Ziua Logo
  Nr. 2408 de sambata, 18 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bush stia
-- Presedintele american a fost informat la timp despre atentatele puse la cale de Al-Queda * Cu doua zile inainte de 11 septembrie 2001, George Bush a avut pe birou un plan complex de lupta impotriva retelei teroriste Al-Queda. El nu l-a semnat din lipsa de timp! * Consilierul pe probleme de securitate al presedintelui SUA sustine ca majoritatea informatiilor primite erau "vagi", dar confirma faptul ca George Bush a fost atentionat de iminenta unor atacuri teroriste prin intermediul avioanelor civile * FBI a informat companiile americane de transport aerian de pericolul unor deturnari * Parlamentarii americani vor aprofundarea anchetelor. Ei vor sa afle din gura presedintelui ce stia inainte de atentatele din 11 septembrie * FBI si CIA nu au comunicat intre ele * Rudele victimelor sunt "socate" de noile dezvaluiri * Oamenii presedintelui afirma ca miza dezvaluirilor din ultimele zile sunt alegerile partiale de anul acesta
La aproape un an de la atacurile teroriste din 11 septembrie, ies la iveala o serie de detalii socante. Mass-media americane au dezvaluit in ultimele zile ca oficialii de la Casa Alba, in special presedintele George W. Bush au fost avertizati in repetate randuri asupra iminentei unor atacuri teroriste. Inclusiv cu doua zile inainte de 11 septembrie cand presedintele nu a avut "timp" pentru a citi si semna un plan de razboi pentru eliminarea retelei Al-Queda. Nu a fost luat in seama nici un raport al FBI in care se solicita verificarea mai multor persoane originare din Orientul Mijlociu care luau cursuri de pilotaj in Statele Unite.
In replica, reprezentantii administratiei Bush s-au plans ca informatiile primite inainte de 11 septembrie erau prea "vagi" si, in nici un caz nu primeau informatii care sa indice vreo catastrofa de genul celei petrecute la New York si Washington. Pe de alta parte, au existat planuri concrete de actiune "post-atacuri", care prevedeau inclusiv modalitati de anihilare a retelei Al-Queda si operatiuni anti-teroriste in aproximativ 60 de tari. De unde si rapiditatea cu care s-a actionat dupa 11 septembrie si resursele financiare considerabile puse in joc. Administratia americana a decis, recent, cresterea bugetului Apararii cu peste 48 de miliarde de dolari anual, una din cele mai spectaculoase suplimentari bugerare din ultimii 30 de ani. Parlamentari din ambele tabere au solicitat mai multe detalii despre rapoartele serviciilor de informatii inainte de 11 septembrie.
De asemenea, oficialii de la Washington considera ca aceste informatii au o tinta politica foarte clara, in perspectiva alegerilor legislative partiale din acest an.
Rudele unora din cele peste 3000 de victime ale atentatelor s-au aratat surprinse de informatiile aparute si cer constituirea unei comisii independente care sa ancheteze circumstantele producerii evenimentelor.
Riposta, ticluita din timp
Un plan de razboi pentru eliminarea retelei teroriste Al-Queda, conduse de Osama ben Laden, fusese transmis presedintelui George W. Bush cu doua zile inainte de 11 septembrie, a anuntat, joi seara, canalul de televiziune NBC, preluat de Mediafax.
Planul de razboi, "o directiva prezidentiala de securitate nationala", i-a fost prezentat presedintelui, care nu a avut timp nici pentru a se informa in privinta sa si nici de a-l semna, a precizat NBC, care citeaza surse americane si straine. Planul a fost prezentat si consilierului pentru Securitate nationala al Casei Albe, Condoleezza Rice, si se astepta ca acesta sa fie semnat de Bush.
Jurnalistul de la NBC, Jim Miklaszewskin, a apreciat ca acesta este motivul pentru care Statele Unite, care aveau deja pregatit un plan de riposta, au fost capabile sa raspunda atat de rapid la atacurile teroriste.
Planul prevedea un razboi total pe mai multe fronturi, inclusiv operatiuni antiteroriste in circa 60 de tari, un capitol financiar pentru inghetarea fondurilor Al-Queda din intreaga lume si un capitol militar pentru obligarea talibanilor de a-l preda Statelor Unite pe Osama ben Laden.
CIA banuia ceva din august 2001
Casa Alba a recunoscut, miercuri seara, ca presedintele Bush fusese avertizat, in august 2001, de CIA ca teroristi ai retelei conduse de Osama ben Laden ar putea deturna avioane de linie americane. Administratia americana, relateaza Reuters, a insistat, joi, asupra faptului ca nici una dintre aceste informatii nu mentionau posibile atacuri asupra World Trade Center si Pentagon.
