Ziua Logo
  Nr. 2471 de miercuri, 31 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Consiliul Judetean Ilfov poate salva Lacul Snagov
-- Acesta se degradeaza de la o zi la alta din cauza deversarilor de ape uzate de la constructiile de pe mal * Regulamentele de navigatie pe lac trebuie revazute
Edilii comunelor riverane lacului Snagov, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici, s-au adunat, ieri, la bordul unui vas de pasageri pentru a o organiza o conferinta de presa legata de situatia actuala a lacului Snagov, cel mai important lac de agrement din jurul capitalei. Potrivit rapoartelor recente intocmite de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului - prin Inspectoratul de Protectie a Mediului Ilfov, dezvoltarea urbanistica expansiva in zona a dus la depasirea capacitatilor de canalizare si epurare a apelor uzate. Mai mult, constructiile realizate inainte de 1995 au fost executate fara nici o reglementare din punct de vedere al apelor si protectiei mediului, respectiv Acord de mediu, iar serviciile actuale de salubritate si gospodarie comunala sunt insuficient dezvoltate. Spre exemplu, potrivit inspectorilor de mediu, vila de agrement si alimentatie publica "El Capitan" a ocupat, in plus peste limita din autorizatia de construire, circa 400 de metri din lac, iar inspectorii de mediu nu pot face masuratori in zona pentru ca nu le este permis accesul. Nu departe de aceasta, proprietarul "El Capitan", Catalin Iordachescu, si-a construit si vila resedinta, inaintand in lac circa 30-40 de metri si obturand total circulatia nautica in zona. Vilele Regiei Autonome a Administrarii Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) nu fac execeptie. Sistemele de colectare a apelor uzate sunt vechi de 30-40 de ani, iar vidanjarea bazinelor se face, potrivit declaratiilor specialistilor in mediu cam la 1 an de zile. Socheaza, de asemenea, vila lui Virgil Popescu, care la suprafata construita de circa 1100 mp, este deservita de o singura fosa septica de 1,5 metri cubi, in cazul in care aceasta ar fi trebuit sa aiba o capacitate de cel putin 40-50 metri cubi. Alti mari poluatori ai lacului Snagov sunt fermele 3 si 4 de la Tancabesti, specializate in cresterea pasarilor, a caror statie de epurare are evacuarea in Valea Snagovului-Tancabesti. Nu este de omis nici numarul considerabil de ambarcatiuni cu motoare extrem de puternice ce traverseaza zilnic Snagovul, "pentru acestea construindu-se absolut fara autorizatii de mediu un punct de alimentare cu combustil pe malul lacului", asa cum ne-a declarat Ionel Panis, inspector de mediu. Intr-un cuvant, lacul se degradeaza de la o zi la alta, fara ca cei care doresc cu adevarat sa-l salveze sa poata interveni, in cazul Consiliului Judetean Ilfov, pentru ca legislatia nu-i permite, iar in cazul comunelor Snagov, Ciolpani sau Gruiu - proprietare ale terenului de sub lac si ale malurilor (luciul apei si apa apartinand Companiei Nationale "Apele Romane"), pentru ca fondurile si personalul specializat sunt insuficiente.
Consiliul Judetean Ilfov cere drept de proprietate asupra lacului
Pentru rezolvarea problemelor prezentate, Consiliul Judetean Ilfov cere modificarea Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in sensul acordarii sus mentionatului intreaga proprietate a lacului Snagov (teren, maluri si apa). Cererea va fi sustinuta astazi, in videoconferinta premierului Adrian Nastase cu prefectii, de catre Bebe Ivanovici. In cazul in care solicitarea va fi aprobata, edilii judetului Ilfov promit demararea unor lucrari urgente (ca si in cazul liniei de centura a Bucurestiului) cu rezultate vizibile. Pentru aceasta s-au identificat masuri precum extinderea retelei de canalizare in zona lacului si dezvoltarea serviciilor de utilitati publice locale pentru colectarea si preluarea apelor uzate din bazinele vidanjabile; realizarea unui studiu de suportabilitate si potential de agrement al lacului Snagov; respectarea regulamentelor privind navigatia pe lac; verificarea existentei puturilor absorbant-filtrante utilizate la epurarea apelor uzate si impunerea masurii de inlocuire a acestora cu bazine vidanjabile hidroizolate pana la realizarea sistemului de canalizare in zona. De asemenea, controalele organelor de politie, Inspectoratului de Stat in Constructii si Administratiei Publice Locale vor viza, in primul rand, respectarea conditiilor impuse in Acordul de mediu si in autorizatia de construire.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Spalatorii de creiere    
  Liberatea presei in Romania: "degradare clara"    
  Garda Financiara face politie politica    
  Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza in afara legii    
  Doctorita Rosca a decis sa lucreze non-stop    
  Condamnatii in dosarul "Cugir" au fost prinsi    
  Politia Economica si Garda Financiara au descins la PETROTUB    
  Michi benzinarul    
  Romani condamnati pentru o crima comisa in Olanda    
  Basarabenii prinsi cu munitie voiau, chipurile, cetatenie romana    
 Top afisari / comentarii 
 Romani condamnati pentru o crima comisa in Olanda (118 afisari)
 Politia Economica si Garda Financiara au descins la PETROTUB (32 afisari)
 Consiliul Judetean Ilfov poate salva Lacul Snagov (22 afisari)
 Doctorita Rosca a decis sa lucreze non-stop (18 afisari)
 Mircea Geoana sex-simbolul PSD (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.