Ziua Logo
  Nr. 2445 de luni, 1 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul mitei pentru locuri de munca in strainatate clatina scaunul lui Marian Sarbu
Ministrul Muncii se gandeste la demisie
-- Sarbu afirma ca isi va asuma raspunderea politica daca acuzatiile de luare de mita aduse unor functionari din minister se vor dovedi reale * Pana una-alta, Biroul de Presa al ministerului a fost dizolvat, iar Corpul de Control al MMSS va declansa o ancheta interna * Ministrul Sarbu crede, insa, ca s-a urmarit implicarea numelui sau in scandal * El a spus ca, din punct de vedere juridic, pana ieri nu primise nici o solicitare din partea organelor de ancheta
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca-si va asuma raspunderea politica daca acuzatiile de luare mita aduse in ultima saptamana unor functionari ai ministerului Muncii se vor dovedi reale. Fara a preciza daca aceasta raspundere inseamna demisia din functia de ministru, Sarbu a spus ca aceasta posibilitate nu este exclusa. "Daca lucrurile se vor dovedi realitati, orice varianta trebuie luata in calcul", a adaugat Marian Sarbu. Ministrul Muncii considera ca scandalul declansat in ultima saptamana in jurul unor functionari ai MMSS se poarta pe doua planuri: juridic si mediatic - politic. Daca in primul caz, Sarbu spune ca pana duminica (n.n.- ieri) nu s-a primit nici un fel de sesizare din partea organelor insarcinate cu anchetarea unor astfel de cazuri, pentru cel de-al doilea plan, ministrul crede ca s-a urmarit, in mod artificial, implicarea numelui sau in aceste scandaluri. "Daca pana mai ieri, in cazul negocierilor cu sindicatele, in probleme legate de pensii, somaj sau forta de munca se vorbea de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in ultima saptamana s-a vorbit doar despre mita de la ministerul lui Sarbu", a explicat ministrul. Referindu-se strict la masurile administrative luate in urma acestor scandaluri, ministrul Muncii a anuntat ca a dispus dizolvarea intregului Birou de Presa al MMSS, iar in cursul acestei saptamani Corpul de Control al ministerului va verifica toate aprobarile eliberate de Oficiul National pentru Recrutarea si Plasarea Fortei de Munca in Strainatate. Pana la formarea unui alt birou de presa, informatiile vor fi furnizate direct de Cabinetul ministrului. In cazul consilierilor acuzati, daca se vor dovedi vinovati, vor fi demisi. "Precizez ca toate persoanele incriminate s-au declarat nevinovate si calomniate, urmand a-si apara drepturile facand uz de procedurile legale specifice acestor situatii", a adaugat Sarbu.
Istoria scandalului
La inceputul saptamanii trecute, Ministerul Public informa ca procurorii din cadrul Parchetului Capitalei au inregistrat plangerea unei persoane care s-a autodenuntat ca ar fi dat o mie de dolari sefului Biroului de Presa al Ministerului Muncii, Razvan Purde, printr-un intermediar, pentru un loc de munca in Portugalia. Plangerea a fost initial inregistrata la Politie, dar politistii si-au declinat competenta in favoarea Parchetului Capitalei. Din cercetarile prealabile au rezultat indicii privind savarsirea infractiunilor de trafic de influenta de catre Ion Stroe si Nicolae Serban Mecu (sotul unei angajate din cadrul Biroului de Presa al MMSS) si a infractiunii de dare de mita de catre Florian Salceanu. Potrivit comunicatului Ministerului Public, in autodenuntul pe care Florian Salceanu l-a depus la organele de politie la data de 11 iunie a.c. acesta a precizat ca, in luna ianuarie a.c., Ion Stroe i-a propus sa il puna in legatura cu persoane cu functii importante de la MMSS, care urmau sa-i intocmeasca un dosar pentru incheierea unui contract de munca in Portugalia, in schimbul sumei de o mie de dolari. Denuntatorul ar fi predat banii lui Stroe si dupa ce s-au intalnit si cu Serban Nicolae Mecu, s-ar fi deplasat la MMSS unde ar fi inmanat banii lui Purde. Intrucat Salceanu nu a fost anuntat sa plece la lucru in Portugalia, el a considerat fapta celor trei drept o inselaciune si a formulat un denuntat la politie.
Miercuri, MMSS anunta ca nu a fost sesizat oficial cu privire la acuzatiile de luare de mita care ar fi fost formulate la adresa lui Razvan Purde.
Scandalul ia amploare si, joi, este acuzat de luare de mita fostul sef al Biroului de Presa, Felix Totolici care, "ducea banii undeva mai sus, la un director". Potrivit acuzatorilor, plicurile cu bani erau puse in dosarele candidatilor pentru munca in strainatate si dusi directorului Directiei Generale de Forta de Munca, Laurentiu Ungureanu si, mai sus, consilierului ministrului Muncii, Cristian Rosca.
