Ziua Logo
  Nr. 2372 de miercuri, 3 aprilie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razboi total Basescu-Mitrea
-- Basescu: 164,5 miliarde de lei din bani publici intr-un "bidon de tip SOV"
Liderul PD il acuza pe Miron Mitrea ca prin intermediul H.G. 451/2001 a trecut milioane de dolari, care apartin unor companii nationale ce tin de Ministerul Transporturilor, in buzunare private * Astfel, s-ar fi investit 164,5 miliarde de lei in MTC TV, o televiziune constanteana, care are drept scop mediatizarea activitatii Ministerului Transporturilor * Basescu a prezentat documente prin care a aratat cum banii publici au ajuns, in 2001, in conturile unui SRL din Romania cu asociat unic din SUA * Conform datelor de la Registrul Comertului, la sfarsitul lui 2001 firma americana mai avea in cont 183.000 de lei * Basescu ii cere ajutor ambasadorului SUA, Michael Guest, pentru a afla unde au ajuns, de fapt, banii investiti de companiile din subordinea Ministerului Transporturilor in MTC TV * Presedintele PD a anuntat initierea unei motiuni simple in Camera Deputatilor: "Coruptia bidoanelor"
Traian Basescu a continuat, ieri, intr-o conferinta de presa, povestea crearii unei televiziuni a Ministerului Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei (MLPTL), la Constanta - "Maritime Training Centre Television" (MTC TV). La conferinta organizata la Palatul Parlamentului, intre ziaristi au fost prezenti si doi tineri necunoscuti, care s-au recomandat a fi de la grupul parlamentar PSD.
Basescu a sustinut ca, de fapt, MTC TV este "un bidon de tip SOV, prin care se scurg bani de la companiile nationale din subordinea MLPTL, regii subventionate de la Buget, cu credite externe garantate de stat, care sunt 100% proprietate de stat - toate de interes public". Deosebirea intre MTC TV si bidoanele SOV, a spus presedintele PD, este ca Sorin Ovidiu Vantu s-a folosit de bani privati, iar "bidonul MTC TV fraudeaza bani publici".
MTC TV - "institutie de interes strategic"
Guvernul Adrian Nastase emite, in 9 mai 2001, Hotararea nr. 451 privind infiintarea societatii comerciale "Maritime Training Centre Television" SA. Societatea, cu sediul in municipiul Constanta, este definita ca "institutie de interes strategic, cu capital integral de stat", ce are ca scop realizarea de programe de televiziune cu scop informativ-cultural, educativ si de divertisment, prin care asigura maximum de informatii din toate domeniile de activitate si, in principal, din domeniul transporturilor navale si exploatare portuara, al multiculturalitatii si vietii spirituale, precum si din alte activitati conexe". MTC are ca obiect de activitate si "pastrarea si arhivarea inregistrarilor audio-vizuale si a documentelor care prezinta interes pentru patrimoniul national". Documentul a fost initiat de ministrul Miron Mitrea, a aratat Basescu.
Investitie de 190 de miliarde pentru imaginea Ministerului Transportului
Secretarul general al MLPTL a trimis, in 21 iunie 2001, Administratiei Porturilor Constanta o nota de fundamentare si contractul de asociere pentru finantarea MTC TV. "Consideram o oportunitate in a investi acum in acest proiect, asigurandu-se prin aceasta o expunere mediatica a activitatii MLPTL la nivel national", se spune in nota de fundamentare semnata de Ioan Orbescu, secretarul general al Ministerului, adaugandu-se ca "la acest proiect vor participa mai multi agenti economici din structurile MLPTL, de fapt beneficiarii acestei actiuni si de aceea va rugam sa analizati si sa aprobati in regim de urgenta Contractul de Asociere. In aceeasi nota de fundamentare se precizeaza ca "exista oportunitatea realizarii obiectivelor" MTC TV, dar este necesara o investitie de 190 miliarde lei. "Se va putea realiza si difuza la o televiziune cu acoperire nationala o emisiune saptamanala, in week-end, cu durata de 60 minute, pe o perioada de trei ani, in care sa se dezbata si sa se prezinte strategii de dezvoltare si realizarile pe care le obtin structurile organizatorice in cadrul MLPTL, se estimeaza in documentul care lanseaza si o idee: acest lucru s-ar putea face la "PRIMA TV, o televiziune in plina ascensiune, unde realizarea si difuzarea emisiunilor mentionate ar costa - in conditii normale - peste 35 de milioane de dolari, adica aproximativ 1050 de miliarde de lei". Cheltuielile sunt detaliate: emisiunea saptamanala la PRIMA a fost evaluata - pe 6 luni, in 2001 - la 3,12 milioane de dolari, 6,864 milioane de dolari in 2002, 7,8 milioane de dolari in 2003 si 4,29 milioane de dolari pentru primele sase luni din 2004. Adaugand la aceste sume cate doua minute zilnic in emisiunea informativa FOCUS, au rezultat 35,42 milioane de dolari.
