Ziua Logo
  Nr. 2355 de joi, 14 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Escrocherii prin corespondenta pentru credulii romani
SRI avertizeaza: mafia nigeriana actioneaza din nou
-- Persoane fizice sau juridice sunt tentate cu transferarea prin conturi romanesti a zeci de milioane de dolari contra unui comision de 20% * Romanii sunt invitati in Nigeria pentru perfectarea afacerii unde sunt talhariti si chiar li se pune in pericol viata * SRI a dat publicitatii lista societatilor care au fost contactate de mafiotii africani
Potrivit unor rapoarte ale Serviciului Roman de Informatii, recent s-a constatat o reluare intensificata a incercarilor unor grupuri infractionale nigeriene de a atrage in diverse escrocherii internationale institutii de stat si societati comerciale din Romania. Acest fenomen s-a manifestat in tara noastra si in perioada 1992 - 1997. Astfel, pe adresele unor firme, institute de cercetare si persoane particulare din majoritatea judetelor tarii, au sosit mesaje din partea unor pretinse persoane din Nigeria, care pretind ca sunt functionari ai Guvernului sau ai unor companii importante din aceasta tara. De regula, scrisorile, faxurile, e-mail-urile contin propuneri de implicare in transferarea prin conturi romanesti a unor sume cuprinse intre 20 - 175 milioane de dolari, in schimbul unui comision de 20%.
Mesajele sunt semnate de persoane fictive nigeriene, cum ar fi: Amos Okins, Kelvin Smith, Salisu Abrahim Gwarzo, Gabno Jos, Alhaji Abubakar Atiku Bagudu, John Kabba, Kayode Odeku, Phillips Asidu, Jubril Danladi, dar si de altele care ar avea afaceri cu firme din Nigeria: Mayor Ike - Togo, dr. Kofi Martins - Ghana, John Rashid, Major Ibrahim Sadya, Ego-ebo Michael, Samuel Coker, Johnson O. Kakulu - Siera Leone, Idioma Mike Adams - Noua Zeelanda, Williem Jefferson Motlabhane - Africa de Sud. Potrivit SRI, aceste persoane nu au fost niciodata in Romania. Schema utilizata este in general aceeasi cu mici diferente privind provenienta banilor (mostenire, sume ce urmau a fi utilizate pentru plata unui serviciu care din anumite motive nu au mai fost virate in contul firmelor respective, suprafacturarea unui contract extern) si a persoanelor care expediaza scrisoarea (de regula functionari sau fosti functionari in banci, ministere).
Planul mafiotilor
Planul consta in contactarea agentilor economici romani, carora le sunt solicitate: numele, adresa, telefonul si faxul firmei, numele si numarul contului, pe care sa le puna la dispozitie pentru efectuarea transferului, precum si o suma de bani anticipat pentru plata comisioanelor bancare ale transferurilor bancare propuse. De asemenea, sunt frecvente cazurile cand persoanele romane sunt invitate in Nigeria pentru perfectarea formalitatilor de transfer valutar, ocazie cu care de fapt se intentioneaza jefuirea acestora si chiar periclitarea integritatii fizice.
Printre destinatarii unor astfel de oferte, se numara: TEHNO PLUS Ltd Ploiesti (care reprezinta interesele concernului englez ROTORK in Romania), MECANICA SA Negresti Oas (inclusa in Programul de privatizare PSAL II negociat cu Banca Mondiala), ACSA Campia Turzii SA (care desfasoara activitati de constructii in tari UE), CARBOCHIM SA Cluj-Napoca, INDUSTRIA SARMEI SA Turda, IZOCER SA Cluj-Napoca, SIDERURGICA SA si SC IIRUC SA ambele din judetul Hunedoara, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara HORIA HULUBEI Bucuresti, Centrul pentru dezvoltarea intreprinderilor Mici si Mijlocii Baia Mare, ALMEX SRL Baia Mare, SOFERT SA Bacau, FIBRATEX SA Bihor, DGFPCFS Valcea, Aeroportul Oradea, ROMLINE SA Constanta, ICEPRONAV SA Galati, precum si Camerele de Comert si Industrie din judetele Arad, Arges, Giurgiu si Hunedoara.
Serviciul Roman de Informatii avertizeaza asupra acestor pericole pentru a preveni implicarea unor agenti economici si persoane fizice in astfel de escrocherii. (R.T.)
A r h i v a
  Razboiul cimitirelor    
  Agentul secret "Wrestling"    
  Statul Palestina - mentionat pentru prima data intr-o rezolutie ONU    
  PNL si PD cer privatizarea cinematografelor    
  Vantu nu s-a prezentat la Politie    
  Terenul de la Baneasa-Pipera nu apartinea domeniului public    
  Bani de la Caritas pentru Agentia SRI    
  Cumnata judecatoarei Fesiuc anchetata pentru marturie mincinoasa    
  Doi dintre teroristii de la WTC au avut viza de studiu in SUA la sase luni de la atentat    
  Tarile candidate la UE au nevoie de politici coerente pentru romi    
  O studenta i-a infipt iubitului cutitul in inima    
  Agenti FBI in Romania    
  Amigo apare intr-o noua cutie    
  Mona Lisa era curtezana    
  Morminte si comori antice descoperite in Irak    
  Lufthansa a pus Internet pe avioane    
  Cel mai scund om din lume are 65 de centimetri    
  Printul Belgiei a fost prins de radar    
  Fostul presedinte belarus are o pensie de 1,8 dolari    
  Ferrari intrecut de o bicicleta    
  Francezii au interzis criogenia    
  Test de sange pentru diagnosticarea cancerului la plamani    
  Printesa Aiko se afla in vizita solemna in temple sintoiste    
 Top afisari / comentarii 
 Test de sange pentru diagnosticarea cancerului la plamani (83 afisari)
 Larisa Manole, convocata la Procuratura "pentru o discutie amicala" (41 afisari)
 Traian Gherasim a fost numit judecator la Curtea Suprema (35 afisari)
 Razboiul cimitirelor (31 afisari)
 SRI avertizeaza: mafia nigeriana actioneaza din nou (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.