Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Numarul copiilor maltratati sau ucisi creste alarmant
Parintii criminali
-- Bebelus gasit mort in toaleta trenului * Nou-nascut ingropat de viu in curtea casei * Violata si omorata in bataie de propriul tata * In peste 99% din cazuri, criminalii se sinucid cand victimele sunt persoane apropiate * Violenta in familie si in scoala capata proportii alarmante * Instantele care judeca abuzuri asupra copiilor trebuie sa fie specializate
Bebelusi omorati de parinti. Copii maltratati de aceeasi parinti. Fetite violate de concubini. Cazurile de acest gen se inmultesc pe zi ce trece. In fiecare dimineata aflam din paginile ziarelor ca inca un copil a fost maltratat de tata. Seara, la stiri, ne sunt prezentate cazuri de nou-nascuti omorati cu cruzime de cei care ar fi trebuit sa-i creasca. Politia aresteaza azi un parinte criminal, maine apare altul. Numerosi copii au cazut victime violentei parintilor. Unii dintre ei au fost omorati in bataie, altii au fost agresati sexual sau ucisi prin spanzurare. Daca aceste cazuri vor continua, "sportul traditional" al Romaniei va deveni "uciderea si maltratarea copiilor".
Fetita omorata in bataie
Matyuss Attlia, in varsta de 26 de ani din localitatea Chibed, judetul Mures a fost arestat preventiv dupa ce a omorat in bataie o fetita de doi ani. Potrivit Romnet, fetita era copilul femeii cu care el traia in concubinaj si a fost gasita moarta in casa, de vecini. In urma necropsiei, medici legisti au stabilit ca decesul micutei a fost cauzat de mai multe lovituri aplicate in zona capului. In urma anchetei s-a stabilit ca fetita locuia cu Matyuss Attila, pentru ca mama sa, Maria Dodi a parasit-o la putin timp dupa ce a nascut-o.
Calatorii acceleratului Oradea-Galati au facut o descoperire macabra. In toaleta unui vagon a fost gasita o plasa in care se afla un copil mort. In urma cercetarilor s-a stabilit ca cadavrul este al unui baietel care fusese nascut in maternitate. Dupa cadavrul din acceleratul Oradea-Galati, politistii au gasit alt bebelus mort in compartimentul unui tren personal. Numai ca, cercetand acest caz, politistii au aflat de un alt nou-nascut omorat. Oamenii legii au intocmit un cerc de suspecti, printre ei aflandu-se si Dana Suzcs. Luata la intrebari, femeia a declarat ca micutul gasit mort in tren nu este al ei. Ceea ce a urmat poate parea de domeniul fantasticului, dar, din pacate, este real. Dana Suzcs a spus ca micutul pe care il nascuse a fost ingropat de mama sa in curtea casei. Politistii au gasit intr-adevar cadavrul unui nou nascut ingropat langa fantana casei, iar, la efectuarea necropsiei, s-a constatat ca bebelusul fusese omorat prin asfixiere. Bunica criminala si-a motivat gestul astfel: "Copilul fiicei mele era unul nedorit, iar Dana nu ar fi avut posibilitati materiale de a ingriji un copil nou nascut".
Corectia zilnica cu lemnul
O fetita de trei ani dintr-o comuna sibiana a fost internata in spital in stare foarte grava, avand vezica rupta din cauza batailor pe care le-a primit de la mama ei vitrega. Gratiela Caldarar, din comuna Bratei, a ramas sa locuiasca cu tatal ei, dupa ce acesta a divortat de mama fetitei. In timpul zilei, cand barbatul era plecat la munca, fetita ramanea cu concubina acestuia, Claudia Costea. Fetita a fost dusa in stare grava la spital, medicii fiind nevoiti sa o opereze deoarece a suferit o ruptura de vezica in urma batailor primite. Copila a declarat ca mama ei vitrega o bate in fiecare zi cu un lemn, insa Claudia Costea a negat aceste acuzatii.
La Piatra Neamt, o fetita de un an si sapte luni a fost omorata in bataie, legistii stabilind ulterior ca ea a fost violata. Principalul suspect - Radu Zane, tatal fetitei, care traia in concubinaj cu mama acesteia. La sfarsitul saptamanii trecute, un barbat din Medias si-a spanzurat fiica, in varsta de numai sase ani, dupa care s-a sinucis. Motivul - barbatul fusese parasit de sotie. Un caz similar s-a petrecut luna trecuta, cand un barbat si-a spanzurat patru dintre cei cinci copii si a incercat apoi sa se sniucida, tot pentru ca fusese parasit de nevasta. Directia ieseana pentru Protectia Copilului a dispus suspendarea drepturilor parintesti in cazul a doi parinti, dupa ce fetita lor in varsta de trei ani a fost internata in stare grava in Spitalul de Neurochirurgie. Saptamana trecuta, o fetita de un an din judetul Mures a murit la spital dupa ce a fost batuta de tatal vitreg. Fetita a ajuns la spital cu mai multe leziuni la cap, abdomen si membre si a fost timp de peste o saptamana in moarte clinica.
