Ziua Logo
  Nr. 2363 de sambata, 23 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare
Afganistanul si dilema opiului
-- Recoltele de mac, singura solutie de supravietuire pentru sute de mii de afgani
Nu mai este un secret pentru nimeni ca Afganistanul este liderul mondial in productia de opiu. Viitorul politic al acestui stat va depinde in mare masura de modul in care autoritatile vor sti sa gestioneze aceasta problema. Ajutorul international acordat Afganistanului este conditionat de eradicarea culturilor de mac, materie prima pentru substanta halucinogena din care se extrage heroina. Pe de alta parte, distrugerea recoltei de anul acesta - fara acordarea unor compensatii banesti - ar insemna codamnarea la infometare a sute de mii de familii care nu au nici o alta sursa de venit. Autoritatile de la Kabul sunt in dilema.
Anul trecut a fost dezastruos pentru "industria" opiului si a heroinei. Talibanii au interzis culturile de mac. Regimul de teroare de la Kabul s-a dovedit extrem de eficient. Peste 95 la suta din recoltele de mac din Afganistan au fost distruse. Pretul opiului - devenit o "marfa rara" - a cunoscut o crestere considerabila pe piata internationala. Aceasta remarcabila reusita in lupta impotriva drogurilor a avut insa efecte dezastruoase in Afganistan. Sute de mii de familii s-au trezit pur si simplu muritoare de foame.
Toamna trecuta, dupa inceperea ostilitatilor americane, talibanii au revenit asupra deciziei de a interzice cultivarea macului opiaceu. Fermierii s-au apucat imediat de treaba. In ianuarie, cand noul guvern interimar de la Kabul s-a trezit sa reinstituie interdictia, macul era deja semanat. Acum, Afganistanul de est si de sud-est este acoperit de covorul verde al recoltei viitoare. Peste numai doua luni, macul va fi inflorit.
Un raport al Natiunilor Unite estimeaza ca anul acesta Afganistanul ar putea produce intre 2100 si 3000 de tone de opiu, materie prima pentru heroina. Este destul de putin comparativ cu productia record din 1999 (de 5000 de tone), dar mult mai mult decat anul trecut. Autoritatile afgane trebuie sa decida daca sa distruga sau nu recolta de anul acesta si, daca da, cum sa-i despagubeasca pe fermieri.
Guvernatorul Kandaharului, care administreaza si provincia Helmand, a declarat ca va distruge recoltele de mac fara sa ofere nici o compensatie cultivatorilor. Helmandul produce mai mult de jumatate din totalul de opiu afgan. Despagubirea fermierilor ar fi un fel de mituire, sustine Ahmadullah Alizai, seful Politiei antidrog din Kandahar. Lasand la o parte principiile morale, adevarul este ca autoritatile nu au bani pentru astfel de plati.
Pentru multi fermieri afgani cultivarea macului este, insa, singura optiune. Macul are nevoie de numai jumatate din apa necesara graului. Profitul pe care il aduce este, insa, de 10 ori mai mare. Fermierii care au familii numeroase si pamant putin nu au alta solutie de supravietuire.
Spre deosebire de talibani, Guvernul Kharzai a interzis si comertul cu opiu
Mergand mai departe decat o facusera talibanii, guvernul interimar al lui Hamid Kharzai a interzis nu numai culturile de mac, ci si comertul cu opiu. Acesta fusese tolerat de adeptii mollahului Omar, aducandu-le multora dintre ei profituri substantiale. Gurile rele sustin ca decizia talibanilor de a distruge culturile de mac a fost motivata strict economic. Nu numai ca fostii guvernanti de la Kabul au primit drept recompensa substantiale ajutoare umanitare din strainatate, dar au avut de profitat direct si din cresterea pretului opiului pe pietele internationale, valorificandu-si astfel mai avantajos "rezervele" acumulate in timp.
