Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Comisarul european pentru extindere Günther Verheugen despre bilantul reuniunii Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE
2001 a fost pentru Romania "un an de fapte, nu de vorbe"
-- Puwak asteapta de la UE un "road-map"
Ziarul ZIUA s-a angajat si se va implica intotdeauna in apararea si promovarea intereselor Romaniei pe plan national, regional si international. Intre acestea se inscrie, cu titlul cel mai important pentru viitorul statului roman, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si structurile de aparare europene si euro-atlantice. In aceasta virtute, ZIUA a initiat, incepand cu 9 mai 2001, Ziua Europei, un proiect de mediatizare a procesului de integrare si a eforturilor tarii noastre pentru accederea in inaltele foruri europene. Saptamanal, Departamentul Externe al ziarului ZIUA, impreuna cu Agentia Nationala de Presa ROMPRES pune la dispozitia cititorilor un spatiu consacrat integrarii europene. In numarul de astazi va prezentam concluziile reuniunii Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE. (D.E.)
Romania a facut numeroase progrese pe drumul aderarii la UE, "mai multe decat considera o serie de analisti in momentul invitarii" sale oficiale la inceperea negocierilor de aderare la forul comunitar, - a apreciat comisarul european pentru extindere, Günther Verheugen, la 15 aprilie, la Bruxelles, in cursul celei de-a XIII-a reuniuni a Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE.
"Guvernul a realizat ceea ce a promis", 2001 fiind "un an de fapte, nu de vorbe" - a mai spus oficialul european, in opinia caruia, in pofida criticilor aduse, intr-o perioada nu prea indepartata, Bucurestiului cu privire la ritmul procesului de integrare, "Parlamentul European poate avea incredere in Romania (...) Procesul de aderare a Romaniei la UE este ireversibil" - a asigurat comisarul Verheugen.
Totodata, rapunzand la o intrebare privind eventualele efecte ale evenimentelor din Republica Moldova asupra apropierii Romaniei de structurile comunitare, domnia sa a declarat ca "evolutia dintr-o tara vecina nu inseamna ca perspectivele pentru o tara se degradeaza, ci, dimpotriva; o situatie critica in Republica Moldova face ca Romania sa fie mai importanta pentru" UE.
"Evolutiile inregistrate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana au fost apreciate drept pozitive de catre oficialii comunitari si ne simtim incurajati de acest lucru" - a declarat ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, care, in cursul reuniunii a prezentat mai multe date despre Planul de actiune pentru accelerarea procesului de pregatire a aderarii si despre Planul de actiune pentru intarirea capacitatii administrative, documente elaborate si adoptate de Guvernul roman in ianuarie, respectiv februarie 2002, pentru asigurarea unei bune coordonari a procesului de pregatire a aderarii la UE.
"Asteptam acum evaluarile Comisiei Europene in Raportul de tara pentru anul 2002 si un road-map care sa arate de fapt care este traiectul pe care Comisia Europeana il construieste in dialogul cu Romania, la fel cum s-a intamplat si pe baza Parteneriatului de Aderare si a prioritatilor inscrise in acest an" - a mai precizat ministrul Intregrarii Europene.
Capitolul "Justitie si afaceri interne", printre prioritati
Stadiul negocierilor de aderare a fost prezentat in cadrul reuniunii de la Bruxelles de catre Vasile Puscas, negociatorul-sef al tarii noastre in relatia cu UE. Dupa indeplinirea obiectivului pentru anul 2001, de a transmite toate documentele de pozitie, negocierile cu UE au intrat intr-o faza calitativa - a mentionat domnia sa, precizand ca, pentru 2002, Romania si-a propus, bazandu-se pe progresele inregistrate in ultima perioada la nivel macroeconomic, sa deschida toate capitolele de negociere si sa inchida provizoriu cat mai multe dintre acestea.
Totodata, Romania si-a propus sa inchida, in perioada urmatoare, capitolele referitoare la: Libera circulatie a capitalurilor, Politica sociala si ocuparea fortei de munca, Telecomunicatii si tehnologia informatiilor, Cultura si audiovizual, Uniune vamala si Institutii.
"Suntem constienti ca, pentru a reusi sa realizam strategia pe care ne-am propus-o in domeniul negocierilor de aderare, trebuie sa dam mai mare vizibilitate eforturilor noastre interne. Dorim ca toate masurile luate in Romania sa fie incluse in rapoartele de monitorizare ale institutiilor comunitare. De asemenea, trebuie sa gasim o concordanta intre pregatirea interna si capacitatea de procesare a Comisiei Europene. Apreciem eforturile Comisiei de a incheia negocierile cu celelalte 10 state candidate in cursul acestui an, in paralel cu procesarea documentelor transmise de Romania", a subliniat Vasile Puscas.
Extrase din Buletinul "Integrare Europeana", editat de Agentia Nationala de Presa ROMPRES 
A r h i v a
  Berlusconi la Bucuresti    
  PNL isi precizeaza pozitia fata de Ordonanta Holocaustului    
  Se restituie bunurile bisericesti    
  Liberalii critica proiectul de modificare a impozitului pe profit    
  Radu F. Alexandru a imbunatatit proiectul legislativ privind protectia fostilor angajati ai serviciilor secrete    
  Baldea, sef la Comisia de agricultura a Camerei    
  Ziarele spaniole, despre vizita Regelui Mihai    
  Duvaz propune Forumul Constitutional    
  Simitis inaugureaza noul sediu al Ambasadei Greciei    
  Polonia va sprijini Romania la summitul de la Praga    
  Raportul SRTV pe 2001, depus la Parlament    
  UE cere Chisinaului sa respecte drepturile omului    
  Bruxelles-ul vrea reforme economice fundamentale in Basarabia    
  SUA s-au saturat de separatismele Transnistriei    
  Consiliul Europei sta departe de politica interna a Moldovei    
  Conferinta despre Basarabia la Facultatea de Sociologie    
  Stepaniuc si Rosca nu s-au inteles la Strasbourg    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01019 sec.