Ziua Logo
  Nr. 2408 de sambata, 18 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare
Haos in opozitia irakiana
Saddam Hussein nu are deocamdata un rival serios
-- Opozitia irakiana, indispensabila Washingtonului
Cine ar putea prelua puterea la Bagdad, dupa inlaturarea lui Saddam Hussein? Aceasta intrebare ii framanta pe responsabilii de la Washington, care au decis ca dictatorul irakian trebuie eliminat, insa deocamdata nu stiu cu cine sa-l inlocuiasca. Chestiunea este cu atat mai presanta cu cat Administratia Bush pare mai hotarata sa recurga la o interventie militara pentru a rezolva, o data pentru totdeauna, "problema irakiana". Departamentul de Stat, CIA si Pentagonul au viziuni diferite asupra politicii pe care Statele Unite ar trebui sa o urmeze in Irak dupa debarcarea lui Saddam Hussein. Aceasta dilema s-a acutizat dupa esecul tentativei Departamentului de Stat de a organiza, vara aceasta, in Europa, o conferinta a liderilor gruparilor irakiene de opozitie.
Existenta unei puternice miscari anti-Saddam este vitala in eventualitatea unei interventii militare americane in Golful Persic. Insurgentilor irakieni le-ar reveni o serie de misiuni extrem de importante, cum ar fi identificarea tintelor atacurilor aeriene sau operatiuni de sabotaj impotriva Guvernului de la Bagdad. Pentagonul ar dori ca opozitia irakiana sa se implice direct in desfasurarea operatiunilor militare, dupa modelul campaniei din Afganistan, unde luptele terestre au fost purtate mai ales de localnici. Se pare, insa, ca aceasta strategie nu va fi posibila. Opozitia irakiana este extrem de divizata si preocupata mai mult de "subventiile" americane decat de instaurarea democratiei la Bagdad, au constatat cu dezamagire responsabilii de la Washington.
Pana de curand, americanii au sperat ca opozitia irakiana se va unifica sub umbrela Congresului National Irakian, organizatie care reuneste mai multe grupari anti-Saddam, sub conducerea lui Ahmed Chalabi, fost bancher stabilit la Londra. Lucrurile nu au stat, insa, asa.
CIA si Departamentul de Stat nu mai pun baza pe Congresul National Irakian
CIA si-a exprimat public dezamagirea fata de modul in care a evoluat organizatia lui Chalabi, pe care a catalogat-o drept "ineficienta". Pozitie impartasita de altfel si de Departamentul de Stat. Potrivit diplomatiei americane, Congresul National Irakian nu a reusit sa devina o forta unificatoare si, in plus, s-a dovedit prea putin "meticulos" cu contabilitatea fondurilor primite de la Washington. Banii sunt, intr-adevar, o problema spinoasa. La sfarsitul saptamanii trecute, Departamentul de Stat a informat conducerea organizatiei irakiene ca este gata sa-i acorde o "alocatie" pe termen scurt in valoare de 1,1 milioane de dolari pe luna. Exista insa si o conditie. O serie de experti americani urmau sa supravegheze direct modul in care se cheltuiau banii. Oferta a fost, insa, refuzata. Congresul National Irakian a informat Departamentul de Stat ca nu poate accepta o asemenea propunere, fiindca suma avansata este prea mica si procedurile prea dificile. Conducerea organizatiei a anuntat ca a ramas fara fonduri, fiind obligata sa intrerupa transmisiile TV prin satelit in teritoriul Irakian (care durau patru ore zilnic) si sa-si inchida publicatiile.
Pentagonul continua sa sprijine organizatia lui Ahmed Chalabi
Congresului National Irakian mai are, insa, sustinatori in cadrul Administratiei americane. Responsabilii civili din Departamentul Apararii, staff-ul vicepresedintelui Dick Cheney si Richard N. Pearl, un influent consilier al Pentagonului, continua sa se pronunte in favoarea organizatiei lui Ahmed Chalabi. Acestia sustin ca esecul de pana acum al Congresului National Irakian nu a fost cauzat de neajunsurile organizatiei, ci de politica ezitanta a Statelor Unite. Numai fiindca americanii nu s-au implicat destul, in Irak nu a putut fi creata o miscare de masa impotriva lui Saddam Hussein, este de parere Richard Pearl, presedinte al "Defence Policy Board", organism consultativ al Pentagonului. El a explicat ca Washingtonul trebuie sa sprijine Congresul National Irakian intrucat aceasta organizatie militeaza pentru democratizarea Irakului, pentru stoparea programelor de producere a unor arme de distrugere in masa si promoveaza o strategie constructiva in problema conflictului arabo-israelian.
