Ziua Logo
  Nr. 2445 de luni, 1 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cupa Mondiala, umbrita de moartea a 30 de militari sud-coreeni
Mini-razboi in Coreea
-- Nave ale celor doua tari au patruns in zona maritima aflata in disputa de aproape 50 de ani * Fiecare tabara acuza cealalta baricada de declansarea incidentului armat * Cel putin 30 de militari ai Seulului si-au pierdut viata, o nava sud-coreeana scufundandu-se sub tirul vaselor de razboi comuniste * Phenianul nu a oferit nici un bilant * In iunie 1999, in aceeasi zona, zece nord-coreeni au fost ucisi
Phenianul si Seulul se acuza reciproc pentru declansarea incidentului tragic petrecut, sambata, in largul Marii Galbene: aproximativ 30 de militari sud-coreeni si-au pierdut viata in schimbul de focuri ce a succedat incursiunii nord-coreene intr-o zona controversata de frontiera, apartind, din perspectiva juridica, nordului Penisnulei Coreene. Pescadoare nord-coreene au patruns in ceea ce, la nivel international se accepta ca fiind apele teritoriale ale Coreei de Sud, refuzand sa raspunda cererilor de retragere emise de politia de coasta a Seulului.
Comunicatele oficiale
Conform comunicatelor oficiale ale autoritatilor sud-coreene, nave de pescuit ale Coreei de Nord au patruns intr-o zona din spatiul maritim ramas in disputa dupa armistitiul inter-coreean incheiat la sfarsitul razboiului dintre cele doua sectoare ale peninsulei. Phenianul a anuntat ca nu va renunta, niciodata, sa-si arunce navoadele in acea zona, bogata in peste si indispensabila, in contextul crizei alimetare pe care nordul comunist o traverseaza. Mai mult, Republica Populara Democrata Coreeana a acuzat sudul ca a lansat o "grava provocare" profitand de simpatia globala de care jumatatea non-comunista se bucura, in circumstantele oferite de organizarea Cupei Mondiale la fotbal. Pe de alta parte, comunicatul oficial remis de oficialitatile de la Seul vorbesc despre "iresponsabila provocare" a Nordului, caruia i se cere "scuze si pedepsirea celor responsabili".
Relatari contradictorii
Filmul evenimentelor include momente relatate in contradictoriu, din care se disting limpede doar scufundarea unei nave a politiei de coasta sud-coreene si pierderile de vieti omenesti survenite schimburilor de focuri dintre cele doua tabere. Se pare, conform relatarilor preluate de agentia Reuters, care citeaza oficiali ai marine sud-coreene, ca focul a fost deschis de navele nord-coreene. Schimbul de focuri a durat aproximativ 20 de minute si s-a produs in acelasi areal in care, in iunie 1999, cateva zeci de militari nord-coreeni si-au pierdut viata dupa escaladarea tensiunilor in urma unei incursiuni a fortelor Phenianului in zona-tampon dintre cele doua jumatati ale peninsulei. In ciuda precedentelor existente, evenimentul de sambata a fost primul conflict naval dintre cele doua sectoare ale peninsulei, dupa razboiul inter-coreean din perioada 1950-1953.
Navele de razboi nord-coreene s-au "autoaparat"
In privinta victimelor inregistrate pe parcursul acestui incident, stirile sunt contradictorii si nu se bazeaza pe observatii neutre. Surse militare de la Phenian, citate de agentia oficiala nord-coreeana (KCNA) vorbesc despre cel mai grav si mai plin de victime incident din istoria recenta a relatiilor inter-coreene. Conform Phenianului, insa, trupele Sudului ar fi deschis focul asupra pazei de coasta nord-coreene, care efectua o operatiune de rutina in zona vestica a tarmului peninsular. "In replica, navele de razboi nord-coreene au fost obligate sa raspunda cu masuri de autoaparare. In consecinta, in ambele tabere s-au inregistrat pagube umane", noteaza KCNA, citata de Reuters. "Nu putem tolera Nordului o astfel de atitudine", a comentat presedintele sud-coreean Kim Dae-Jung, completand: "Este o incalcare flagranta a armistitiului si nu poate decat sa sporeasca tensiunile in Peninsula". Kim Dae Jung nu a renuntat, insa, la vizita programata pentru ieri, in Japonia, unde a asistat la finala Cupei Mondiale la fotbal, co-organizata de Coreea de Sud si Japonia.
