Ziua Logo
  Nr. 2469 de luni, 29 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un avion Suhoi s-a prabusit peste spectatorii unui miting aerian
Catastrofa aviatica in Ucraina
-- Numarul victimelor a urcat la 83, dintre care 19 copii * Alte 66 de persoane sunt spitalizate * Presedintele Ucrainei a gasit solutia: interzicerea mitingurilor aviatice * Defectiune tehnica si debandada la sol, cauzele dezastrului de la Lvov
Cauza prabusirii avionului de vanatoare Suhoi 27 la mitingul aerian organizat, sambata, in Ucraina, a fost o neglijenta a comandantilor fortelor aeriene ucrainene sau o problema de natura tehnica a aeronavei, a estimat, ieri, seful comisiei de ancheta a accidentului, Evhen Marciuc, citat de Reuters. Sursa a precizat ca exista mai multe versiuni ale cauzelor accidentului: "Prima varianta este aceea a unei neglijente a comandantilor superiori ai fortelor aeriene. Cea de-a doua versiune precizeaza ca avionul s-a defectat", a explicat Marciuc. De altfel, cei mai multi experti sustin ca organizatorii demonstratiei aviatice ar fi trebuit sa interzica spectatorilor accesul la o apropiere atat de mare fata de culoarele de zbor ale aeronavelor. "Exista si alte versiuni, insa este inca prea devreme sa tragem o concluzie finala, dar intr-o saptamana vom avea deja un tablou general al cazului", a declarat Marciuc. "Principala problema a fost lipsa masurilor de securitate adecvate la nivelul solului, care ar fi putut sa-i ajute pe piloti sa dirijeze avionul departe de multime in caz de urgenta", a declarat un important expert ucrainean.
Haos total in spitalele din Lvov
Ultimele informatii stabilesc la 83 numarul persoanelor care si-au pierdut viata in accident, dintre care 19 copii. De asemenea, cel putin 66 de raniti din totalul de 116 se aflau inca internati, ieri, in spitalele din Lvov si din Ucraina. Sute de persoane au "inundat", sambata noaptea si ieri, spitalul principal din Lvov, incercand sa afle informatii despre starea rudelor transportate la spital. Deruta domina, si ieri, in interiorul spitalului: "Am venit impreuna cu fiica mea si cu ginerele meu la spectacolul de la aeroport, iar de atunci nu mai stiu nimic de ei", a declarat, ieri, o femeie de 65 de ani, citata de Reuters. Toate cele cinci spitale din oras au fost ocupate, imediat dupa accident, la capacitatea maxima, insa oficialii unitatilor de urgenta nu puteau oferi nici un amanunt despre starea sau identitatea ranitilor.
La locul accidentului si la morgile spitalelor, angajatii serviciilor medicale intampinau, ieri, la 24 de ore de la accident, serioase dificultati in operatiunea de identificare a zecilor de cadavre, deoarece multe dintre corpuri au fost rupte in bucati de schijele metalice desprinse din avion.
1,8 milioane de dolari pentru familiile victimelor
Seful statului ucrainean, Leonid Kucima, a declarat ca persoanele care poarta responsabilitatea accidentului trebuie pedepsite dur. "Este o tragedie teribila. Nu poate fi descrisa in cuvinte. Parca ar fi un cosmar ingrozitor", a afirmat, sambata, Kucima, vizibil socat, care s-a deplasat, imediat dupa incident, la locul dezastrului. Guvernul de la Kiev a alocat, sambata, echivalentul sumei de aproximativ 1,8 milioane de dolari pentru familiile victimelor accidentului.
La scurt timp dupa tragedie, seful statului l-a demis din functie pe comandantul fortelor aeriene ucrainiene, generalul Viktor Strelnikov, si a anuntat ca va interzice demonstratiile aeriene in Ucraina.
Avionul de vanatoare Suhoi 27, fabricat in Rusia, s-a prabusit, sambata, in apropiere de orasul ucrainean Lvov, in vestul tarii, in apropiere de granita cu Ucraina, in timp ce efectua exercitii acrobatice aeriene demonstrative. Cu cateva secunde inainte de impact, care a transformat bolidul intr-o minge de foc, cei doi piloti au reusit sa se catapulteze, aflandu-se in afara oricarui pericol.
Accidentul de sambata dupa-amiaza este cel mai grav dezastru aviatic petrecut la vreo demonstratie aviatica pana in prezent, depasind, ca numar de victime, accidentul inregistrat, in 1988, la baza aeriana NATO de la Ramstein, in Germania. Atunci, in urma ciocnirii a trei avioane militare italiene, unul dintre ele a fost proiectat in grupul de spectatori, pierzandu-si viata 70 de persoane. Imaginea fortelor aeriene militare ucrainene a fost serios "sifonata" inca din octombrie 2001, cand o racheta lansata de ucraineni a provocat prabusirea unui avion civil rusesc, provocand 78 de morti. Cea mai mare parte a tehnologiei militare a Ucrainei este alcatuita din echipament invechit si depasit, care dateaza din perioada sovietica.
George COMAN 
A r h i v a
  Minerii americani blocati in subteran au fost salvati    
  Rusii au pierdut un avion la doua minute dupa decolare    
  Jandarmii romani medaliati de Natiunile Unite    
  Filiera Brasov a coruptiei PSD    
  Executie in stil mafiot la Arad    
  CSOP sondeaza Guvernul    
  Banda de traficanti romani de sub Canalul Manecii, decapitata la Torino    
  Descindere intr-un cuib de proxeneti din Capitala    
  Arme si droguri la vama Albita    
  Billy Stoian si-a omorat familia din gelozie    
  Legea romana nu sanctioneaza depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen    
  15 arestati in Operatiunea "Croissant"    
  Consumatori de droguri arestati pentru proxenetism    
 Top afisari / comentarii 
 Catastrofa aviatica in Ucraina (54 afisari)
 Filiera Brasov a coruptiei PSD (27 afisari)
 Legea romana nu sanctioneaza depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen (19 afisari)
 Cristina Nicolau pierde titlul la triplusalt (17 afisari)
 Constanta si Oradea si-au impartit trofeele la beach-volley (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01577 sec.