Ziua Logo
  Nr. 2408 de sambata, 18 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Legea extinderii
-- Senatul SUA urma sa voteze o lege prin care se sustine continuarea extinderii NATO * Cele sapte candidate primesc importante subventii pentru "asistenta de securitate" * Romaniei ii revin cei mai multi bani, 11,5 milioane de dolari * Legea a fost votata anul trecut de Camera Reprezentantilor
Senatul SUA urma sa dea, ieri, votul final la o lege in care este sustinuta continuarea extinderii NATO si acordarea unui ajutor financiar de 55,5 milioane de dolari unui numar de sapte tari care doresc sa devina membre ale Aliantei, relateaza presa americana. Legea se refera la Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia. Romaniei urmeaza sa-i fie alocata suma de 11,5 milioane de dolari.
"Este o lege simbolica", a declarat senatorul democrat Joseph Biden, presedintele Comitetului pentru Relatii Externe, la dezbaterile care au inceput joi noaptea. "Milioane de central si est-europeni si milioane de americani de origine central si est-europeana vor saluta confirmarea politicii "usilor deschise" inceputa in timpul administratiei Clinton si continuata de actuala administratie Bush", a spus el.
Camera Reprezentantilor a votat deja aceasta lege, anul trecut, in noiembrie, cu 372 de voturi "pentru" si 46 "impotriva".
Legea, spun sustinatorii ei, "va reintari angajamentul SUA fata de instaurarea libertatii, pacii si securitatii in Europa" si va face posibila asistenta americana, alaturi de cea a NATO in intregul sau, in procesul de pregatire a aderarii.
"Mesaj eronat trimis tarilor candidate"
John Warner, senator republican, a precizat ca este de acord cu legea, insa nu si cu retorica acesteia apreciind ca in acest fel "va fi trimis un mesaj eronat" tarilor candidate. Deoarece, considera el, nu face nici o referire la criteriile in baza carora vor fi analizate candidaturile celor sapte tari.
Multi strategi americani din domeniul apararii sunt nemultumiti ca bugetele apararii celorlalte tari membre ale NATO nu cresc odata cu cel al SUA, considerand ca, in cazul primirii de noi membri ai Aliantei, Washingtonul ar trebui sa se asigure ca viitorii candidati vor putea contribui financiar la securitatea colectiva. Legea prevede acordarea urmatoarelor sume pentru "asistenta in materie de securitate": 6,5 milioane de dolari pentru Estonia, sapte milioane pentru Letonia, 7,5 milioane pentru Lituania, 8,5 milioane pentru Slovacia, 4,5 milioane pentru Slovenia si zece milioane pentru Bulgaria.
Ana DINESCU 
A r h i v a
  Bush stia    
  11 septembrie - Remember    
  Lucrarile de curatire de la WTC, finalizate pe 30 mai    
  Creditul BEI nu se poate derula    
  Coruptia ameninta integrarea Romaniei in NATO    
  Scandalul de la Primarie nu pericliteaza relatiile cu BERD    
  IMPACT construieste case prin contracte parsive    
  Nastase spune ca "nu a fost bine inteles"    
  Pe urmele disparutilor in Vulcan    
  Ministrul Popescu: "Mina Vulcan va primi bani pentru modernizare"    
  Vadim ii cere lui Iliescu sa-l gratieze pe Cozma    
  Alte baloane ale afaceristului Alexandru Marin    
  Bulgaroaica prinsa pe Otopeni cu burta plina de cocaina    
  Prefectura Alba are o strategie antidrog    
  Retea de traficanti anihilata in Bucuresti    
  Muzica Anti-Drog, fara alcool    
  Despre moartea alba (VIII)    
 Top afisari / comentarii 
 IMPACT construieste case prin contracte parsive (138 afisari)
 Legea ANL a fost modificata (31 afisari)
 Razboi total Doroftei - Balbi (30 afisari)
 Asasinii de la Moara Grecilor au ajuns in fata instantei (27 afisari)
 Fetita desfigurata de doi cockeri in calduri (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00761 sec.