Ziua Logo
  Nr. 2356 de vineri, 15 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA face noi dezvaluiri legate de "Tigareta 1,5"
Contrabandistul Bogdan Petrescu a fost informator al SRI
-- Ministerul de Interne aflase de aceasta "calitate" a mafiotului in vara anului 2000 * SIE urmarise ani de zile legaturile de afaceri ale lui Petrescu cu Levy Nissim din Israel * Un martor important al afacerilor murdare facute de Petrescu este Emil Manucu, persoana care si-a pus proprietatile garantie si le-a pierdut din cauza nerambursarii creditelor bancare * Ambasada Canadei a fost sesizata de MI despre Bogdan Petrescu in vara anului 2000 * Consulatele Romaniei din Montreal, Toronto si New York, precum si Ambasada Romaniei din Canada au primit deja notificari despre coordonatorul "Tigaretei 1,5"
Serviciul Roman de Informatii anunta Ministerul de Interne in vara anului 2000 ca Bogdan Petrescu, mafiotul-sef din afacerea "Tigareta 1,5" dezvaluita de ZIUA, este informatorul lor. Petrescu si-a permis, astfel, sa realizeze "trambuline financiare". SIE detine, de asemenea, inca din 1991, date despre contrabanda in care era implicat acest escroc international. Din noile informatii pe care le detinem reiese ca Petrescu, sub atenta indrumare a unui anume Levy Nissim si a "locotenentilor" acestuia, doi frati israelieni, a introdus prin mai multe firme off-shore din Anglia, peste un milion de baxuri ASSOS de la firma Papastratos din Grecia prin facturi subevaluate. Petrescu si Levy intra in atentia SIE si a Politiei dupa confiscarea a patru TIR-uri incarcate cu ASSOS de la Vama Targuri si Expozitii Bucuresti. Inca din aceasta perioada, fostul securist si ex-consilier la Ministerul de Interne, Alexandru Iordache, era un apropiat al contrabandistilor. Petrescu a reusit sa-l duca la sapa de lemn pe unul dintre primii parteneri de afaceri, Emil Manucu, acesta din urma punandu-si proprietatile gir la banca pentru creditele cu care contrabandistul si-a inceput afacerea ilegala cu cafea "Alvorada" prin firma EMCO PROD SRL. Manucu si-a pierdut casele, iar creditele au ramas nerambursate. Bogdan Petrescu si-a inceput caruselul cu tigari de contrabanda si, fara sprijin si acoperire din partea potentatilor vremii, nu ar fi putut sa introduca in tara peste 2.000.000 de baxuri subevaluate, pentru care nu a fost tras la raspundere niciodata. Petrescu a parasit tara, dupa cum am avertizat deja, in 4 ianuarie a.c., plecarea sa precipitata fiind comandata si necesara celor partasi la aceasta contrabanda. Asi ai santajului, Petrescu si Iordache si-au luat masuri de precautie pentru a nu ajunge pe urmele lui Trutulescu din "Tigareta 2".
Paradoxul: monitorizare SRI pe informator SRI
Alte noi informatii evidentiaza faptul ca, in urma cercetarilor efectuate in 1999 si 2000, MI a sesizat, in august 2000, Ambasada Canadei (n.red.-unde Petrescu are acte de emigrare depuse din 1996) ca asupra acestuia cat si a firmei, SC BOGDAN BOPE IMPORT EXPORT din str. Valea Prahovei nr. 2, bl. 7S14, ap. 28, Sector 3, unde era asociat unic, se fac cercetari. La numai trei zile dupa expedierea scrisorii, SRI a informat MI ca Bogdan Petrescu este informatorul lor, iar aceasta informatie catre Ambasada Canadei din Bucuresti este neavenita si contraproductiva. Paradoxal este faptul ca in acelasi timp, o alta directie din SRI monitoriza toate miscarile mafiote ale informatorului Petrescu. Aceste ultime date au fost transmise si altor institutii abilitate, dar nimeni nu a stopat furtul de la bugetul statului. Detinem date si cu privire la intalnirile lui Petrescu, in repetate randuri, un ofiter SRI aflat intr-un post important, caruia nu-i dezvaluim deocamdata identitatea, si care i-a acordata mafiotului acoperirea de informator. Ofiterul SRI l-a si "slujit" pe Petrescu, filand, la cererea escrocului, persoane incomode.