Mita de 2,2 miliarde de lei la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca Bihor
Tot joi, trei directori ai Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bihor au fost arestati, de Parchetul Curtii de Apel Oradea, fiind acuzati ca au luat mita de la patronul unui restaurant unde urma sa functioneze noul sediu al agentiei. Parchetul a emis mandate de arestare pentru cinci zile pe numele lui Ioan Osoianu, directorul executiv al AJOFM Bihor, Horea Alin Silaghi, directorul de buget si Alin Valentin Stanca, directorul de management, acestia fiind acuzati ca au luat mita in valoare de 2,2 miliarde de lei. Impotriva celor trei a depus un autodenunt Maria Ciubus, co-proprietar al restaurantului Bucuresti din Oradea, care sustine ca, in decembrie 2001, sefii AJOFM au conditionat achizitionarea restaurantului ca nou sediu al agentiei de plata unui "comision" de 2,7 miliarde lei. Din banii pretinsi, patroana a achitat, in data de 21 decembrie 2001, suma totala de 2,2 miliarde lei, din care Ioan Osoianu si-a insusit 800 de milioane de lei, iar cei doi adjuncti cate 700 milioane lei fiecare. "Exista martori care confirma scoaterea banilor din banca, extrase de cont, dar si recunoasterea a doi dintre faptuitori. Faptele sunt dovedite si recunoscute de Alin Stanca si Alin Silaghi. Ioan Osoianu, in schimb, neaga", a spus reprezentantul Parchetului. Potrivit anchetatorilor, AJOFM Bihor primise de la Agentia Nationala, pentru achizitionarea unui nou sediu, suma totala de 8,5 miliarde de lei. Dupa discutiile cu Maria Cuibus, directorii agentiei locale au redactat un caiet de sarcini favorabil cumpararii cladirii in care functioneaza restaurantul Bucuresti, refuzand alte trei oferte mai avantajoase. Ulterior, caietul de sarcini a fost aprobat, la Bucuresti, de catre o comisie din care facea parte si directorul Ioan Osoianu. Banii au fost scosi din banca, in data de 21 decembrie 2001, de catre patroana restaurantului, care, ajutata de alti doi martori, i-a impartit in transele convenite cu cei trei functionari si apoi i-a dus, in genti mari de rafie, la locul de intalnire convenit cu directorul executiv al AJOFM Bihor. Cele trei genti au fost predate lui Osoianu pe strada, acesta punandu-le in portbagajul masinii. Denuntul a fost facut abia dupa sase luni deoarece Maria Ciubus s-a suparat pentru ca nu si-a primit o parte din bani. Deoarece avea cheltuieli suplimentare de 300 milioane de lei legate de sediu, patroana le-a cerut directorilor cate 100 de milioane de lei din mita pe care le-o daduse, dar acestia nu au vrut sa ii restituie acesti bani.
Ministerul considera mita de la Bihor un "accident"
Conducerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), subordonata Ministerului Muncii, afirma ca in cursul procesului de selectie pentru noul sediu au fost respectate toate regulile si procedurile privind legislatia pentru achizitiile publice. "Caietul de sarcini pentru achizitionarea spatiului destinat gazduirii sediului AJOFM Bihor a fost intocmit de AJOFM Bihor si a fost inaintat catre ANOFM pe data de 10 octombrie 2001", se arata intr-un comunicat al ANOFM. Sursa citata mentiona ca Ioan Osoianu a fost numit director executiv sapte zile mai tarziu, neavand nici o contributie la redactarea acestui document, adaugand ca el a fost numit in comisia de licitatie in locul fostului director executiv, dupa ce Caietul de sarcini a fost aprobat. "Nu ne putem substitui organelor de cercetare penala, ca sa putem declara vinovatia sau nevinovatia acestor oameni, insa numai faptul ca aceste acuzatii au fost pronuntate aduc un prejudiciu grav eforturilor depuse de angajatii ANOFM. Va asiguram ca ANOFM se delimiteaza clar de astfel de practici, care sunt doar un accident in activitatea institutiei noastre", sublinia purtatorul de cuvant al ANOFM, Adina Croitoru.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Cersetorii romani terorizeaza Franta    
  Dracula nu va bantui la Sighisoara    
  Rectificare    
  Mini-razboi in Coreea    
  Vedetele din "Cold Mountain" au sosit in Romania    
  BNR acuza Parlamentul ca incearca sa acopere ilegalitatile de la BIR    
  Razvan Theodorescu: Informatiile din scrisoarea Comitetului Helsinki nu se verifica    
  Ucisa cu "streangul sicilian"    
  Trei femei strivite de tren langa Turceni    
  Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris    
  O batrana s-a sinucis intr-un azil    
  Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania    
  Afaceri ilegale cu alcool    
  Frauda de 11 miliarde de lei    
  Sapte raniti si un mort intr-un accident in Ialomita    
  Tudose a incercat sa se sinucida dupa ce si-a omorat sotia si a taiat-o pe soacra    
  O autobasculanta s-a agatat de firele de inalta tensiune    
 Top afisari / comentarii 
 Frauda de 11 miliarde de lei (49 afisari)
 Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris (46 afisari)
 Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania (39 afisari)
 ZIUA a nasit de doua ori (19 afisari)
 Sef de tren batut de un preot boxer (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01246 sec.