Ziua Logo
  Nr. 2385 de joi, 18 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Guvernul pregateste majorarea substantiala a accizelor de la 1 mai
Bautura, benzina si cafeaua se scumpesc din nou
-- Ministerul Finantelor propune cresterea accizelor la alcool cu 54%, la carburanti cu 10-12%, iar la cafea cu 4-11% * Executivul spera sa suplimenteze astfel veniturile incasate la buget
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind majorarea accizelor la alcool, vin, bere, carburanti si cafea. Conform acestui act normativ, care va fi discutat de Guvern in sedinta de astazi, noile valori ale accizelor ar trebui sa intre in vigoare de la data de 1 mai 2002. Astfel, accizele la alcool vor fi de 108,4 euro/hl, ceea ce reprezinta o crestere de 54% fata de valoarea actuala; acciza la benzina cu plumb va creste cu aproximativ 10%, de la 290 euro/tona la 319,4 euro/tona; la benzina fara plumb, cresterea va fi de aproape 12%, de la 235 euro/tona la 263,6 euro/tona; la cafea verde, acciza se va majora de la 800 euro/tona la 850 euro/tona, adica o crestere de 6%; cafeaua prajita va avea o acciza majorata cu 50 de euro/tona, ajungand la 1250 de euro/tona, adica o crestere de 4%, iar in ceea ce priveste cafeaua solubila acciza va fi de 5 euro/kg, reprezentand o crestere de 11%. Proiectul de ordonanta de urgenta nu presupune cresteri spectaculoase pentru accizele aplicate vinurilor si berii si pastreaza acceasi valoare pentru tigari, uleiuri de motor, autoturisme, aparate video, obiecte de cristal, bijuterii si blanuri.
MFP si-a motivat decizia de majorare a accizelor prin necesitatea cresterii veniturilor incasate la buget, ajustarea nivelului acestora, astfel incat treptat sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana. Cresterea accizelor este una dintre conditiile incluse in scirsoarea de intentie suplimentara, convenita recent cu Fondul Monetar International.
Producatorii de alcool ameninta cu inchiderea fabricilor
"Membrii Asociatiei Producatorilor de Alcool si bauturi spirtoase - Garant vor inchide fabricile in cazul in care proiectul de act normativ privind noile accize va fi aprobat de Guvern", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant, ieri, intr-o conferinta de presa. El acuza MFP ca a incalcat Legea patronatelor, pentru ca reprezentantii oamenilor de afaceri din domeniu nu au fost consultati in procesul de elaborare a proiectului. Dascalu sustine ca majorarea accizelor la alcool va determina suplimentarea pretului bauturilor alcoolice cu 30-40% si va genera cresterea economiei subterane, care acopera, in prezent 70% din piata, la peste 90%. "Prin inchiderea fabricilor de alcool care produc legal vor fi afectati aproximativ 320.000 de angajati, la care se adauga alti 100.000 de lucratori din industria orizontala. De altfel, sindicatele din aceasta industrie si-au manifestat solidaritatea cu patronatul Garant, neexcluzand posibilitatea unor manifestari de protest", a mai spus presedintele Garant. Potrivit unui studiu asupra taxelor indirecte, realizat de Institutul European din Romania, principalul cost al majorarilor accizelor va fi "crearea de tensiuni in negocierile pentru aderare la Uniunea Europeana".
Romulus Dascalu sustine ca "Ministerul Finantelor nu vrea sa faca ordine in industria alcoolului". El a declarat ca producatorii de alcool ilegali "sunt sustinuti de oameni politici, parlamentari, prefecti, primari". "Am inteles ca in 2000 a fost campanie electorala si a trebuit sa fie finantata. Am inteles ca aceia care au finantat campania electorala cu bani negri au trebuit sa si-i recupereze. Dar nu inteleg de ce aceasta situatie continua. In aceste conditii, cred ca jumatate din Parlament este plin de infractori", a mai afirmat Dascalu. El a precizat ca Garant va initia greva fiscala in cazul adoptarii ordonantei, si ca va ataca in justitie acest act normativ.
Luminita MOROIANU Meda BORCESCU 
A r h i v a
  BERD ar putea investi in Romania peste 500 de milioane de dolari in acest an    
  Un sfert din societatile aflate in "curtea" APAPS vor fi lichidate    
  Banca Carpatica a avut un profit net de 23 de miliarde de lei in primul trimestru    
  Al doilea termen limita pentru consultarea investitorilor FNI este 15 mai    
  Depunerea ofertelor pentru Romvag Caracal si Mecanica Negresti Oas se prelungeste    
  Posta ofera servicii de promovare    
  Cresterea PIB in acest an ar putea depasi 5%    
  BCR este interesata de asigurarile de viata    
  Dacia a investit 8,2 milioane euro in modernizarea sectiei de presaj    
  Activitatea societatii Metropol a fost interzisa temporar    
  Telemobil are conducere noua    
 Top afisari / comentarii 
 Un preot din Savarsin vindea camioane furate (73 afisari)
 TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului" (29 afisari)
 Raketii masacreaza romanii din Transcarpatia (27 afisari)
 Ministerul de Interne la sapa de lemn (27 afisari)
 Evaziunea fiscala creste exponential (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00860 sec.