Ziua Logo
  Nr. 2363 de sambata, 23 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Interviu cu Paul Dumitrescu, taranist veritabil, fost detinut politic trecut prin "reeducarea" comunista de la Pitesti (VI)
Eram ca niste frati, solidari intru durere
-- Coleg de celula cu nepotul lui Lucretiu Patrascanu * Tortionarul Turcanu a pornit de la polonic * Increderea in aproape a fost cea mai mare greseala
ZIUA: Sa revenim, putin, la momentul aprilie, cand au ajuns, la Pitesti, noile loturi...
Paul Dumitrescu: Sosisera sucevenii reeducati, dupa ce li se promisese eliberarea si incadrarea la Securitate, de catre Nicolschi. Totusi, nimeni nu putea banui dezastrul ce va urma. Nici o imaginatie, oricat de fecunda, nu putea prevedea. Corpul era compus din: Bogdanovici, Turcanu, Curler Corbac, Livinschi, Sobolevschi, Samson, Sofronie, Negura, Melinte, Martinus si altii. Fusesera toti plasati pe celularul nostru, unde gardian era Nistor, care, pana atunci se comportase in limitele regulamentului. Regimul strict, inceput din aprilie 1949, a durat pana la finele anului. In luna august 1949 s-a produs o schimbare majora in viata noastra.
Turcanu, privilegiatul administratiei
La polonic trecuse Eugen Turcanu, ceea ce denota ca el este privilegiatul administratiei. Asadar, atentie marita! Pe la sfarsitul lunii octombrie, la ora 18, cand se facea inchiderea, primul gardian, Ciobanu, a strigat o lista pe care figuram si eu, dupa care ne-au mutat la camera 1 de la parter (gardian Covreja). Eram piesele grele ale camerei 1. Dar, sa va numesc locatarii acesteia, dintru inceput: Popescu Aristotel (Aligo), Blaga Traian, Ghitulescu Luca, Branescu Theodor, Pop Sever, Niculescu Ion, Ghitulescu Ion, Stefanescu, Aldea Marin, Gherman Coriolan, subsemnatul, Persinaru Ion, Petcu Narcis, Crinu Horia, Nicolescu Gheorghe, Coliga, Tantan, Matricala, Anghelache, Andreev, Soroiu Gheorghe, Popa Valeriu, Ionescu Vasile, Boncea Adrian, Craiu Constantin, Patrascanu Nutti, Tacu Aurel...
ZIUA: Cine era acest Nutti Patrascanu, despre care ati mai vorbit?
Paul Dumitrescu: Sa va povestesc... Am stat circa o luna pe celularul lui Covreja, iar spre sfarsitul lui noiembrie ne-au readus in camera de origine. Acolo, mare surpriza, mare... Se afla instalata pe priciuri toata banda lui Turcanu. Fiind aglomerat si negasindu-se loc, Nutti Patrascanu, nepot al lui Lucretiu Patrascanu, legionar vechi si cu functie in Miscarea Legionara, trecut si prin lagarul de la Targu Jiu, sub Antonescu, m-a chemat si mi-a facut loc langa el. In decursul celor opt luni se crease o atmosfera foarte amicala intre noi, mergandu-se pana acolo incat ne faceam confesiuni cu privire la cele nedeclarate la Securitate, in perioada de ancheta. Eram ca niste frati, solidari intru durere, increderea fiind reciproca. Contai pe cel de langa tine. Asta a fost marea greseala, pentru care am platit toti, deoarece era suficient sa se rupa o za a lantului pentru ca totul sa se prabuseasca, conform principiului domino-ului. Inca din prima seara, Nutti mi-a soptit la ureche ca, deoarece el avea o condamnare mai mare, ma roaga sa trimit eu acel mesaj comandantului legionar Puiu Traian, din Constanta. I-am promis ca voi rezolva dupa eliberare.
(va urma)
Interviu realizat de Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  Vantu blocat in Romania    
  Rezolutia "Stanoiu"    
  BNR a solicitat falimentul BRS pentru ca nu-si mai platea clientii    
  Cinci pesedisti cercetati pentru acte de coruptie    
  Procurorul Anticoruptie va fi coordonat de procurorul general    
  Guvernul pregateste organizarea Parchetului National Anticoruptie    
  Decapitari la varf in Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt    
  Vicepresedintele PPCD Vlad Cubreacov a fost rapit la Chisinau    
  Vlad Cubreacov    
  Inainte de intalnirea cu Putin, Voronin a primit indicatii de la Birstein    
  Comunistii lui Voronin vor sa ne blocheze drumul spre NATO    
  Comunistii lanseaza noi provocari    
  Un cetatean roman a fost batut cu bestialitate de Politia Ungheni    
  Anticomunistii continua demonstratiile    
  Prezentatorii de la TVM au dat in judecata conducerea televiziunii    
  Monstrul din Transilvania    
  Politia din Severin are coloana subreda    
  Mihai Grigorie, ridicat in grad pentru ca stie sa dea cu pumnul    
 Top afisari / comentarii 
 DUBLUL MALEFIC (173 afisari)
 200 de agenti israelieni arestati in SUA, inainte si dupa 11 septembrie 2001 (36 afisari)
 Decapitari la varf in Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt (24 afisari)
 Sase tricolori pentru aurul italian (24 afisari)
 Eram ca niste frati, solidari intru durere (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01001 sec.