Cei mai multi criminali - in special parintii care isi ucid copiii - sunt bolnavi psihic netratati, sistemul sanitar romanesc fiind extrem de slab in domeniul sanatatii mintale. Aceasta este declaratia doctorului Florian Tudose, seful clinicii de psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, citat de Mediafax. "Tatii care isi omoara copii, isi violeaza fetele, parintii care bat cu bestialitate un nou-nascut sufera de o boala psihica de care nu stiu. Sau, chiar daca stiu de boala, ei nu merg la medic si nu-si cumpara medicamente. Mai sunt situatii in care bolnavii stiu de afectiune si iau medicamente, dar, in acelasi timp, consuma si alcool, combinatie care nu face altceva decat sa agraveze boala", a declarat Tudose. O boala psihica poate fi depistata precoce, pentru ca exista o multitudine de semne care il deosebesc pe suferind de omul sanatos. In peste 99% din cazuri, criminalii se sinucid, mai ales cand victimele sunt persoane apropiate, pentru ca ei sunt convinsi ca numai asa pot scapa de chinul vietii. In perceptia lor, viata, lumea in general, este deprimanta, spune medicul.
"Bataia este rupta din Rai"
Gabriela Alexandrescu, presedintele Organizatiei "Salvati Copii", a declarat la inaugurarea Centrului de Consiliere pentru Copil si Familie din Sectorul 1 ca numarul cazurilor de copii abuzati este in crestere, iar violenta in familie si in scoala a luat proportii alarmante. Anual, politia raporteaza cel putin 700 de cazuri in care copiii au fost victime ale agresiunii adultilor, pornind de la neglijare si pana la abuzuri sexuale. Numarul copiilor batuti sau violati este insa mult mai mare, numai o mica parte dintre agresiuni (probabil unu la suta) fiind sesizata Politiei sau autoritatilor pentru protectia copilului, a mai spus Alexandrescu. Trei sferturi dintre copiii abuzati traiesc permanent intr-un climat conflictual si provin din familii sarace dezorganizate, avand parinti divortati sau care traiesc in concubinaj. Nivelul de educatie al parintilor este de regula mediu. Una din cauzele abuzurilor savarsite asupra copiilor ar putea fi aceea ca, in opinia multor parinti, "bataia face parte din sistemul traditional romanesc de educatie". "Nu de putine ori pot fi auziti parinti cu studii superioare spunand ca numai cu bataia pot sa-si disciplineze copiii. "Bataia este rupta din Rai", cum spun bunicii, este scuza pe care si-o gasesc adultii pentru a ascunde necunoasterea altor metode de educatie", afirma Alexandrescu. Parintii care isi violeaza sau chiar ucid copiii ajung in fata instantei, dar procesele dureaza destul de mult. Trauma la care au fost supusi ii marcheaza pe copii pe viata, multi devenind, la maturitate, agresori.
"Este nevoie ca legea din domeniul protectiei copilului sa fie modificata, astfel incat instantele care judeca abuzuri asupra copiilor sa fie specializate in acest sens", a mai spus Gabriela Alexandrescu.
Bogdan GALCA 
A r h i v a
  Tinta pe copii    
  Scoala - campul de lupta cu drogurile    
  Noua generatie de talhari    
  Muzeul Satului se reface cu ajutorul ziarului ZIUA    
  Editie aniversara a Targului de carte de la Iasi    
  TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului"    
  "Presa, intre libertate si putere"    
  Valentin Iacob la clubul de lectura    
  "Cezar, mascariciul piratilor"    
  Academia Romana are un nou membru de onoare    
  Institutul Francez on-line    
  Nefertiti lansat la Mihail Sadoveanu    
  Magistratul Radu a facut jocurile murdare ale firmei "Hisparuma"    
  Au crescut amenintarile la adresa demnitarilor    
  Evaziunea fiscala creste exponential    
  Mult Powell pentru nimic    
  Ambasada Romaniei din Israel este alaturi de Doina Aldea si Coca Coras    
  Razboiul furnicilor    
  Kevin Warwick, primul cyborg    
  Casca inteligenta    
  Doi astronauti de pe Atlantis au instalat sistemele exterioare pe ISS    
  Omul sta zilnic 203 minute cu ochii pe TV    
  Tratament cosmetic cu botulism    
  Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia    
  Hackerii de la Craiova au fost eliberati    
  O gravida a sarit din tren    
  Un preot din Savarsin vindea camioane furate    
  Si-a injunghiat fosta sotie de 15 ori    
  Prins cand vindea motorina furata    
  S-a sinucis fiindca a ramas somer    
  Preot jefuit in altar    
  O eleva s-a aruncat pe geam pentru ca nu a fost lasata de parinti pe "chat"    
  Biserica din Breaza, tinta hotilor    
  Sora Comandantului Trupelor de Interventie Gorj s-a sinucis    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01174 sec.