Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Consiliul NATO-Rusia incepe lucrul in mai
-- Robertson si Ivanov au decis cadrul de functionare a noului organism * Acordul bilateral va fi semnat in mai, la Roma
NATO si Rusia au cazut de acord, marti, asupra noului Consiliu comun in care reprezentantii Moscovei vor fi parteneri egali, urmand sa fie finalizate doar detaliile finale, relateaza Reuters. Detaliile au fost perfectate la Bruxelles, in cadrul unei intalniri dintre secretarul general al Aliantei, George Robertson, si seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov. Organismul ar trebui sa devina functional dupa intalnirea ministrilor de Externe ai Aliantei, de la Rejkavik, din 14-15 mai.
"S-a decis asupra mecanismelor, formatului. Lucrurile esentiale au fost clarificate", a declarat un oficial al NATO, participant la negocieri. In urmatoarele saptamani, cei 19 membri ai Aliantei vor fi consultati asupra problemelor de securitate care vor intra in sarcina Consiliului, apoi va avea loc o ultima intalnire cu Rusia.
George Robertson a declarat, marti, intr-un interviu acordat Reuters ca acest organism va coopera in lupta impotriva terorismului si in prevenirea proliferarii armelor de distrugere in masa. El a precizat ca deciziile vor fi luate prin consens, modul in care functioneaza si procesul decizional din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a confirmat, marti, organizarea, la Roma, la 28 mai, a unui summit Rusia-NATO, in cursul caruia va fi semnat acordul privind noul Consiliu. Propunerea de constituire a unui nou Consiliu NATO-Rusia a aparut la scurt timp dupa evenimentele din 11 septembrie. Presedintele Vladimir Putin si-a oferit sprijinul SUA pentru combaterea terorismului, acceptand, printre altele, stationarea trupelor americane in state din fosta URSS, si oferind schimb de informatii despre retelele teroriste. Propunerea privind acest organism a fost formulata de premierul britanic, Tony Blair, la sugestia lui Putin. Initial, Rusia ar fi urmat sa aiba drept de veto, insa aceasta idee a fost respinsa de majoritatea tarilor NATO.
Ana DINESCU 
A r h i v a
  Presedintele pucist al Venezuelei a ignorat sfaturile Washingtonului    
  Kissinger, dorit ca martor in dosarul Pinochet    
  Guvernul italian ramane ferm in fata protestelor    
  Fostul rege al Afganistanului revine azi in tara    
  Spionaj pro-iranian la varful Bosniei    
  India, acuzata de torturarea unui diplomat pakistanez    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00739 sec.