez, "au facut figura aparte in materie de diplomatie inca din vremea Pactului de la Varsovia. Acum", completeaza TAZ, Bucurestii "au dat semnalul unei bune comportari" in perspectiva apropiatului summit NATO de la Preaga. "Politicienii romani au privit cu indiferenta criticile venite de la Bruxelles, stiind ca primul val de extindere spre Est a Uniunii Europene nu va cuprinde si Romania. Iar daca nu s-ar plasa fara echivoc de partea Americii, s-ar indeparta simtitor si sansele integrarii in NATO".
Politica externa europeana - teorie inaplicabila
Articolul apare intr-un moment in care restul presei germane si europene pare dezamagita de incapacitatea diplomatilor de a elabora, la Elsinor, o strategie comuna pentru subiectul Irak. "Deocamdata, diplomatia si securitatea comuna europeana sunt teorie inaplicabila. Uniunea Europeana ramane simultan un gigant economic si un pitic politic", constata cotidianului Genral-Anzeigetr, care apare la Bonn. Financial Times Deutschland stie ca nu prea exista mijloacele de constrangere prin care Saddam Hussein ar putea fi convins sa accepte controale consistente din partea Natiunilor Unite.
Un ultimatum veritabil nu se poate limita la cereri diplomatice, in conditiile in care destinatar este actualul lider de la Bagdad. Din Londra, The Guardian apreciaza ca politicienii europeni nu au inteles, deocamdata, ca pot juca un rol serios, de veritabil tampon, intr-un moment in care George Bush Jr pare a ignora faptul ca risca sa-si transforme razboiul intr-o ciocnire intre civilizatii paralele. "Putini politicieni arabi il simpatizeaza pe Saddam, insa aceasta nu inseamna ca respectivii politicieni sunt de acord cu o interventie externa pentru inlaturarea liderului de la Bagdad". In schimb, cotidianul liberal austriac Der Standard se intreaba: ce se va intampla daca militarii americani vor ignora Europa, ocupand, totusi, Irakul, pentru a se trezi, apoi, inconjurati de vecini ostili? SUA vor avea din nou nevoie de partenerii europeni.
A r h i v a
  Basarabia vrea sa intre in NATO    
  Reuters considera ca extinderea "robusta" a NATO ar putea fi dezastruoasa    
 Top afisari / comentarii 
 Romania este codasa la venitul pe cap de locuitor (85 afisari)
 Nastase impotriva Baronului Suprem (51 afisari)
 Domokos a incendiat usa locuintei fostei lui iubite (33 afisari)
 Terorism, insecuritate, infractionalitate, trafic de droguri si arme (28 afisari)
 Minele se inchid cu bani grei (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00751 sec.