Ziua Logo
  Nr. 2474 de sambata, 3 august 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania scoate la lumina scandalul interceptarilor telefonice ilegale
Jonathan Scheele vrea sa stie daca i se asculta telefonul
-- "Intr-o tara democratica, ascultarea telefoanelor nu poate fi facuta decat cu autorizatia Parchetului", a subliniat Jonathan Scheele * In caz contrar, apare ca o incalcare a drepturilor omului * Delegatia CE beneficiaza de imunitate diplomatica * Prefectul Corneliu Rusu Banu, luat in vizor de premier
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, suspecteaza autoritatile de la Bucuresti de interceptarea convorbirilor telefonice ale membrilor reprezentantei permanente a Uniunii Europene. Scheele a declarat, ieri, pentru departamentul roman al postului de radio BBC, ca a solicitat Guvernului, printr-o scrisoare oficiala, sa aduca lamuriri cu privire la informatiile legate de ascultarea convorbirilor reprezentantilor Delegatiei CE cu mai multi jurnalisti ieseni.
Banda dovedeste: Prefectul PSD al Iasiului minte
Prefectul de Iasi, Corneliu Rusu Banu, a afirmat, recent, ca a aflat, de la surse din Serviciul Roman de Informatii, ca ziaristi ieseni au discutat, telefonic, cu Scheele, cerandu-i sa se pronunte referitor la afirmatiile reprezentantului la nivel judetean al Guvernului, legate de prezenta "periculoasa" a tiganilor in scoli si institutii de sanatate. Rusu Banu i-a apostrofat pe jurnalisti, acuzandu-i ca l-au sunat pe seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania: "Au dat telefon si la domnul responsabil UE la Bucuresti. Am fost informat de SRI ca multi au dat telefoane si la domnul Scheele, si la altii, vrand sa popularizeze si sa dea un aspect general asupra acestei probleme, care mi se pare ca depaseste orice imaginatie a cuiva. Ii stie SRI". Acest citat, inregistrat de BBC, a fost transmis, ieri, de mai multe ori in jurnalele informative ale postului amintit. Cu toate acestea, prefectul PSD a revenit, afirmand categoric, chiar la BBC, ca nu ar fi declarat niciodata ca detinea informatii de la Serviciul Roman de Informatii: "Nu am pomenit nimic. Eu am informat Inspectoratul Judetean de Politie si SRI, eu, prefectul Rusu Banu Corneliu".
Respectarea criteriilor politice de aderare la UE, sub semnul intrebarii
In scrisoarea adresata Guvernului, Scheele, care precizeaza ca institutia pe care o conduce beneficiaza de statut diplomatic, afirma ca ascultarea sistematica a telefoanelor jurnalistilor, in absenta unei autorizatii specifice, apare ca o incalcare a drepturilor omului, de vreme ce ii impiedica sa-si faca meseria cum trebuie. Comunicatul UE, citat si de postul de radio Deutsche Welle, aminteste ca, "intr-o tara democratica, ascultarea telefoanelor nu poate fi facuta decat cu autorizatia Parchetului, pe baza unor autorizatii specifice, conform legislatiei in domeniu. Este acum sarcina autoritatilor romane sa clarifice daca, intr-adevar, in cazul vizat au fost ascultate telefoane si pe ce baza legala". In opinia sefului Delegatiei CE, daca se confirma ca telefoanele au fost ascultate, se ridica semne de ingrijorare privind modul in care Romania indeplineste criteriile politice de aderare la Uniunea Europeana.
Scheele: "Nici o persoana din Iasi nu m-a sunat"
Intr-o conferinta de presa, sustinuta pe 25 iulie, impreuna cu ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, Scheele isi exprimase ingrijorarea Comisiei Europene fata de posibilitatea ca functionari publici din Romania sa aiba atitudini contrare angajamentului Guvernului Romaniei de diminuare a discriminarii impotriva minoritatii rome. Seful Delegatiei CE a precizat, ieri, ca declaratiile sale "nu au fost provocate de apeluri telefonice pe care le-as fi primit de la persoane din Iasi. De altfel, nici o persoana din Iasi nu m-a sunat, nici inainte si nici dupa acea conferinta. Singurele apeluri telefonice legate de declaratia mea din conferinta de presa au venit de la acei jurnalisti care nu fusesera prezenti la conferinta si doreau o confirmare privind cele spuse de mine".