Scopul: realizarea unui minitrust media pe banii unor companii nationale
Traian Basescu a adus ca proba, pentru a-si sustine afirmatiile nota de fundamentare pentru incheierea contractului de asociere in participatiune cu MTC TV a companiilor nationale Administratia Porturilor Constanta, CFR Calatori, CFR Marfa si Aeroportul International Bucuresti Otopeni.
A urmat imputernicirea membrilor CA si AGA a societatilor de sub autoritatea MLPTL pentru incheierea asocierii in participatiune cu SC "Maritime Training Centre Television" SA Constanta. Mandatul a fost semnat de secretarul de stat din MLPTL, Ioan Selaru, si de secretarul general al Ministerului, Ioan Orbescu.
MTC TV semneaza in 26 iunie 2001, un contract de asociere pentru coproductii de televiziune, campanii de marketing si publicitate cu firma SC GLOBAL MEDIA. "Asocierea se face ca urmare a contractului de asociere in participatiune intre MTC TV, Compania Nationala Caile Ferate, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea Nationala de Transport CFR Marfa si Compania Nationala Aeroportul International Otopeni SA", se precizeaza in contract. In ceea ce priveste sistemul de conducere - fiecare membru al asociatiei in participatiune isi pastreaza intacta personalitatea juridica. Scopul asocierii, definit prin contract, este - in afara de mediatizarea activitatilor asociatilor - si "infiintarea unui minitrust media zonal, cu sediul in Constanta, cat si extinderea acestuia".
Opt milioane de dolari catre Global Media pentru "activitati inteligente"
Beneficiile acestei asocieri se impart, stabileste contractul, 45% catre MTC TV si 55% catre Global Media. Prin acelasi contract, MTC TV se obliga sa plateasca opt milioane dolari SC Global Media, in termen de trei zile de la semnarea contractului. Global Media asigura, pentru cele opt milioane de dolari, producerea si difuzarea pe posturi nationale de televizune a unor emisiuni saptamanale despre activitatea MLPTL, producerea si difuzarea zilnic pe posturi nationale, in cadrul buletinelor informative, a unei rubrici care sa contina informatii utile despre starea drumurilor, a retelei de cai ferate, a liniilor aeriene si maritime. Global Media mai asigura MTC TV productii locale, filme artistice, seriale, desene animate, dar si training pentru personalul tehnic si redactional al MTC TV. Traian Basescu a concluzionat ca MTC TV va plati Global Media "opt milioane de dolari doar pentru activitati inteligente".
Despre Global Media, Basescu nu a prezentat alte informatii decat cele furnizate de Registrul de Comert. Societatea are 12 actionari, majoritatea avand pana la 5% din actiuni, cu exceptia lui Burci Cristian Ionel, cu aproximativ 65%, ce are domiciliul in California, Beverly Hills Str.
"Toate cele patru companii si-au dorit naprasnic sa fie asociati la aceasta televiziune"
In 2 iulie 2001, se semneaza contractul de asociere in participatiune intre: MTC TV si Companiile Nationale CFR Calatori, CFR Marfa, Administratia Porturilor Constanta si Aeroportul International Otopeni. Cei patru asociati ai MTC TV se obliga sa isi achite contributiile in valoare de 2 milioane de dolari fiecare, in termen de trei zile de la semnarea contractului. Prin noul document, cele patru companii vor primi 50% din beneficiile obtinute de MTC TV (care primeste 45% din beneficii, restul de 55% revenind conform contractului Global Media). Contractul este semnat de directorul general, directorul general adjunct si directorul economic al fiecareia dintre cele patru companii nationale. "Toate cele patru companii si-au dorit naprasnic sa fie asociati la aceasta televiziune", a remarcat Basescu.
In scurt timp, MTC TV a reusit sa primeasca de la companiile nationale, prin ordine succesive de plata, 164,5 de miliarde lei. Traian Basescu a aratat ca acesti bani insemnau aproximativ sase milioane de dolari, ceea ce duce la concluzia ca una din cele patru companii nu si-a achitat obligatiile asumate prin contractul de asociere, aceasta putand fi Aeroportul Otopeni. Presedintele PD a oferit presei cateva copii dupa ordinele respective de plata, mai exact sumele virate de Administratia Porturilor Constanta in 6 si 7 iulie 2001.
