Ziua Logo
  Nr. 2471 de miercuri, 31 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dezvaluirile din ZIUA fac valuri
Politia Economica si Garda Financiara au descins la PETROTUB
-- Ofiteri ai Inspectoratului Judetean de Politie Neamt au solicitat APAPS materiale despre directorii PETROTUB si afacerile lor * Corpul de Control al APAPS spune ca cercetarea afacerilor incheiate cu firmele-capusa este de competenta organelor de urmarire penala
La numai cateva zile de la ancheta privind afacerile dubioase ale conducerii SC PETROTUB SA Roman, cu o serie de SRL-uri capusa, care au luat marfa de zeci de miliarde de lei, fara garantii, si care au "uitat" sa mai plateasca, ofiteri ai Politiei Economice au descins la fata locului, pentru a ridica documente in vederea finalizarii unor verificari punctuale. Ofiterii de politie verifica fiecare aspect sesizat de presa, pentru a stabili daca faptele conducerii PETROTUB incalca sau nu articole din Codul penal. Amintim ca la PETROTUB, directorul general, Dorel Romano Barsan (aflat in prezent in Iordania), directorul economic, Costache Bordei si directorul comercial, Iulian Gino Bulai, au incercat, si pana in prezent au reusit, sa acopere in contabilitatea societatii datorii de peste 24 miliarde de lei provenite de la o serie de SRL-uri-capusa, care au luat marfa "pe incredere" si au fugit fara sa plateasca.
Pentru a evita imputarea sumelor datorate de firmele rau-platnice, conducerea PETROTUB a recurs la un plan abil mestesugit, perfectand un contract de "conciliere"cu SC Alflov SRL Ploiesti (un client preferential al societatii din Roman), care a acceptat de buna voie sa preia in afara datoriilor ei de 8,8 miliarde de lei catre PETROTUB si datoriile altor patru SRL-uri, garantand pentru aceasta cu o fabrica de bere evaluata in mod fraudulos la peste 54 miliarde de lei. Fabrica depusa drept gaj in favoarea Alflov SRL, de o firma din Alba Iulia, nu face insa mai mult de cateva miliarde, dar pentru directorii PETROTUB era suficient, intrucat prin contractul incheiat ei nu mai raspundeau pentru marfa data fara bani, "gaurile" putand fi justificate ca "datorii urmaribile" in justitie. Astfel, directorul general Barsan a incercat printr-un executor judecatoresc sa inhate fabrica de bere, lucru pe care nu l-a reusit, proprietarii fabricii reusind sa stopeze executarea silita, demonstrand ca ei nu au gajat decat pentru datoriile SC Alflov SRL, nu si pentru datoriile celorlalte patru SRL-uri introduse in mod fraudulos in "ecuatie" de catre directorii PETROTUB. Ca scuza la tentativa de inhatare a bunului altuia, directorul Barsan ne-a servit explicatii ambigue, dand vina pe directorul economic Costache Bordei (unul dintre semnatarii contractului de "conciliere" fraudulos"). Explicatia lui Barsan nu sta insa in picioare, intrucat cererea de executare silita, formulata in baza contractului de "conciliere" si inaintata executorului judecatoresc din Alba Iulia, cu nr. 18738 din 17 mai 2002, este semnata atat de el, cat si de directorul economic, Bordei. Daca Barsan nu ar fi stiut de manevre, nu ar fi semnat cererea de executare silita, care demonstreaza ca "ingineria" s-a facut de comun acord.
Barsan ar vrea PETROTUB pentru el
In fapt, prezenta politistilor la PETROTUB nu este o noutate. Ofiterii locali incearca sa rezolve si un alt caz de tentativa de privatizare frauduloasa, petrecuta in urma cu circa un an, precum si natura unor relatii contractuale dintre societatea de stat si unele firme-"capusa". Directorul general al PETROTUB incearca de mai mult timp sa cumpere actiuni la societatea pe care o conduce. In acest scop, el intretine relatii foarte stranse cu o serie de persoane straine, interesate de achizitie. Unul dintre ei este TRINITUBE Limited - un off-shore din Trinidad-Tobago, reprezentat de americanul Charles Jahno, personaj care a derulat cu PETROTUB numeroase contracte. Barsan petrece foarte mult timp in strainatate, in special in statele arabe. El mai deruleaza contracte consistente si cu firme care traiesc in "simbioza" cu PETROTUB. Una dintre acestea este PETROTUB IZOTEROM SA, in care PETROTUB detine 40% din actiuni, iar un SRL din Baia Mare (IZOTEROM) detine majoritatea de 52% din actiuni. PETROTUB IZOTEROM castiga de pe urma asocierii cu PETROTUB zeci de miliarde de lei anual si este inexplicabil de ce ar fi avut nevoie societatea din Roman de parteneri care sa-i desfaca produsele, cand acestea nu se mai fabrica nicaieri in lume cu exceptia Braziliei. Actionarul majoritar IZOTEROM (profilat si el pe producerea de tuburi) prezinta necunoscutele lui, intrucat actionar unic in acestui SRL este un alt SRL - MEK MATEI, din Baia Mare, administrat de un anume Matei Dumitru. Precizam ca IZOTEROM, care a invartit in 2000 o cifra de afaceri de 71 miliarde de lei, are gajat intregul fond de comert in favoarea Bancii Mindbank SA, in schimbul unui credit valutar cu multe zerouri. La randul lui, MEK-MATEI SRL are actionari, persoane fizice, care se regasesc in actionariatul PETROTUB IZOTEROM SA, ceea ce demonstreaza ca afacerea este una de "familie" in care totul se imparte conform intelegerii.
Garda Financiara a pornit si ea
In cursul zilei de luni, doi comisari de la Garda Financiara au descins intr-un control inopinat la PETROTUB SA, pentru a verifica relatiile comerciale ale societatii cu diferiti parteneri. Faptul a fost confirmat presei de comisarul sef al Garzii Financiare Neamt, Constantin Nistor. Atat politistii, cat si comisarii financiari au fost informati ca mai multe persoane din conducerea PETROTUB au participat alaturi de directorul Barsan la "ingrasarea" peste noapte a unor SRL-uri dubioase. Surse oficiale din APAPS (care detine 70% din actiunile PETROTUB) ne-au informat ca cercetarea afacerilor incheiate cu firmele-capusa este de competenta organelor de urmarire penala (care au solicitat deja oficial unele documente), APAPS putand cel mult sa aplice masuri administrative impotriva directorilor care vor fi gasiti vinovati.
Razvan SAVALIUC 
A r h i v a
  Spalatorii de creiere    
  Liberatea presei in Romania: "degradare clara"    
  Garda Financiara face politie politica    
  Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza in afara legii    
  Consiliul Judetean Ilfov poate salva Lacul Snagov    
  Doctorita Rosca a decis sa lucreze non-stop    
  Condamnatii in dosarul "Cugir" au fost prinsi    
  Michi benzinarul    
  Romani condamnati pentru o crima comisa in Olanda    
  Basarabenii prinsi cu munitie voiau, chipurile, cetatenie romana    
 Top afisari / comentarii 
 Romani condamnati pentru o crima comisa in Olanda (118 afisari)
 Politia Economica si Garda Financiara au descins la PETROTUB (32 afisari)
 Consiliul Judetean Ilfov poate salva Lacul Snagov (22 afisari)
 Doctorita Rosca a decis sa lucreze non-stop (18 afisari)
 Mircea Geoana sex-simbolul PSD (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.