Consilierul administratiei americane pe probleme de securitate, Condoleezza Rice, a declarat ca raportul CIA, de o pagina si jumatate, mentiona ca reteaua Al-Queda punea la cale deturnari de avioane "in sensul clasic al cuvantului", adica nu "deturnari sinucigase". Raportul i-a fost inmanat presedintelui Bush in timp ce acesta se afla in vacanta, la ranch-ul sau din Texas.
"Daca s-ar fi actionat in baza unei asemenea informatii generale intregul sistem de aviatie civila american ar fi fost dat peste cap", a sustinut ea. "Cel mai probabil, se presupunea ca pasagerii avionului urmau sa fie luati ostatici in schimbul eliberarii unor oameni de-ai lor", a continuat Rice. Consilierul a spus ca se presupunea ca rapitorii vor dori eliberarea "seicului orb" Omar Abdel-Rahmen, un cleric egiptean inchis pentru a fi planuit bombardarea unor tinte din New York la inceputul anilor '90. Deturnarile sinucigase nu sunt insa o noutate pentru serviciile secrete. In 1994, de exemplu, teroristi de origine algeriana au fost opriti inainte de a distruge Turnul Eiffel cu un avion deturnat, iar in 1995, mai multi teroristi din Filipine planuiau deturnarea mai multor avioane americane cu care doreau sa atace inclusiv sediul CIA.
Deturnarea de avioane, "pierduta" intr-o fraza
Raportul CIA, a mai spus Rice, vorbea despre mai multe metode teroriste prin care SUA ar fi putut fi atacate, inclusiv prin arme chimice si biologice. Un oficial a explicat, sub protectia anonimatului, ca deturnarea de avioane ar fi fost "pierduta" intr-o singura fraza.
Presedintele George W. Bush nu a facut nici o declaratie publica pe aceasta tema dar, potrivit unui participant la o reuniune cu usile inchise a presedintelui cu parlamentari republicani, acesta ar fi spus ca intregul scandal are o miza politica, in perspectiva alegerilor parlamentare partiale de anul acesta.
In schimb, Prima Doamna a SUA, aflata in turneu in Europa, Laura Bush, a sarit in apararea sotului sau, sustinand ca avertismentele primite inainte de 11 septembrie au fost "foarte generale, nespecifice", si ca nu se putea face nimic pentru oprirea atacurilor teroriste, relateaza Reuters.
Avertismentele s-au inmultit in a doua jumatate a lui 2001
Rice a declarat ca din septembrie 2000 pana in septembrie 2001 au fost primite mai multe avertismente privind amenintari de diverse naturi la adresa intereselor americane, majoritatea in afara tarii. Majoritatea au provenit de la FBI si de la Administratia Federala Aeriana, aceasta din urma transmitand mai departe avertismentele liniilor aeriene nationale si conducerii aeroporturilor. Totodata, numarul avertismentelor a inceput sa creasca de la sfarsitul lui iunie anul trecut, cand au existat semnale ca ar putea avea loc atacuri teroriste cu ocazia summit-ului G8 de la Genoa, care il puteau viza inclusiv pe presedintele George W. Bush.
Informatii neconcludente pentru liniile aeriene
Guvernul SUA a avertizat liniile aeriene asupra unor amenintari teroriste, care ar fi putut veni si din partea Al-Queda, dar nu a considerat niciodata necesar declansarea unei alerte publica, deoarece informatiile erau prea "vagi", a declarat un oficial de la Washington. La randul sau, Condoleezza Rice a dezvaluit ca Administratia Federala Aeriana a trimis cel putin cinci buletine speciale liniilor aeriene, in iunie, iulie si august 2001. Reprezentanti ai companiei United Airlines, care a avut doua avioane implicate in evenimentele din 11 septembrie, spun ca avertismentele respective au fost mult prea "vagi" pentru a face posibila o contracarare a amenintarilor. "Pe parcursul anului 2001, nu au fost alerte sau avertismente care sa sugereze ca scenariul din 11 septembrie era credibil sau posibil", a afirmat purtatorul de cuvant al companiei, Joe Hopkins. La fel, secretarul Transporturilor, Norman Mineta, spune ca atentionarile respective nu contineau nici o informatie concreta.
Un raport al FBI nebagat in seama
Oficiali democrati si republicani au cerut Casei Albe explicatii detaliate si au insistat ca presedintele George W. Bush sa specifice in mod clar ceea ce stie.
De asemenea, democratii vor sa fie dat publicitatii si un alt document anterior atentatelor din 11 septembrie - un memoriu al FBI in care autoritatile erau avertizate asupra prezentei mai multor persoane originare din Orientul Mijlociu in scolile de pilotaj din Statele Unite.
