Ziua Logo
  Nr. 2364 de luni, 25 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fundatia ecologica din Snagov se indreapta spre tribunal
Conflict la ECO SNAGOV
-- Actuala conducere a fundatiei este contestata de o parte dintre membrii fondatori * Primarul comunei si mai multi fondatori s-au intrunit pentru a alege un nou consiliu director * Contestatarii actualei conduceri a fundatiei acuza uzurparea drepturilor legitime de decizie
In urma cu aproape o luna de zile, v-am relatat despre conflictul care a izbucnit intre conducerea fundatiei ecologice ECO SANGOV si o parte dintre membrii fondatori. "Ruptura" din interiorul fundatiei s-a produs odata cu obligativitatea alinierii la noua legislatie impusa de Ordonanata 26/30.01.2000. Actuala conducere, din care face parte fostul primar al comunei Snagov, Marian Marinescu, a organizat alegeri, a schimbat statutul fundatiei, a inregistrat apoi schimbarile la Judecatorie si a continuat sa functioneze. Dupa o perioada buna de timp, mai multi membri fondatori au ajuns la concluzia ca actuala conducere a transformat fundatia intr-un SRL si au cerut schimbarea conducerii. Numai ca termenul legal de contestatie trecuse.
Presedintele fundatiei era de drept primarul Snagovului
ECO SNAGOV a fost infiintata in anul 1999 cu scopul declarat de a contribui la protectia mediului si climatului din zona Snagov. In statutul de atunci al fundatiei, la articolul 24, se prevedea ca "presedintele fundatiei este de drept primarul comunei Snagov". Pe atunci, functia de edil sef in Snagov era ocupata de Marian Marinescu. Dupa alegerile locale, primar a devenit Teodor Biris, care urma, conform statutului, sa ocupe si functia de presedinte al fundatiei ECO SNAGOV. Numai ca pana la "inscaunarea" noului presedinte a sosit Ordonanta 26/2000. Noul act normativ prevede ca organul de conducere si administrare al fundatiei este "consiliul director", iar despre membrii fondatori sau "adunarea generala a fondatorilor" nu se stipuleaza mai nimic. Important este ca printre articolele scoase din vechiul statut de catre Marinescu este si acela care prevedea ca primarul comunei Snagov sa fie presedintele fundatiei.
Cand a aflat de acea modificare, actualul primar al Snagovului, Teodor Biris, a deschis imediat ostilitatile si, cu ajutorul majoritatii membrilor fondatori, a organizat o adunarea generala cu scopul de a alege un nou consiliu director. Numai ca legea era de partea lui Marinescu.
"Din aceasta dilema nu puteti iesi"
In cursul diminetii de sambata, primaria Snagovului a fost "teatrul" de lupta al celor doua tabere care isi contestau reciproc existenta. Conducerea "legala" a fundatiei a fost reprezentata doar de fostul primar, Marian Marinescu, in timp ce "contestatarii" reprezentau circa 51% din membrii fondatori.
Dupa ce fiecare tabara si-a prezentat argumentele - Marinescu fiind de parere ca tot ceea ce se discuta acolo este lovit de nulitate, atata timp cat conducerea ECO SNAGOV nu este prezenta, iar cealalta parte sustinand ca este nefiresc ca fondatorii sa nu mai aiba nici un cuvand de spus - s-a trecut la discutii cu privire la alegerea unui alt consiliu director.
Marian Marinescu s-a abtinut de la vot de fiecare data, starnind zambetele membrilor fondatori care, dupa fiecare "numaratoare", dictau secretarului de sedinta: "Marinescu se abtine". Dupa acest "protest", Marinescu a luat cuvantul. Lapidar si precis a explicat, in baza legii, ca actuala conducere a fost aleasa legal, iar destituirea membrilor consiliului director este imposibila. Cel putin deocamdata. Dupa nici cinci minute, Marinescu a parasit sala, lasandu-i pe cei prezenti in mare fierbere.
Pozitia lui Marinescu a fost confirmata si de unul dintre notarii prezenti care i-a avertizat pe membrii fondatori ca nu vor scapa de un proces care sa anuleze componenta consiliului director. "Din aceasta dilema nu puteti iesi", a explicat notarul Vasilescu care le-a prezentat variantele: ori infiinteaza o noua fundatie, ori merg in Justitie. Cel putin cinci ani. La auzul acestei variante, cei prezenti au fost revoltati.
Trebuie spus ca toti cei care au participat la intrunirea de sambata sunt importanti oameni de afaceri care au decis ca trebuie sa plateasca pentru a pastra Snagovul curat, nepoluat si verde, dar care s-au trezit ca nu mai au cui da bani si nici cui pune intrebari.
"Chichita" legii
Solutia a venit din partea unui avocat care se afla in postura de consilier al unui om de afaceri elvetian. El a explicat membrilor fondatori ca votul lor poate schimba componenta consiliului director conform articolului 33 din lege si aceasta prevedere este singura scapare. Dupa trei ore "lungi" de discutii tigari si cafea, s-a trecut la vot. S-a constituit astfel un nou consiliu director si s-a decis avertizarea conducerii din care face parte Marian Marinescu de a preda stampila si documentele fundatiei.
Cu toate acestea, la sfarsitul dicutiilor, nu era clar, conform legii, cine conduce fundatia ECO SANGOV.
Petre NITEANU 
A r h i v a
  Escrocheria EUROMEDIA-Draghici    
  Bruce Jackson e nelamurit in privinta prezentei securistilor in serviciile romanesti de informatii    
  Ancheta blocata in cazul "Frumusanu-Crainiceanu"    
  MI isi premiaza batausii    
  Batai crancene dupa regia Securitatii    
  Aparatorii lui Mugur Ciuvica acuza secretomania din Parchetul General    
  Vanzatoare la o agentie Loto batuta si jefuita    
 Top afisari / comentarii 
 Trupa Perpetuum concerteaza in cluburile bucurestene (178 afisari)
 Lauri pentru boxul tricolor (175 afisari)
 Bataie intre clanuri de camatari la Chitila (47 afisari)
 Retinut pentru detinere ilegala de "cocosei" (39 afisari)
 Escrocheria EUROMEDIA-Draghici (32 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.