Ziua Logo
  Nr. 2363 de sambata, 23 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dosarele "marii coruptii" sunt in lucru
Vantu blocat in Romania
-- Politistii i-au interzis omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu sa paraseasca tara * Vantu are calitatea de invinuit in doua dosare * In "Jimbolia" lucreaza doi procurori * Ex-judecatoarea Georgeta Stoican are alte doua dosare * Parchetul a facut recurs in anulare in cazul de la Brasov al lui Zaher Iskandarani * In dosarul SINTOFARM una dintre infractiuni este abuzul in serviciu contra intereselor persoanei
Procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul CSJ, Ilie Piciorus. a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca Sorin Ovidiu Vantu are interdictia de a parasi Romania. Interdictia este valabila pentru 90 de zile si expira la sfarsitul lunii mai. Sorin Ovidiu Vantu a contestat la Parchet masura luata de politisti, dar contestatia a fost respinsa. Vantu este invinuit in doua dosare penale: cel privitor la constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare, aflat la Sectia Anticoruptie si cel aflat la Sectia de urmarire penala, privitor la cumpararea actiunilor Industrial Export. In acest ultim dosar, alaturi de Vantu sunt invinuiti Liviu Istrate si Ionel Chisler. "S-au trimis adrese la toate administratiile financiare unde au fost depuse bilanturi ale firmelor lui Sorin Ovidiu Vantu", a aratat anchetatorul Piciorus.
Proaspatul prim-adjunct al Procurorului General, Maria Despina Mihai, a aratat in conferinta de presa de ieri, care a fost activitatea institutiei in cursul acestei luni. Au mai participat procurorul sef George Muscalu de la Anticoruptie si seful Sectiei Parchetelor Militare, col. Ionel Slavoiu.
Conform Parchetului General, in aceasta luna au fost solutionate 236 de cauze avand ca obiect coruptia si criminalitatea organizata cu 89 de inculpati. In curs de solutionare exista la aceasta ora 1572 de cauze penale cu 1140 de inculpati. Cat priveste dosarele solutionate, prim-adjunctul Mihai a adus in atentia ziaristilor cazuri de trafic de influenta, abuzuri si luari de mita ale unor primari marunti din comune precum Scoarta-Gorj, o gramada de plutonieri, parte dintre ei cercetati inca, doua cazuri de infractiuni economico-financiare mai "grase" in sensul ca prejudiciile sunt de ordinul zecilor de miliarde - cum ar fi dosarul privitor la delapidarea si falsurile savarsite de persoane de la SC Insula Mare a Brailei - patru vamesi care au facut abuz si falsuri cu privire la 78 de masini, trimiterea in judecata a unor proxeneti care si-au "tras" 100.000 de marci pentru 40 de persoane traficate, si a traficantilor turci prinsi la Nadlac cu cele 64 de kilograme de heroina.
A fost dezbatuta, cu ziaristii, si soarta unor dosare de mare anvergura. Astfel, in "Tigareta Petrescu" s-a inceput urmarirea penala si se lucreaza intens gratie si ajutorului acordat de ZIUA. Dosarul "Muresan" se dospeste fila cu fila, pentru ca "este o cauza foarte complexa", in strabunul dosar "Jimbolia" lucreaza doi procurori de la Sectia Parchetelor Militare si a fost inceputa urmarirea penala. La fel, si in dosarul "Sintofarm", unde infractiunile conturate - conform col. Ionel Slavoiu- sunt abuz in serviciu contra intereselor persoanei, fals material si uz de fals. Nu a fost rostit, insa, nici un nume. In dosarul "Becali-MApN" nu s-a inceput urmarirea penala, dar - ca element nou - ancheta priveste si sistemul de alimentare cu apa de pe terenurile respective. Finalizarea disjungerii privitoare la comerciantul de arme Naor Shimon este privita cu scepticism din cauza trecerii timpului, existand posibilitatea pres-crierii unor fapte. In cazul judecatoarei Georgeta Stoican exista doua dosare: unul, la Sectia de urmarire penala, altul la Parchetul Curtii de Apel, preconizandu-se ca ele sa ajunga in instanta pana pe 20 aprilie a.c.
Cozma mai "sta" o tura!
La capitolul "recursuri in anulare", Parchetul CSJ a promovat o astfel de procedura de atac impotriva deciziei Curtii de Apel Brasov, care mentinuse sentinta de achitare, de la fond, a lui Zaher Iskandarani, care fusese judecat pentru contrabanda cu tigari si cafea. "Hotararea nu este in concordanta cu probele din dosar", a declarat prim-adjunctul Despina Mihai. Miron Cozma mai "sta", pentru ca recursul in anulare al acestuia nu poate fi pus in discutie decat dupa ce va fi data sentinta pe latura civila, iar "Tigareta 2" trebuie analizata si este extrem de mult material de analizat.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Rezolutia "Stanoiu"    
  BNR a solicitat falimentul BRS pentru ca nu-si mai platea clientii    
  Cinci pesedisti cercetati pentru acte de coruptie    
  Procurorul Anticoruptie va fi coordonat de procurorul general    
  Guvernul pregateste organizarea Parchetului National Anticoruptie    
  Decapitari la varf in Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt    
  Vicepresedintele PPCD Vlad Cubreacov a fost rapit la Chisinau    
  Vlad Cubreacov    
  Inainte de intalnirea cu Putin, Voronin a primit indicatii de la Birstein    
  Comunistii lui Voronin vor sa ne blocheze drumul spre NATO    
  Comunistii lanseaza noi provocari    
  Un cetatean roman a fost batut cu bestialitate de Politia Ungheni    
  Anticomunistii continua demonstratiile    
  Prezentatorii de la TVM au dat in judecata conducerea televiziunii    
  Monstrul din Transilvania    
  Eram ca niste frati, solidari intru durere    
  Politia din Severin are coloana subreda    
  Mihai Grigorie, ridicat in grad pentru ca stie sa dea cu pumnul    
 Top afisari / comentarii 
 DUBLUL MALEFIC (173 afisari)
 200 de agenti israelieni arestati in SUA, inainte si dupa 11 septembrie 2001 (36 afisari)
 Decapitari la varf in Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt (24 afisari)
 Sase tricolori pentru aurul italian (24 afisari)
 Eram ca niste frati, solidari intru durere (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.