Aghiotantul Nutu Vasile
Petrescu, care si-a cumparat o diploma de absolvire a unei facultati de ziaristica si nu a mai apucat sa-si cumpere si una de Drept cu toate ca se inscrisese fara a merge vreodata la un examen, si-a inceput cariera de contrabandist in 1990, ocupandu-se imediat de vanzari de masini uzate aduse din Franta si s-a alaturat lui Levy Nissim, care facea deja contrabanda cu tigari ASSOS. Acesta din urma este cetatean israelian stabilit in Anglia. Aghiotant si incasator al lui Petrescu a fost un anume Nutu Vasile, acesta ramanand pana in 1999 alaturi de Petrescu. Nutu este personajul retinut de politie in noaptea de 20 martie 2001, cand, alaturi de Romeo Raicu (altul decat revolutionarul cu acelasi nume) si Adrian Mircea Ursu, a participat la o agresiune impotriva martorului principal al firmei PANORAMA din Cipru, dr. Vlad Marinescu. Reteaua de contrabanda a facut firmei PANORAMA o gaura de 8,7 milioane dolari in perioada '97-'98. Ancheta, musamalizata multa vreme, a fost redeschisa la cererea Parchetului.
Petrescu a lucrat cu recuperatori
Petrescu si Nutu au introdus, pana la finele anului 1992, peste un milion de baxuri de ASSOS. Echipa contrabandista a lui Levy a fost lovita, prima data, la confiscarea a patru TIR-uri cu ASSOS in Vama Targuri si Expozitii. De atunci, Petrescu si Levy au intrat in atentia serviciilor secrete romanesti, care detin si inregistrari. Pentru recuperarea a cateva sute de milioane de dolari, Petrescu i-a trimis unuia din "locotenentii" lui Levy recuperatori din mafia tiganeasca in str. Agricultori. Din inregistrarile realizate pe convorbiri, Levy il facea pe "locotenent" vinovat de pierderea celor patru TIR-uri cu tigari care valorau 500.000 de dolari si pe facturi doar 30.000 de dolari. "Locotenentul" a fost, apoi, indepartat de Levy. Petrescu a reusit sa ramana sef de vanzari si colectari, dupa ce chiar el uneltise si "sifonase" afacerea. Dupa pierderea altor doua TIR-uri, Levy s-a retras din afacere. Dupa un "concediu" pana in aprilie 1994, Petrescu a luat afacerea pe cont propriu, cu firma TRUMP. Imbogatit peste noapte, Petrescu i-a eliminat pe toti din joc, gasind singur o sursa de livrare.
Prin SC EMCO PROD SRL, mafiotul Petrescu si-a continuat activitatea cu afacerea contrabandista "Alvorada". El a avut grija sa-si formeze propriii slujbasi. Atat Nutu Vasile, cat si Ioan Daniel Androne, care si-au construit vile somptuoase in Otopeni, langa Petrescu, erau convinsi de acesta din urma, ori de cate ori aveau lichiditate mare, sa faca diverse alte cheltuieli. Un singur angajat a avut curajul sa-i spuna lui Petrescu, dupa ce a fost dat afara, ca-i zdrobeste "fata ca pe o nuca, chiar daca are relatii sus-puse".
Sampanie si dansatoare de 35.000 de dolari
Bogdan Petrescu, o persoana complexata de altfel, a avut nevoie intotdeauna de cate o "dadaca". In locul unui "unchi" care l-a ajutat pana-n '95 sa "traverseze strada", si-a facut plinul, langa Petrescu, avocatul Alexandru Iordache, pe care procurorii n-au binevoit nici pana acum sa-l cheme la audieri. Iordache l-a dominat total pe Petrescu, care ajunsese sa bea foarte mult. In 1991, el a inchis barul HILTON din Budapesta doar ca sa se lafaie cu Nutu Vasile, cheltuind pe sampanie si dansatoare 35.000 de dolari. Alti bani din contrabanda, 3000 de dolari au fost cheltuiti la Nisa, unde Petrescu a comandat pranzul pe plaja, adus de sase chelneri.