164,5 miliarde au fost redirectionate spre o firma cu un asociat unic din New Jersey
In a doua jumatate a lunii iulie si la inceputul lunii august, MTC TV a virat prin sase ordine de plata 164,5 miliarde lei unei firme - SC Romanian Investment Development SRL - infiintata cu putin inainte de Hotararea de Guvern 451. De la Registrul Comertului, Traian Basescu nu a putut afla decat ca firma are ca unic asociat Albany Holdings cu sediul in Trenton, New Jersey, iar la finele anului 2001 in contul societatii existau 183.100 lei. "Mai departe nu mai stiu nimic!", a recunoscut Traian Basescu. El i-a cerut public ajutorul ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest, care a facut referiri repetate la necesitatea luptei anticoruptie, pentru a afla mai multe despre aceasta firma. Presedintele PD a anuntat ca toate documentele au fost trimise presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, ministrului de Justitie Rodica Stanoiu, ministrului de Interne, Ioan Rus, si Procurorului General, Joita Tanase.
Motiune pe tema MTC TV
Basescu a lansat si o serie de intrebari la care nu stie, inca, raspunsul. "Cum poate o televiziune cu emisiuni de hi-hi-hi si ha-ha-ha, dar catalogata a fi de interes strategic, sa vireze bani publici unui sereleu?", a intrebat presedintele PD. El si-a exprimat nedumerirea si asupra altui fapt: "Cum mai poate sa doarma Miron Mitrea?", in conditiile in care cele patru companii cu pierderi si cu mari dificultati financiare, ce au ca prim obiectiv siguranta cetateanului investesc cate doua milioane de dolari intr-un post de televiziune. Mai mult, in Statutul celor patru companii nu figureaza ca obiect de activitate infiintarea unui trust media. "Cate macaze, cate sine si semafoare n-a schimbat Mitrea in contul celor doua milioane de dolari, diminunand siguranta traficului?", a continuat Basescu.
Presedintele PD a anuntat initierea unei motiuni simple in Camera Deputatilor, "Coruptia bidoanelor", in care sa aiba loc o dezbatere politica privind tema MTC TV.
Mitrea vrea de la Basescu 100 de milioane de lei daune morale * Ministrul PSD nu s-a decis inca daca va fi vorba despre un proces penal sau civil dar presedintele PD va fi acuzat de calomnie * Mitrea spune ca "Maritime Training Centre Television" a fost infiintata in '92 prin ordinul lui Basescu * Guvernul a externalizat in 2001 activitatea MTC TV pentru ca aceasta avea pierderi si nu avea de-a face cu activitatea ministerului * Astfel, au aparut contracte de asociere cu CFR SA, CFR Marfa si Administratia Porturilor Constanta * Pentru ca existau in continuare pierderi, CA al MTC TV a aprobat asocierea cu Global Media care s-a dovedit a fi profitabila * Mitrea sustine ca iesirea lui Basescu a avut drept cauza verificarile Corpului de Control al Ministerului care au gasit la unele Regii contracte dubioase incheiate pe vremea mandatului lui Basescu * Ministrul PSD spune ca la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare a fost gasita o "gaura" de 1000 de miliarde de lei
Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, a anuntat, ieri, ca a luat deja legatura cu o firma de avocati pentru ca, in cursul acestei saptamani, sa-l actioneze in instanta pe liderul PD, Traian Basescu, care l-a acuzat, duminica, de "drenarea" unor sume importante de bani de la regiile ministerului catre "clientela politica si buzunarul demnitarilor corupti din Guvern". Nu s-a decis inca daca procesul va fi unul penal sau unul civil, insa Miron Mitrea este hotarat sa ceara daune morale de 100 de milioane de lei, pentru "calomnie". Mentionam ca, la ora la care Mitrea facea aceste declaratii, Basescu organiza o noua conferinta de presa in care prezenta documente legate de caz.
Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca, printr-o Hotarare de Guvern, initiata de ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, printr-un post de televiziune constantean "s-au drenat" aproximativ 4 milioane de dolari apartinand unor regii ale Ministerului Transporturilor: CFR SA, CFR Marfa, Compania Nationala Aeroportul International Bucuresti Otopeni SA si Compania Nationala Administratia Porturilor Constanta - "catre clientela politica" si catre "buzunarul demnitarilor corupti din Guvernul Romaniei".
