Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dupa ani grei de negocieri, Romania s-a inteles cu Europa la capitolul agricultura si dezvoltare durabila
Programul Sapard a intrat in line dreapta
-- Agentia va fi acreditata la vara
Comitetul de Monitorizare a Programului comunitar Sapard a discutat si validat realocarea unor fonduri comunitare, a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in subordinea caruia va functiona Agentia Sapard. "Din sumele alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru ultimii doi ani in cadrul programului Sapard, Comitetul de Monitorizare a decis ca 96 milioane de euro sa fie reimpartite celor 10 masuri ale acestui program comunitar. Acest lucru inseamna ca vor fi variatii de, in plus sau minus, 1-3% ale fondurilor destinate activitatilor sustinute de programul Sapard", a precizat Steriu. El a adaugat ca, totodata, Comitetul de Monitorizare a propus si modificarea unor elemente tehnice ale Planului National de Dezvoltare a Agriculturii, acestea fiind cele mai importante decizii luate in cadrul reuniunii Comitetului. Ieri, sub coodonarea Ministerului Integrarii Europene, s-a desfasurat reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Sapard (pentru agricultura si dezvoltare rurala), reuniune la care au participat reprezentanti ai mai multor ministere implicare in aplicarea aestui program comunitar, ai Curtii de Conturi, Bancii Nationale, ai Parlamentului si societatii civile, reprezentantii Comisiei Europene fiind prezenti in calitate de observatori.
Delegatia de experti a Comisiei Europene, care a venit la Bucuresti in perioada 8-12 aprilie 2002 pentru auditarea Agentiei Sapard, a declarat ca intram in linie drepta pentru a primi acreditarea Agentiei, in perioada 1-15 iulie 2002, a precizat Valeriu Steriu. El a declarat ca misiunea tehnica a UE s-a declarat multumita de rezultatele inregistrate in programul de pregatire a Agentiei Sapard din Romania. Steriu a sustinut ca nu s-au manifestat elemente care sa conduca la ideea ca tara noastra nu ar mai primi sumele alocate prin acest program de 153 milioane de euro anual, numai pentru Romania. "Vedem bunavointa din partea UE ca sa ne ajute", a precizat secretarul de stat.
Conform unei informatii a EU Observer, preluata de Rompres, "cele trei tari beneficiare ale celei mai mari parti a fondurilor din acest program - Polonia, Romania si Bulgaria - nu vor primi nici un ban pentru ca nu si-au facut inca temele. Un purtator de cuvant al comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare, Franz, Fischler, a declarat ca tarile respective mai au anumite probleme de rezolvat, iar structurile necesare pentru punerea in aplicare a programului Sapard nu sunt pregatite". De remarcat, Agentia Sapard din Bulgaria este acreditata de UE. Comisia Europeana si-a dat acordul, marti, pentru finantarea, in cadrul acestui program, a Cehiei, cu 22,4 milioane de euro, si Slovaciei, cu 18,6 milioane de euro.
Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Credite cu dobanda de 17% pentru someri si IMM-uri    
  "ALFA" si BNS si-au stabilit programul de proteste    
  "Razie" in pietele din Sectorul 2    
  Toata Romania se scalda in apa rece    
  Politia tergiverseaza rezolvarea cazului    
  Licitatie pentru realizarea unui portal pro NATO    
  Lupu se declara paznic la codru    
  Europa isi protejeaza Litoralul    
  Deseurile de pesticide vor fi reinventariate    
  Investitorii nu se inghesuie sa faca afaceri pe Otopeni    
  Ministerul Turismului va controla particularii din Costinesti    
  Chirurgii din Timisoara au salvat un orfan de la moarte    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00755 sec.