In 1996, Petrescu a primit o mare lovitura de la Ministerul Finantelor, care nu a mai recunoscut pretul facturilor subevaluate ale firmei din Bahamas, Darway Global Enterprises. Sectia contencios a Curtii Supreme de Justitie a dat, ulterior, sentinte pagubitoare pentru statul roman, prin restituirea taxelor aferente lui Petrescu, taxe si asa minimalizate prin diverse "inginerii". Completele de judecata au acceptat ca un cartus de KENT costa doar 1,50 dolari, la vanzare fiind vorba de 10 dolari/cartus, iar cel platit de firmele CHIRTRADE si DARWAY era de 5,05 dolari. Dupa ce ZIUA l-a demascat pe Iordache, Petrescu a intrat in panica, parasind tara, dar nu a uitat sa lase indicatii ca imobilul din str. Jean Texier nr. 15, Sector 6, cu oricat, chiar daca investise 2,5 milioane dolari, dovada ca se pregateste pentru un sejur lung in strainatate.
Intre timp, la Parchetul General au fost comasate toate adresele institutiilor de drept prin care s-a solicitat ancheta la sange. Totusi, procurorii nu au inceput nici acum urmarirea penala, daramite sa-l dea in urmarire internationala pe escrocul Petrescu.
Ultima ora: la Consulatul general din New York, consulatele Romaniei din Toronto si Montreal, precum si la Ambasada Canadei din Ottawa au fost trimise notificari privitoare la Bogdan Petrescu. Este si acesta un pas, mititel, dar foarte important.
Adina ANGHELESCU Adrian ARTENE 
A r h i v a
  Generalul KGB Vladimir Voronin isi face datoria fata de Moscova    
  Nastase avertizeaza regimul Voronin: pozitiile noastre vor fi retinute, dar ferme    
  Chisinaul nu a dezvaluit motivele expulzarii diplomatului roman    
  "Persona non grata", termen aplicat diplomatilor    
  Ion Iliescu: "O evolutie periculoasa"    
  "Este o provocare pusa la cale de rusi!"    
  Generalul-maior Vladimir Voronin - fisa de cadre    
  Parlamentul European dezbate ilegalitatile comunistilor moldoveni    
  Comunistii ar putea decide azi ridicarea imunitatii liderilor PPCD    
  Studierea "Istoriei Moldovei" a ramas in grafic    
  Basescu: Puterea de la Chisinau s-a infuriat pentru ca premierul Nastase l-a primit pe primarul Urechean    
  PNL cere dezbatere politica pe tema situatiei din Basarabia    
  Guvernul spune ca invitarea lui Urechean la Bucuresti a fost un gest de curtoazie    
  Rusia are un nou ambasador la Bucuresti    
  Voronin, "persona non grata" pentru Consiliul Mondial Roman    
  Seful Securitatii din Transnistria este cautat de Interpol pentru crima    
  Agentia de presa SRI avea disponibilitati bancare    
  Puterea si Opozitia si-au scos ochii cu "Coruptia institutionalizata"    
  Basescu doreste sa afle cat de putred este Guvernul    
  Ordonanta 102/2001 a lovit in drepturile proprietarilor    
  Schimbul dintre MApN si Becali nu a necesitat o Hotarare de Guvern    
  Fosta stagiara a Lidiei Peter acuza Parchetul de practici staliniste    
  Corleone a pierdut procesul "Fecalele din Herastrau"    
 Top afisari / comentarii 
 Contrabandistul Bogdan Petrescu a fost informator al SRI (304 afisari)
 Kasparov, cel mai bun coeficient ELO din istoria sahului (23 afisari)
 A aparut revista "Universul Padurii" (22 afisari)
 Fosta conducere a BID considera ca dizolvarea bancii este legala (16 afisari)
 Ordonanta 102/2001 a lovit in drepturile proprietarilor (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01310 sec.