Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un preot din Savarsin vindea camioane furate
-- Romului Necu Francescu a intermediat vanzarea a doua din cele o suta de masini furate de o banda specializata * Hotii actionau numai la comanda
Politistii bucuresteni au retinut un preot din comuna aradeana Savarsin care a intermediat vanzarea a doua din cele aproximativ o suta de autocamioane furate de membrii unei bande specializate in acest gen de furturi. Potrivit Mediafax, politistii de la Sectia 13 care s-au ocupat de acest caz inca din vara anului trecut, cand au fost arestati membri importanti ai retelei, au descoperit ca, in perioada august-septembrie 1999, preotul Romului Necu Francescu, in varsta de 33 de ani, a facilitat vanzarea a doua dintre masinile de marfa furate.
La sfarsitul lunii august a anului trecut, Politia anunta prinderea in flagrant a sefului retelei, Marian Toma (40 de ani), in timp ce fura un autoturism Dacia, parcat pe o strada din zona Nerva Traian. Impreuna cu Toma au fost prinsi Valeriu Pitran (31 de ani), Iulian Mihalache (36 de ani) si Mihai Ilie (21 de ani). Seful Serviciului Furturi Auto din Sectorul 3 al Capitalei, colonelul Florin Drajneanu, declara, cu prilejul capturarii lui Toma, ca politistii au identificat zece membri ai bandei si ca, din cele o suta de autovehicule, fusesera recuperate 37. Gruparea de hoti de masini actiona numai cand primea comenzi. Capul retelei, impreuna cu Pitran, Mihai si Marin Matei, zis Lipoveanu faceau un tur al Capitalei pentru a stabili autoturismele care urmau sa fie furate. Masinile, de obicei autocamioane, erau furate de Mihai Ilie si Lipoveanu. Autovehiculele furate erau duse intr-un garaj al retelei, unde erau "cosmetizate": masina era revopsita, erau modificate seriile de sasiu si motor, iar unele piese erau schimbate de la un vehicul la altul. Toate aceste masuri erau luate pentru a impiedica recunoasterea vehiculului in trafic de catre proprietari. Masinile furate erau inmatriculate cu numere false si scoase in afara Bucurestiului de catre Valeriu Pitran, ele ajungand, de obicei, in judetele Alba si Bihor.
Fost angajat al MI, complice
Pitran a declarat anchetatorilor ca, fara sa stie, a condus si autoturismul Aro apartinand unei echipe de televiziune. In judetul Alba, masinile erau preluate de catre complicii lui Toma, respectiv Dorin Dumitru Medrut, Silviu Beldean, Mircea Stanciu, Cata Emilian si Onisor Costea, fost angajat al Ministerului de Interne. Preluarea vehiculelor furate se facea in parcari din apropierea municipiului Alba Iulia si orasului Sebes. Masinile erau duse la domiciliile "dilerilor", unde erau amenajate ateliere tip service, in care deveneau de nerecunoscut. Concomitent cu cosmetizarea vehiculelor, membrii retelei procurau documente pentru aceste masini, de la societatile care organizau licitatii de autovehicule grele. Seriile de sasiu erau modificate conform celor din noile acte. Autovehiculele erau vandute la preturi modice, de cateva zeci de milioane de lei, desi valoarea lor depasea cu mult o suta de milioane de lei. Fiecare dintre hoti primea, in medie, cate 7-12 milioane de lei pentru fiecare autovehicul vandut. Seful lor lua comision atat din banii hotilor, cat si din cei obtinuti de cei care vindeau masinile cu documente false. Marian Toma nu a recunoscut ca a furat si alte masini sau ca ar coordona o grupare de hoti de masini. El spune ca doar a intermediat cateva vanzari de masini, tranzactii de pe urma carora s-a ales "cu mai nimic". Toma are deja o condamnare de 12 ani de inchisoare, din 1998, pentru ca a furat trei masini de marfa. (Bogdan GALCA)
A r h i v a
  Tinta pe copii    
  Scoala - campul de lupta cu drogurile    
  Parintii criminali    
  Noua generatie de talhari    
  Muzeul Satului se reface cu ajutorul ziarului ZIUA    
  Editie aniversara a Targului de carte de la Iasi    
  TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului"    
  "Presa, intre libertate si putere"    
  Valentin Iacob la clubul de lectura    
  "Cezar, mascariciul piratilor"    
  Academia Romana are un nou membru de onoare    
  Institutul Francez on-line    
  Nefertiti lansat la Mihail Sadoveanu    
  Magistratul Radu a facut jocurile murdare ale firmei "Hisparuma"    
  Au crescut amenintarile la adresa demnitarilor    
  Evaziunea fiscala creste exponential    
  Mult Powell pentru nimic    
  Ambasada Romaniei din Israel este alaturi de Doina Aldea si Coca Coras    
  Razboiul furnicilor    
  Kevin Warwick, primul cyborg    
  Casca inteligenta    
  Doi astronauti de pe Atlantis au instalat sistemele exterioare pe ISS    
  Omul sta zilnic 203 minute cu ochii pe TV    
  Tratament cosmetic cu botulism    
  Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia    
  Hackerii de la Craiova au fost eliberati    
  O gravida a sarit din tren    
  Si-a injunghiat fosta sotie de 15 ori    
  Prins cand vindea motorina furata    
  S-a sinucis fiindca a ramas somer    
  Preot jefuit in altar    
  O eleva s-a aruncat pe geam pentru ca nu a fost lasata de parinti pe "chat"    
  Biserica din Breaza, tinta hotilor    
  Sora Comandantului Trupelor de Interventie Gorj s-a sinucis    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01207 sec.