Ziua Logo
  Nr. 2469 de luni, 29 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Viktor Orban recomanda Romaniei sa se gandeasca mai bine la problemele autonomiei
-- Fostul premier ungar admite ca Legea statutului trebuie modificata
Uniunea Europeana este bazata pe autonomie, iar Romania si Ungaria vor trebui sa faca fata acestei provocari, a sustinut, sambata, fostul premier ungar Viktor Orban, prezent la Tusnad, la inchiderea Universitatii de Vara Balvanyos, el fiind un invitat permanent al acestei reuniuni. In prelegerea sa ce a avut ca tema "Extinderea NATO si viitorul Europei Centrale", Orban a precizat ca in UE autonomia este cunoscuta sub denumirea de regionalism, ceea ce implica infiintarea unor "miniparlamente regionale". "Romania va trebui sa se gandeasca mai bine la problemele autonomiei, avand in vedere ca aici este implicata si o incarcatura de natura etnica. In Ungaria sunt mai multe minoritati, dar ele constituie un bloc etnic compact si de aceea situatia este diferita", a explicat Orban. El a remarcat ca, dupa ce Ungaria va intra in UE, probabil in 2004, va parasi CEFTA, organizatie din care Romania face parte. Dar acest lucru nu trebuie sa duca la sistarea cooperarii economice dintre cele doua tari, dat fiind faptul ca exista putine sanse ca Romania sa se alature Ungariei in procesul de aderare la fel de curand, a mai spus Orban.
Orban a reafirmat sprijinul total al Ungariei in privinta integrarii Romanii in NATO, apreciind ca este vorba si "de un interes propriu national" al tarii sale in aceasta chestiune, dat fiind faptul ca in Romania traiesc peste un milion de maghiari. El a fost de parere ca Romania va fi invitata "aproape sigur" sa adere la NATO cu prilejul Summit-ului de la Praga din noiembrie, insa nu se stie ce forma va avea aceasta invitatie si daca va presupune conditii ulterioare.
Legea statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei trebuie modificata in privinta catorva aspecte, care insa nu sunt de ordin tehnic si care nu vor "atinge spiritul" acestui act normativ si nu vor diminua valoarea lui, a declarat Viktor Orban. "Comisia de la Venetia a propus anumite modificari, iar interesul nostru este sa putem spune ca toate aceste recomandari au fost luate in considerare si au fost implementate", a spus Orban. El a adaugat ca pentru modificarea Legii statutului este necesar si acordul organizatiilor minoritatilor maghiare de peste hotare, care se vor reuni, la Budapesta, in cadrul Conferintei Permanente a Maghiarilor (MAERT) din aceasta toamna.
Scaderea numarului maghiarilor din Romania nu se explica prin emigrarea lor in Ungaria
Scaderea numarului maghiarilor din Romania cu 200.000 de persoane nu se explica prin emigrarea lor in Ungaria, a aratat fostul premier ungar. El a aratat ca, in perioada in care a condus Guvernul de la Budapesta, 1998 - 2002, doar 23.000 de persoane au primit cetatenia ungara, dintre acestea 22.000 fiind maghiari din tarile vecine. "Majoritatea covarsitoare erau maghiari din Transilvania. Insa asta nu explica cifra de 200.000, rezultata in urma recensamantului. In mod normal, in 10 ani, ar fi trebuit sa fie in jur de 55.000 de persoane", a precizat Orban. El a adaugat ca UDMR ar trebui sa analizeze problema emigrarii maghiarilor din Romania si sa tina o evidenta exacta a persoanelor care au plecat. (Mediafax)
A r h i v a
  Botezatu la PSD    
  "Sansele Romaniei de a fi invitata in NATO sunt foarte bune"    
  Structura statala a Republicii Moldova trebuie decisa la Chisinau    
  Studentii PD critica functionarea INA    
  PNTCD la mana lui Victor Ciorbea    
  Partidul lui Kostunita, exclus din Guvernul sarb    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Catastrofa aviatica in Ucraina (54 afisari)
 Filiera Brasov a coruptiei PSD (27 afisari)
 Legea romana nu sanctioneaza depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen (19 afisari)
 Cristina Nicolau pierde titlul la triplusalt (17 afisari)
 Constanta si Oradea si-au impartit trofeele la beach-volley (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.