Ziua Logo
  Nr. 2469 de luni, 29 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Mircea Geoana se intoarce din Statele Unite cu un mesaj optimist din partea Congresului
"Sansele Romaniei de a fi invitata in NATO sunt foarte bune"
-- "Exista un sprijin foarte puternic din partea senatorilor americani"
"Cartile sunt, evident, in mana noastra, iar jocul are loc la vedere", a declarat, la sfarsitul vizitei la Washington, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, intr-un interviu acordat postului de radio Romania Actualitati. Mesajul Administratiei Bush pentru Romania este explicit: revalorificand strategic Romania, Washingtonul doreste reusita tarii noastre, a comentat seful diplomatiei de la Bucuresti, asigurand, totodata, ca Romania stie exact ce are de facut nu numai pana la Praga, dar si dupa. Geoana este sigur ca, in acest context, "nu exista nici un fel de emotii privind deznodamantul" summitului din noiembrie. "Romania se poate pregati pentru aderarea la Alianta cu liniste, cu incredere, dar si cu constiinta faptului ca mai avem multa munca in domenii-cheie", a conchis ministrul.
Discutiile romano-americane pe tema apropiatului summitul de la Praga si a pregatiri Romaniei pentru rolul pe care l-ar putea juca, in calitate de posibil viitor membru NATO, vor continua in urmatoarele saptamani, cand subsecretarul de Stat Richard Armitage si ministrul Geoana urmeaza sa se intalneasca din nou. Geoana a precizat ca, impreuna cu oficiali americani, urmeaza sa analizeze elementele suplimentare din planul de actiune privind aderarea la NATO (Membership Action Plan) si, totodata, sa stabileasca detalii privind sincronizarea actiunilor Romaniei cu actiunea comunitatii internationale in zona Marii Negre, Caucazului si Asiei Centrale. In intrevederea de la Departamentul de Stat a fost abordata si situatia din Republica Moldova.
Gordon Smith, senator republican, membru al Grupului de observatori NATO, a apreciat ca "sansele Romaniei de a fi invitata in NATO sunt foarte bune. Speranta mea este ca NATO sa raspunda pozitiv candidaturii Romaniei si ca, dupa ce va intra in NATO, Romania va continua sa lucreze" asupra problemelor pe care le mai intampina. Senatorul republican de Arizona, care va vizita Romania la jumatatea lunii viitoare, considera ca "exista un sprijin foarte puternic din partea senatorilor americani pentru intrarea Romaniei in NATO", in vreme ce democratul Hillary Clinton s-a declarat "incantata de progresele pe care le face Romania". (C.S.)
A r h i v a
  Botezatu la PSD    
  Structura statala a Republicii Moldova trebuie decisa la Chisinau    
  Viktor Orban recomanda Romaniei sa se gandeasca mai bine la problemele autonomiei    
  Studentii PD critica functionarea INA    
  PNTCD la mana lui Victor Ciorbea    
  Partidul lui Kostunita, exclus din Guvernul sarb    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Catastrofa aviatica in Ucraina (54 afisari)
 Filiera Brasov a coruptiei PSD (27 afisari)
 Legea romana nu sanctioneaza depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen (19 afisari)
 Cristina Nicolau pierde titlul la triplusalt (17 afisari)
 Constanta si Oradea si-au impartit trofeele la beach-volley (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00741 sec.