Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pacea israeliano-palestiniana e inca departe
Mult Powell pentru nimic
-- Beligerantii au sfidat eforturile mediatice ale SUA * Secretarul de Stat american va reveni in Orient * Libanul cere sprijin international pentru criza de la Biserica Nasterii Domnului
Seful diplomatiei americane, Colin Powell, si-a incheiat, ieri, slalomul diplomatic in Orient. Scepticismul in privinta reusitei misiunii mediatice pe care Powell l-a afisat saptamana trecuta, inaintea plecarii in turneu, s-a dovedit perfect justificat. Practic, prezenta demnitarului american in zona de conflict si intalnirile acestuia cu liderii partilor beligerante, nu au reusit sa creeze premisele necesare pentru intreprinderea unui pas vital, anume renuntarea la violenta in favoarea angajarii intr-un proces de negocieri politice. Cum intalnirea cu presedintele egiptean, Hosni Mubarak, inclusa initial in programul lui Powell, a fost anulata, ultimul demers important al liderului SUA, inaintea plecarii spre Washington a fost ce-a de-a doua intrevedere cu liderul palestinian, Yasser Arafat, desfasurata, ieri dimineata, la cartierul general al acestuia, din Ramallah.
Intalnirea cu Arafat a fost "viguroasa", dar inutila
Daca prima intalnire Powell-Arafat, derulata, duminica, fusese catalogata, cu prudenta, de catre protagonisti, drept "utila si constructiva", ieri sterilitatea dialogului purtat la Ramallah era o evidenta de netagaduit. Mai mult chiar, ministrul palestinian al Informatiilor, Yasser Abed Rabbo, a afirmat ca intalnirea de doua-ore Powell-Arafat a fost "o catastrofa". Totusi, dupa doua ore de convorbiri, Arafat a transmis, prin intermediul presei un laconic mesaj de multumire adresat lui Powell. "Vreau sa-i multumesc pentru ceea ce a facut si pentru ce incearca sa faca", a spus liderul palestinian, apreciind intalnirea ca "foarte cordiala" si "foarte importanta". Negociatorul palestinian Saeb Erakat, considera ca premierul israelian este responsabil pentru rezultatul descurajator al misiunii lui Powell. "Este pacat ca toate eforturile secretarului de Stat au fost sabotate de Sharon", a declarat Erakat la finele intrevederii Powell-Arafat.
Din punctul de vedere al lui Colin Powell, a doua discutie cu Arafat a fost "viguroasa". Demnitarul american l-a avertizat pe liderul palestinian ca nu mai poate tergiversa si trebuie sa lupte pentru a stopa terorismul. Arafat "trebuie sa faca o alegere strategica" si "sa-si indeparteze poporul de calea violentei", a declarat Powell, precizand ca nu stie daca seful Autoritatii Palestiniene a facut aceasta alegere.
O incetare a focului intre israelieni si palestinieni va fi posibila doar dupa "incheierea incursiunilor israeliene" in Cisiordania si reluarea contactelor pe teme de securitate intre cele doua parti, a apreciat Powell. Seful diplomatiei americane si-a anuntat decizia de a reveni, curand, in Orient, pentru a impulsiona lucrurile.
Seful diplomatiei americane a calmat spiritele in sudul Libanului
Marti, Colin Powell, s-a intalnit, pentru a treia oara, in cadrul turneului sau oriental, cu premierul israelian, Ariel Sharon. In cadrul intrevederii, Sharon a reafirmat ca fortele israeliene se vor retrage in totalitate din Cisiordania abia dupa ce isi vor atinge obiectivele, respectiv distrugerea infrastructurii teroriste palestiniene. De asemenea, premierul israelian si-a mentinut opinia referitoare la liderul palestinian: "Yasser Arafat nu este un partener cu care se poate incheia un acord si americanii stiu asta". Sharon a calificat drept extrem de utila vizita lui Powell in Siria. In opinia sa,"sirienii au inteles ca activitatile Hezbollah dauneaza intereselor americanilor si pot determina extinderea conflictului din Orientul Mijlociu". Primul ministru israelian a remarcat o reducere a a tensiunilor la frontiera sudica a Libanului in urma demersului lui Powell.
Hamas colecteaza bani pentru jihad
Brigazile Ezzedine al-Qassam, aripa armata a miscarii islamiste palestiniene, Hamas, au cerut, marti, musulmanilor din intreaga lume, sa faca donatii pentru a finanta operatiunile impotriva Israelului si continuarea jihadului (razboiul sfant) "pana la incheierea ocupatiei si eliberarea Palestinei".
Miscarea, care a revendicat cele mai sangeroase atentate comise impotriva Israelului in ultmii ani, furnizeaza, pentru eventualii donatori, si o lista de preturi: arme de atac kalasnikov - 2000 dolari/buc, gloante - 3 dolari/buc, explozibil - 100 de dolari/kilogram si lansatoare de rachete a 12.000 de dolari/buc.