Documentul, redactat in iulie 2001, solicita verificarea tuturor persoanelor suspecte, ceea ce nu s-a intamplat. Aici se preciza ca multi dintre cei care studiaza la scolile de pilotaj din SUA ar avea legaturi cu Osama ben Laden. Informatiile din raport nu au fost aduse la cunostinta CIA. De altfel, rapoarte preliminare ale comisiilor parlamentare de ancheta a evenimentelor de acum opt luni au indicat existenta mai multor "scurt-circuite" de comunicare intre principalele servicii secrete si agentii guvernamentale.
La o emisiune a NBC de ieri, vicepresedintele Dick Cheney, preluat de Reutes, a sustinut ca nu a avut cunostinta de un asemenea document.
Bush, sub tirul parlamentarilor
"De ce a fost nevoie de opt luni pentru a primi aceasta informatie? Ce actiuni au fost luate in replica de Casa Alba?", s-a intrebat, joi, liderul majoritatii democrate din Senat, Tom Daschle. "Nu ma voi grabi sa trag vreo concluzie, dar este greu de inteles de ce informatiile nu au fost facute publice", a adaugat el. Liderul minoritatii din Camera Reprezentantilor, Dick Gephardt, s-a intrebat si el: "Ce a stiut presedintele si cand a aflat?". Senatorul republican de Alabama Richard Shelby, vicepresedintele Comitetului pentru Servicii Secrete al Senatului considera ca "au existat o groaza de informatii. Eu si altii credem ca, daca s-ar fi actionat corespunzator am fi avut o alta situatie pe 11 septembrie".
Vicepresedintele Dick Cheney i-a avertizat pe democrati sa nu incerce sa obtina avantaj politic "prin declaratii politice incendiare". Asemenea comentarii sunt "iresponsabile si complet nepotrivite pentru liderii nationali intr-o perioada de razboi", a avertizat el.
Comitetele pentru servicii secrete ale Camerei si Senatului desfasoara deja o ancheta pentru elucidarea circumstantelor in care s-au produs atacurile din 11 septembrie si a erorilor informative ale serviciilor secrete. Reprezentantii acestor organisme spun ca dezvaluirile de la sfarsitul acestei saptamani sunt un semnal al nevoii pentru o ancheta independenta.
Concluziile de pana acum au indicat o lipsa de comunicare intre CIA si FBI.
"E rusinos"
Dezvaluirile din ultimele zile au provocat proteste din partea familiilor victimelor evenimentelor din 11 septembrie. "E rusinos ca s-au cunoscut atat de multe lucruri si nu s-a intamplat nimic", spune Stephen Push, a carui sotie de 21 de ani se afla in avionul care a cazut deasupra Pentagonului.
"Pentru siguranta noastra si a concetatenilor nostri vrem o ancheta care sa dea asigurari ca ceva similar lui 11 septembrie nu se va mai intampla niciodata", a declarat Kristin Breitweiser. Sotul sau se afla atunci in incinta World Trade Center. Kristin Breitweiser se numara printre cei care doresc organizarea unui miting al familiilor victimelor evenimentelor din 11 septembrie, la Capitoliu, pentru a sustine elaborarea unei legi care sa stabileasca o comisie nationala de ancheta a evenimentelor de acum noua luni.
Ana DINESCU 
A r h i v a
  11 septembrie - Remember    
  Lucrarile de curatire de la WTC, finalizate pe 30 mai    
  Creditul BEI nu se poate derula    
  Coruptia ameninta integrarea Romaniei in NATO    
  Scandalul de la Primarie nu pericliteaza relatiile cu BERD    
  Legea extinderii    
  IMPACT construieste case prin contracte parsive    
  Nastase spune ca "nu a fost bine inteles"    
  Pe urmele disparutilor in Vulcan    
  Ministrul Popescu: "Mina Vulcan va primi bani pentru modernizare"    
  Vadim ii cere lui Iliescu sa-l gratieze pe Cozma    
  Alte baloane ale afaceristului Alexandru Marin    
  Bulgaroaica prinsa pe Otopeni cu burta plina de cocaina    
  Prefectura Alba are o strategie antidrog    
  Retea de traficanti anihilata in Bucuresti    
  Muzica Anti-Drog, fara alcool    
  Despre moartea alba (VIII)    
 Top afisari / comentarii 
 IMPACT construieste case prin contracte parsive (138 afisari)
 Legea ANL a fost modificata (31 afisari)
 Razboi total Doroftei - Balbi (30 afisari)
 Asasinii de la Moara Grecilor au ajuns in fata instantei (27 afisari)
 Fetita desfigurata de doi cockeri in calduri (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03597 sec.