Puwak: scrisoarea nu este "imperativa", ci "sesizeaza"
Ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, a confirmat, ieri la amiaza, primirea scrisorii sefului Delegatiei Comisiei Europene. Reprezentantul permanent al UE in Romania subliniaza, in scrisoare, ca nu are nimic personal cu prefectul de Iasi si se declara convins ca autoritatile romane vor face tot ce le sta in putinta pentru a asigura privilegiile diplomatice de care trebuie sa se bucure un ambasador in Romania, ca si libertatea presei.
Scrisoarea, se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii Europene, citand-o pe Hildegard Puwak, nu este "imperativa", ci "sesizeaza" doar anumite lucruri, care, daca sunt confirmate, ar trebui sa determine autoritatile romane sa ia masurile care se impun. Puwak s-a intalnit, de altfel, ieri dimineata, cu Scheele, subiectul intrevederii fiind tocmai continutul scrisorii adresate conducerii Guvernului Romaniei. Scheele a fost informat ca, inca de la aparitia sesizarilor in presa, Ministerul Integrarii impreuna cu "alte ministere, printre care cel al Administratiei Publice", au analizat situatia si urmeaza sa discute si cu autoritatile locale pentru clarificarea problemei. De asemenea, Guvernul va sesiza Comisia parlamentara de control al SRI, care sa verifice veridicitatea acuzatiilor referitoare la ascultarea telefoanelor jurnalistilor. "Autoritatile romane fac tot posibilul pentru a asigura libertatea presei, statutul si privilegiile diplomatice ale ambasadorilor si avem convingerea ca si SRI isi indeplineste sarcinile si responsabilitatile pe care le are", a apreciat Puwak, precizand ca situatia a facut obiectul unor discutii cu ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, si cu secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu.
Nastase: prefectul de Iasi genereaza "numeroase probleme" PSD
Premierul Adrian Nastase calificase drept "nu foarte fericite" declaratiile facute presei in ultima vreme de prefectul de Iasi, Corneliu Rusu Banu, exprimarile reprezentantului guvernamental generand "numeroase probleme" PSD-ului. La Delegatia Permanenta a partidului de guvernamant s-a discutat modul in care "se raporteaza la presa" prefectul de Iasi, presupusa ascultare a telefoanelor unor ziaristi nefiind adusa in dezbatere, a precizat, la mijlocul acestei saptamani, presedintele PSD, aminteste Mediafax. La randul sau, secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a subliniat ca actiunile lui Corneliu Rusu Banu vor fi analizate cu o mai mare atentie la o apropiata sedinta de evaluare a activitatii tuturor prefectilor. Referitor la eventualitatea ascultarii unor telefoane, Cozmin Gusa a afirmat ca PSD nu poate accepta, la nivel politic, aceasta posibilitate.
Cristian STEFANESCU 
A r h i v a
  ZIUA in razboi cu pedofilii cibernetici    
  Parchetul si Crima Organizata au deschis ancheta    
  Autoritatile dau liber la pedofili    
  Dihonie intre gay    
  Cel mai nou subiect de presa la Paris: copiii romani care se prostitueaza in Franta    
  Tarau nu e dat in urmarire internationala    
  Moarte suspecta la Penitenciarul Poarta Alba    
  Dosar penal pentru stapanul rotweillerilor din Arad    
  Electrica SA da replica    
  Medicul rugbistilor de la Dinamo a iesit din arest    
  Peste a aruncat cu cutitul in concubina    
  La un pas de moarte    
  Razvan Tucaliuc a fost trimis in instanta pentru mita    
  Accident mortal la Targu-Jiu    
  Schelete umane langa Politia Arad    
  Traznetele fac ravagii la Zarnesti    
  Furt la British Museum    
  Chinezii sustin ca detin cel mai rapid test SIDA din lume    
  S-au furat sandalele sfinte ale lui Mohamed    
  Urmasii lui Lev Tolstoi se reunesc in Rusia    
  Genele violentei    
  Romanii sunt pe locul trei in lume la consumul de bauturi spirtoase    
  Sedintele de ras - terapie contra stresului    
  Marea Britanie invadata de sobolani    
  Canada va lansa in 2003 primul sau telescop spatial    
  Teste ADN pe esantionul de sange al soferului printesei Diana    
  Au aparut lopata si maieul minerului Spiteru    
  Eforturi supraomenesti    
  Biblioteca Nationala nu se mai muta nicaieri    
  Urechile pe opozitie    
 Top afisari / comentarii 
 Razvan Tucaliuc a fost trimis in instanta pentru mita (53 afisari)
 Serviciile secrete romanesti dupa 11 septembrie (39 afisari)
 Accident mortal la Targu-Jiu (19 afisari)
 Cutremur de 4,8 grade Richter la Moldova Noua (15 afisari)
 Ce stia presedintele George W. Bush despre atentate? (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01733 sec.