Pana la inceputul acestui an, "bazarurile de opiu" prosperau in intregul Afganistan. Ele functionau ziua in amiaza mare, cu voie de la stapanire. Sute de negustori ofereau spre vanzare opiu de diferite calitati, uscat sau umed. Cei mai multi dintre clienti veneau din Iran special pentru asta. La sfarsitul lunii februarie, Guvernul Kharzai a ordonat inchiderea tuturor pravaliilor negustorilor de opiu. Evident, aceasta masura nu a pus capat comertului, trecandu-l doar in clandestinitate. Oficial, pravaliile s-au "reprofilat" pe alte marfuri, insa negustorii de opiu si-au pastrat clientela fidela.
Baronii opiului controleaza in continuare Afganistanul
Cel mai prolific district in productia de opiu este Nad-i-Ali din sud-estul Afganistanului. Aici toata lumea este implicata, intr-un fel sau altul, in afacerile cu substanta halucinogena. Viceprimarul districtului, un comandant militar, este proprietarul unei pravalii unde se comercializeaza opiu. Directorul local pe probleme de invatamant detine doua hectare de pamant pe care cultiva maci. Acelasi lucru il fac si membrii "sfatului batranilor" (adunare care ia toate deciziile pe plan local). In aceste conditii, oricine incearca sa impiedice afacerile cu opiu isi asuma un mare risc. Ultimul comandant al districtului Nad-i-Ali a fost asasinat de curand, dupa ce informase "sfatul batranilor" ca avea de gand sa investigheze cazul unei retele de transportatori de opiu.
In ultimele decenii, afacerile cu opiu au creat in Afganistan adevarate "caste". In anii '80 si la inceputul anilor '90, cea mai mare parte a recoltelor de mac din provincia Helmand era controlata de o familie de mollahi ultraconservatori, condusa de Nasim Akhundaza. Nepotul acestuia, mollahul Shir Muhammad Akhundaza, este astazi guvernatorul provinciei si un colaborator apropiat al lui Hamid Kharzai, conducatorul interimar al Afganistanului. Nu este de mirare ca actualul guvernator din Helmand a refuzat categoric sa distruga anul acesta recoltele de mac de pe teritoriul sau, daca fermierii nu vor fi despagubiti. El a explicat ca, in caz contrar, oamenii vor muri de foame si se vor intoarce impotriva lui. Shir Muhammad Akhundaza stie probabil ce vorbeste. Doi dintre unchii sai au fost asasinati. Cu baronii drogurilor nu este de glumit.
"Brigada Antidrog", o misiune imposibila
"Biroul Antidrog" din provincia Helmand are, teoretic, sarcina de a asigura distrugerea a 100.000 de hectare de cultura de mac. O misiune imposibila, avand in vedere ca biroul are numai 10 angajati, plus un sef. Nu exista bani pentru salarii, nu dispun de nici un autovehicul, numai de doua pistoale Kalasnikov.
Comandantul "Biroului Antidrog" din Helmand se numeste Abdul Sattar si are numai 27 de ani. A fost numit in aceasta functie intrucat era "calificat" in domeniu: participase in trecut la un seminar pe tema combaterii traficului de droguri. Seminarul a avut loc in Pakistan si a durat patru zile, timp in care diferiti mollahi au elaborat o mareata strategie anti-drog: sa li se spuna oamenilor ca stupefiantele sunt o ofensa la adresa Islamului.
Fratii comandantului Abdul Sattar cultiva si ei mac. La fel si multi dintre angajatii sai. Politia locala traieste si ea din traficul de opiu. Cu totii declara ca stiu ca drogurile sunt rele, dar foamea este si mai rea. Cat despre respectul datorat Islamului, afganii invoca faptul ca Profetul ii invata pe musulmani sa faca orice este necesar pentru a-si hrani familia.
Miruna MUNTEANU 
A r h i v a
  Alianta Nord-Atlantica in pericol?    
  200 de agenti israelieni arestati in SUA, inainte si dupa 11 septembrie 2001    
 Top afisari / comentarii 
 DUBLUL MALEFIC (173 afisari)
 200 de agenti israelieni arestati in SUA, inainte si dupa 11 septembrie 2001 (36 afisari)
 Decapitari la varf in Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt (24 afisari)
 Sase tricolori pentru aurul italian (24 afisari)
 Eram ca niste frati, solidari intru durere (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01135 sec.