Ziua Logo
  Nr. 2447 de miercuri, 3 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Forta de Stabilizare cauta in disperare principalii fugari sarbo-bosniaci
SFOR a dat navala in resedinta lui Karadzici
-- Vila din Pale nu este locuita de cinci ani
Resedinta din Pale a fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost, ieri, luata cu asalt de militarii trupelor NATO din cadrul Fortei de Stablizare (SFOR) din Bosnia-Hertegovina, relateaza Reuters. Agentia noteaza ca locuinta politicianului, urmarit pentru a fi judecat la Haga sub acuzatia de crime de razboi, a fost rascolita: a fost desfacut parchetul, au fost verificate reversurile tuturor tablourilor din casa, hard-disk-ul computerului a fost confiscat iar uniforma de camuflaj pe care o purta Karadzici, in timpul razboiului din Bosnia, a fost facuta ferfenita. In resedinta din fosta capitala a entitatii sarbe din fosta republica iugoslava nu se afla, la ora asediului, nimeni, cele 15 camere ale casei nefiind locuite de aproximativ cinci ani. Aceasta informatie era cunoscuta si de SFOR - dar oficialii misiunii nu au oferit, deocamdata, explicatii pentru actiunea de ieri. Britanicul Mark Wheeler, seful de la Sarajevo al Grupului International de Criza, a apreciat ca ar fi vorba despre "un exercitiu PR, explicabil", in conditiile in care SFOR doreste sa asigure ca-si va indeplini misiunea cat timp va fi mandatata sa o faca. Controversa legata de relatia Statelor Unite cu nou infiintata Curte Penala Internationala a atras semne de intrebare asupra viitorului Fortei de Stabilizare, americanii amenintand ca se vor retrage din Bosnia.
"Radovan nu se poate ascunde in spatele tablourilor"
Conform agentiei Reuters, operatiunea de ieri, lansata in jurul orei locale 3:20, a fost coordonata de batalionul francez din SFOR. Rade Glavonjici, paznicul resedintei lui Karadzici, aflata intr-o zona impadurita pe drumul ce leaga Pale de capitala bosniaca Sarajevo, relateaza ca a auzit zgomot de elicoptere iar cand a iesit a fost imobilizat de doi soldati, anuntandu-l ca urmeaza sa caute arme in vila. Inainte de a fi introdus intr-o duba, Glavonjici a contabilizat aproximativ 30 de militari echipati de asalt si cinci masini blindate. Martori oculari au vorbit despre trei elicoptere care au survolat zona vreme de aproximativ doua ore, cat a durat descinderea. "Este evident ca Radovan nu se poate ascunde sub covoare sau in spatele tablourilor", a comentat Ljiljana Zelen-Karadzici, sotia ex-liderului, sosita in cursul diminetii la vila ravasita, acuzand SFOR-ul ca si-a propus sa-i sperie familia. "Au luat cateva fotografii, unitati de discheta ale unui calculator, casete video cu inregistrari personale. Au incercat sa patrunda in pod, dar nu au reusit, acesta fiind incuiat. Puteau sa o faca intr-o maniera mai civilizata. Ne-am intalnit de cateva ori, puteau sa-mi ceara cheia si le-am fi permis sa faca perchezitia in prezenta membrilor familiei", a comentat sotia fugarului, cerand ca militarii care au operat ieri dimineata sa fie judecati de nou constituita curte internationala.
Cautari sterile
Karadzici este primul pe lista presupusilor criminali de razboi doriti de Tribunalul pentru fosta Iugoslavie, de la Haga, alaturi de fostul comandant al trupelor sarbo-bosniace, generalul Ratko Mladici. Cei doi se ascund de la instalarea, in ianuarie 1996, a misiunii militare internationale, dupa sfarsitul razboiului din Bosnia, in 1995. SFOR a fost deseori tinta criticilor institutiilor internationale, fiind acuzata ca nu este capabila sa-i captureze pe cei doi fugari, considerati principali responsabili pentru asediul prelungit asupra capitalei Sarajevo si pentru masacrele comise in estul Bosniei, in special la Srebrenica. La sfarsitul iernii trecute, SFOR a lansat mai multe incursiuni spre locatii situate in sud-estul Bosniei, in apropierea granitei cu Muntenegru. Nici una dintre operatiuni nu a dus la vreun rezultat. In iunie, sotia lui Karadzici a transmis comandamentului SFOR ca ex-liderul refuza sa se predea benevol si nici nu accepta sa-i intalneasca pe responsabilii misiunii internationale.
Cristian STEFANESCU 
A r h i v a
  Aviatia SUA, acuzata ca a ucis 40 de civili in Afganistan    
  Powell dezminte acuzatiile de unilateralism formulate impotriva SUA    
  Copenhaga ridica tonul spre Washington    
  UE vrea o Curte Penala Internationala puternica    
  Pinochet a fost absolvit de toate pacatele    
 Top afisari / comentarii 
 Realizarea si administrarea site-urilor pedofile si zoofile vor fi interzise (15 afisari)
 "Zilele romanesti la Muzeul Skansen" au cucerit publicul suedez (14 afisari)
 Mihaela Radulescu: "Punem pariu ca-i vara?" la B1 TV (12 afisari)
 Seful Politiei de Frontiera Timis a fost schimbat (12 afisari)
 APAPS a vandut 22 de societati din PSAL I (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01566 sec.