Departamentul de Stat alocase 5 milioane de dolari pentru Conferinta liderilor opozitiei irakiene
Dezamagiti de prestatia Congresului National Irakian, responsabilii Departamentului de Stat au decis ca e mai intelept sa nu puna toate ouale in acelasi cos. Cu alte cuvinte, s-au hotarat sa trateze separat cu liderii fiecarei organizatii anti-Saddam, fie ca aceasta face sau nu parte din "coalitia" lui Chalabi.
In luna februarie a acestui an, Departamantul de Stat a luat legatura cu Institutul pentru Orientul Mijlociu, un organism privat prezidat de Edward Walker, fost vicesecretar de stat pe problemele Orientului Apropiat. Institutul a primit sarcina de a intocmi proiectul unei conferinte care sa dezbata problemele guvernarii unui Irak post-Saddam. S-a stabilit ca aceasta urma sa aiba loc in vara, in Europa. Proiectul, intocmit de vicepresedintele institutului, David Mack (la randul sau un fost inalt responsabil al Departamentului de Stat) prevedea intrunirea tuturor liderilor gruparilor irakiene de opozitie. Nu se dorea constituirea unui guvern in exil, sustine David Mack, ci crearea unui fundament pe care sa se poata sprijini o viitoare guvernare democratica.
Participantii la conferinta urmau sa dezbata probleme de principiu, concentrandu-se mai ales pe patru "capitole": restructurarea industriei petroliere si a Armatei, Educatia Publica si Sanatatea.
Departamentul de Stat a alocat 5 milioane de dolari pentru acest proiect. Un grup restrans de lideri irakieni au fost invitati la Washington, pentru a pregati conferinta. Printre cei noua delegati s-au numarat reprezentanti ai celor doua principale factiuni kurde, precum si ai Acordului National Irakian, grupare care include in randurile ei o serie de generali si de fosti oficiali ai partidului Baath, de guvernamant. Cele trei organizatii fac parte din Congresul National Irakian, dar au fost invitate individual. Ahmed Chalabi a fost si el prezent la Washington, dar s-a retras dupa ce coalitia pe care o conduce a primit dreptul la un singur delegat pentru conferinta din vara. Aceasta, insa, nu va mai avea loc, a anuntat recent Administratia Bush.
Institutul pentru Orientul Mijlociu, sponsorizat de sauditi
Dupa ce au pus pe jar toata opozitia irakiana, responsabilii de la Washington au anuntat ca mult asteptata conferinta a liderilor gruparilor anti-Saddam se amana "sine die". De ce? Pentru ca Administratia Bush a descoperit ca proiectul avea o imensa "hiba" politica: Institutul pentru Orientul Mijlociu este sponsorizat generos de importanti oameni de afaceri din Arabia Saudita si Qatar. Edward Walker, presedintele institutului, a criticat vehement discursul in care presedintele George Bush a nominalizat Irakul, Iranul si Coreea de Nord ca facand parte dintr-o "axa a raului". Aceste elemente i-au determinat pe responsabilii americani sa se teama ca realizatorii proiectului ar putea fi acuzati de lipsa de obiectivitate. Departamentul de Stat a anuntat conducerea Institutului pentru Orientul Mijlociu ca renunta la conferinta din vara. Nu insa si la idee. Responsabilii diplomatiei americane au declarat ca, mai devreme sau mai tarziu, vor organiza o conferinta a liderilor opozitiei irakiene. Pentru inceput, insa, vor fi infiintate niste "grupe de lucru", cu sprijinul mai multor organizatii private. Aceste "grupe de lucru" ar putea sa se intalneasca chiar incepand de luna viitoare.
Miruna MUNTEANU 
A r h i v a
  "Moussaoui ar putea zbura in World Trade Center"    
  Mao misogin    
  Petrolul angolez si afacerea "Savimbi"    
 Top afisari / comentarii 
 IMPACT construieste case prin contracte parsive (138 afisari)
 Legea ANL a fost modificata (31 afisari)
 Razboi total Doroftei - Balbi (30 afisari)
 Asasinii de la Moara Grecilor au ajuns in fata instantei (27 afisari)
 Fetita desfigurata de doi cockeri in calduri (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.