Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
"New York Times" aduce noi probe ale implicarii SUA in puciul anti-Chavez
Presedintele pucist al Venezuelei a ignorat sfaturile Washingtonului
-- Un inalt oficial al Departamentului de Stat, in direct cu complotistii de la Caracas * Personalul diplomatic american, sfatuit sa revina in tara
Dupa arestarea presedintelui Hugo Chavez, Statele Unite l-au avertizat pe Pedro Carmona, unul dintre principalii actori ai loviturii de stat esuate din Venezuela, in privinta dizolvarii Adunarii Nationale, a anuntat, in editia sa de ieri, cotidianul "New York Times", preluat de Mediafax.
Citand o sursa din cadrul Departamentului de Stat, publicatia dezvaluie ca Otto Reich, secretar de Stat adjunct responsabil cu problemele din emisfera sudica, i-a telefonat lui Carmona pentru a-i atrage atentia ca dizolvarea Parlamentului ar fi "un lucru prostesc". "Consideram ca trebuie sa cooperam cu parlamentarii", i-a spus Otto Reich lui Carmona, conform jurnalului.
Pedro Carmona, liderul patronatului venezuelean, nu a urmat acest sfat si, la scurt timp dupa lovitura de stat, a dizolvat Adunarea Nationala si Curtea Suprema. Aceasta decizie a provocat nu numai neincrederea Armatei, dar a declansat o miscare populara in favoarea lui Chavez, ce i-a permis sa revina la putere la doar 48 de ore dupa inlaturarea sa.
Discutia dintre Reich si Carmona a scos la lumina rolul Washingtonului in lovitura de stat impotriva lui Chavez, cu atat mai mult cu cat "New York Times" a facut cunoscut ca responsabili americani s-au intalnit in repetate randuri in ultimele luni cu opozanti ai regimului de la Caracas.
Administratia de la Casa Alba a negat faptul ca, in cursul acestor intrevederi, ar fi sustinut implicit ideea unei lovituri de stat. "Intr-o maniera explicita le-am spus liderilor opozitiei ca Statele Unite nu sustin un puci", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer.
Statele Unite au autorizat, marti, plecarea, pe baza de voluntariat, din Venezuela, a personalului diplomatic american a carui prezenta nu este indispensabila si a membrilor familiilor corpului diplomatic, din cauza riscului izbucnirii unor noi violente politice, a anuntat Departamentul de Stat, citat de Mediafax. De asemenea, Departamentul de Stat a facut apel la cetatenii americani sa nu se deplaseze in aceasta tara in care conditiile de securitate sunt "instabile si imprevizibile". (D.E.)
A r h i v a
  Consiliul NATO-Rusia incepe lucrul in mai    
  Kissinger, dorit ca martor in dosarul Pinochet    
  Guvernul italian ramane ferm in fata protestelor    
  Fostul rege al Afganistanului revine azi in tara    
  Spionaj pro-iranian la varful Bosniei    
  India, acuzata de torturarea unui diplomat pakistanez    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00712 sec.