Intr-o tentativa de a explica derularea evenimentelor, general-locotenentul sud-coreean Lee a prezentat presei aflat la Seul harti descriind derularea militara. Conform oficialului de la Seul, nave nord-coreene au patruns in zona aflata, inca, in disputa intre cele doua sectoare ale peninsulei asa-numita "linie de demarcatie nordica", situata la 40 de kilomteri vest de insula Yeonpyongdo. "Vasul de patrula nord-coreean a deschis focul impotriva unuia dintre vasele noastre". Conform sursei de la Seul, ambarcatiunea sud-coreeana s-a scufundat, 27 de marinari pierzandu-si viata.
Phenianul refuza dialogul
Coreea de Nord a respins, ieri, propunerea de negocieri vizand detensionarea situatiei din Peninsula. Comisia militara de armistitiu a Comandamentului ONU, care supravegheaza respectarea acordului de incetare a focului care a pus capat razboiului intercoreean, propusese, sambata, organizarea unor negocieri militare la Panmunjom, in zona demilitarizata dintre cele doua Corei. Autoritatile nord-coreene, relateaza Reuters, au cerut desfiintarea frontierei maritime dintre Nord si Sud ca o conditie prealabila a negocierilor. Seulul a promis "masuri militare dure" impotriva Coreei de Nord, ministrul sud-coreean al Apararii solicitand Phenianului scuze. In replica, presa de partid din Nord a acuzat politica Statelor Unite, care favorizeaza declansarea unui razboi in peninsula. Ziarul oficial al Partidului (unic) Comunist, Rodong Sinmun, avertizeaza ca regimul de la Phenian este pregatit sa actioneze la orice atac al fortelor americane stationate in Sud. Coreea de Nord a avertizat, nu o data, ca va recurge la detonarea barajului de la Panmunjon. Un astfel de incident ar avea, drept consecinta, inundarea unei zone imense a Coreei de Sud, incusiv a capitalei Seul. Superputerea regionala China si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea in legatura cu incidentul petrecut in Marea Galbena. Purtatorul de cuvant al ministerului de Externe chinez, Liu Jianchao, a declarat ca tara sa spera ca "cei in masura vor face eforturi pentru a mentine stabilitatea in Peninsula."
Cristian STEFANESCU 
A r h i v a
  Cersetorii romani terorizeaza Franta    
  Dracula nu va bantui la Sighisoara    
  Ministrul Muncii se gandeste la demisie    
  Rectificare    
  Vedetele din "Cold Mountain" au sosit in Romania    
  BNR acuza Parlamentul ca incearca sa acopere ilegalitatile de la BIR    
  Razvan Theodorescu: Informatiile din scrisoarea Comitetului Helsinki nu se verifica    
  Ucisa cu "streangul sicilian"    
  Trei femei strivite de tren langa Turceni    
  Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris    
  O batrana s-a sinucis intr-un azil    
  Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania    
  Afaceri ilegale cu alcool    
  Frauda de 11 miliarde de lei    
  Sapte raniti si un mort intr-un accident in Ialomita    
  Tudose a incercat sa se sinucida dupa ce si-a omorat sotia si a taiat-o pe soacra    
  O autobasculanta s-a agatat de firele de inalta tensiune    
 Top afisari / comentarii 
 Frauda de 11 miliarde de lei (49 afisari)
 Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris (46 afisari)
 Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania (39 afisari)
 ZIUA a nasit de doua ori (19 afisari)
 Sef de tren batut de un preot boxer (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01782 sec.