MTC TV risca sa fie lichidat
Potrivit lui Miron Mitrea, in 1992, prin ordin al ministrului Transporturilor, la acea vreme Traian Basescu, pe 14 octombrie a fost infiintat un post de televiziune al Marinei Civile. Pana in 2001, "Maritime Training Centre Television" SA Constanta a trait din banii incasati de la cursantii Centrului de Perfectionare a Personalului din Marina Comerciala, fapt ce a dus la acumularea unor importante pierderi. Anul trecut, Miron Mitrea a fost de acord cu externalizarea activitatii postului de televiziune si, pentru ca acesta se afla intr-o stare deplorabila si risca sa fie lichidat, Guvernul a aprobat prin HG 451/2001 incheierea unui contract de asociere intre MTC TV si trei dintre regiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor: CFR SA, CFR Marfa si Administratia Portului Constanta. Initial, de parteneriat s-au aratat interesate si Aeroportul International Bucuresti Otopeni si CFR Calatori, insa prima s-a retras pentru ca "nu avea interese in zona Constanta", iar cea de-a doua se confrunta cu dificultati financiare. In continuare, MTC functiona cu mari pierderi, chiar daca investitia totala a celor trei companii a fost de 174 miliarde de lei, numai in anul 2000, pierderile inregistrate fiind de 60%. Ca atare, Consiliul de Administratie a semnat un nou contract de asociere cu firma Global Media, firma care asigura, printre altele, exploatarea timpilor de publicitate si, prin aceasta, asigura un beneficiu celor trei companii.
Dividende de 20.000 de dolari/companie
Potrivit ministrului Mitrea, chiar de luna trecuta, Global Media a inceput sa plateasca celor trei companii dividende, la finele primului trimestru acestea cifrandu-se la circa 20.000 de dolari/companie. In aceste conditii, Mitrea apreciaza ca "perfect legale" contractele incheiate si considera ca "nu se poate vorbi despre deturnare de fonduri". "Primarul Basescu m-a luat ca tinta a calomniilor. El traieste din scandaluri si, dupa obsesia pe care a facut-o pentru premierul Adrian Nastase, acum a pus ochii pe mine. Sunt decis ca, pentru fiecare calomnie a lui Basescu, sa-l actionez in judecata", a precizat Miron Mitrea.
Control la sange al contractelor unei firme la care Basescu este actionar
Incercand sa gaseasca o explicatie pentru atitudinea liderului PD, ministrul Transporturilor crede ca supararea acestuia provine in urma verificarilor pe care le efectueaza Corpul de Control al Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei la regiile din subordine. Potrivit lui Mitrea, la Santierul Naval Galati s-au gasit sase contracte incheiate intre firme private care au castigat licitatii organizate de MLPTL si firma SC Triton SA, firma infiintata in 1994, la care Traian Basescu detine 20% din actiuni. Printre obiectele de activitate ale firmei se afla reparatia de nave, vanzarea de fier vechi sau comert intern si extern.
O alta "gaura", care in opinia lui Mitrea, a fost creata in timpul mandatului lui Traian Basescu ar fi cea de aproape 1000 de miliarde de lei descoperita la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare. Miron Mitrea a promis ca va cere Corpului de control sa verifice "la sange" daca aceste contracte sunt incheiate legal.
Anca HRIBAN Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Sharon cere exilarea lui Arafat    
  Consiliul Europei condamna actele antisemite    
  Yasser Arafat mananca un cartof pe zi    
  Iliescu le-a scris lui Arafat si presedintelui Israelului    
  Ultimatum la ultimatum    
  OSCE continua monitorizarea actiunilor din Piata    
  Presa din intreaga lume s-a tinut de pacaleli    
  Vaccin impotriva dependentei de cocaina    
  Alaptatul scade durerea unei injectii la nou-nascuti    
  Printul Charles s-a suparat pe BBC    
  Barbatii Enron    
  Procurorul Lele a fost audiat la Parchetul General    
  Raspunderea in privinta persoanelor revine structurii care inainteaza lista catre Autoritate    
  Armamentul individual, masinile ARO si spitalele militare nu ating standardele NATO    
  Patroana Baroi si-a tuns si molestat angajata    
  Pascu nu stie nimic despre o lista NATO cu securistii din Armata    
  Apatrizii acuza ca au fost batuti de politistii de frontiera    
 Top afisari / comentarii 
 Irina Sparlea a devenit mama (161 afisari)
 Mihai Grossu in concert la Palatul Sutu (19 afisari)
 Razboi total Basescu-Mitrea (18 afisari)
 Cinci pentru duty-free Otopeni (16 afisari)
 Patroana Baroi si-a tuns si molestat angajata (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01485 sec.