Gruparea anunta ca pregateste fabricarea unei noi generatii de "rachete sol-sol Qassam" si are in vedere "proiecte mortale, ofensive si defensive care nu pot fi dezvaluite in acest stadiu, din motive de securitate".
Luptele de la Jenin erau coordonate de Tanzim
Rezistenta din tabara de refugiati de la Jenin era condusa de grupari armate apropiate de miscarea Fatah, a lui Yasser Arafat, a afirmat seful serviciilor israeliene de informatii. "Nu ne-am confruntat cu miscarea islamista Hamas. Lupta era condusa de Tanzim (ansamblul miscarilor apropiate de Fatah)", a explicat el. Anterior, presa israeliana anuntase ca doi lideri ai aripii armate a miscarii radicale Jihadul islamic din Palestina, Brigazile al-Qods, comandau luptatorii de la Jenin. Palestinienii au acuzat armata israeliana de comiterea unor "masacre" la Jenin, anuntand moartea a sute de persoane si executia sumara a altor cateva zeci. Israelul a dezmintit categoric aceste acuzatii.
Tiruri israeliene au incendiat dormitoarele preotilor din Bethleem
Liderul libanez, Emile Lahoud, in calitate de presedinte al ultimului summit arab, solicita comunitatii internationale sa exercite presiuni asupra Israelului pentru a pune capat asediului Bisericii Nasterii Domnului din Bethleem. Arafat ii telefonase lui Lahoud, marti seara, dupa ce, in vecinatatea bazilicii au fost semnalate tiruri de arma, urmate de un incendiu care a afectat si dormitoarele preotilor. Cei aproximativ 200 de palestinieni inarmati, refugiati in bazilica de mai bine de doua saptamani, alaturi de civili si un grup de 30 de calugari franciscani, refuza sa paraseasca biserica. Pe de alta parte, Israelul este decis sa nu slabeasca asediul, pana cand combatantii palestinieni nu se vor preda pentru a fi deferiti unui tribunal israelian sau expulzati. De cateva nopti, militarii israelieni supun locuitorii Bethleemului unei campanii de terorizare psihologica, bazata, in special pe efecte sonore terifiante.
O echipa a televiziunii suedeze, alungata cu gloante
O masina a televiziunii suedeze, SVT, aflata la Ramallah, a fost, marti, tinta tirurilor soldatilor israelieni. Conform declaratiilor trimisului special al SVT, Peder Carlqvist, vehiculul a fost oprit de un jeep de patrula al soldatilor israelieni, care au solicitat celor aflati la bord sa se intoarca. "In momentul in care intorceam masina am auzit focuri de arma. Cand am ajuns la hotel, am constatat ca un glont sparsese un geam al masinii, apoi am descoperit ca un glont mi-a strapuns geanta in care se aflau filmele", a precizat jurnalistul suedez. In alte incidente, produse in Cisiordania, doi civili palestinieni neinarmati au fost ucisi, ieri, de armata israeliana.
Ileana CORNEA 
A r h i v a
  Tinta pe copii    
  Scoala - campul de lupta cu drogurile    
  Parintii criminali    
  Noua generatie de talhari    
  Muzeul Satului se reface cu ajutorul ziarului ZIUA    
  Editie aniversara a Targului de carte de la Iasi    
  TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului"    
  "Presa, intre libertate si putere"    
  Valentin Iacob la clubul de lectura    
  "Cezar, mascariciul piratilor"    
  Academia Romana are un nou membru de onoare    
  Institutul Francez on-line    
  Nefertiti lansat la Mihail Sadoveanu    
  Magistratul Radu a facut jocurile murdare ale firmei "Hisparuma"    
  Au crescut amenintarile la adresa demnitarilor    
  Evaziunea fiscala creste exponential    
  Ambasada Romaniei din Israel este alaturi de Doina Aldea si Coca Coras    
  Razboiul furnicilor    
  Kevin Warwick, primul cyborg    
  Casca inteligenta    
  Doi astronauti de pe Atlantis au instalat sistemele exterioare pe ISS    
  Omul sta zilnic 203 minute cu ochii pe TV    
  Tratament cosmetic cu botulism    
  Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia    
  Hackerii de la Craiova au fost eliberati    
  O gravida a sarit din tren    
  Un preot din Savarsin vindea camioane furate    
  Si-a injunghiat fosta sotie de 15 ori    
  Prins cand vindea motorina furata    
  S-a sinucis fiindca a ramas somer    
  Preot jefuit in altar    
  O eleva s-a aruncat pe geam pentru ca nu a fost lasata de parinti pe "chat"    
  Biserica din Breaza, tinta hotilor    
  Sora Comandantului Trupelor de Interventie Gorj s-a sinucis    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01303 sec.